DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WTCR

Michelisz: A 2017-es tapasztalatok nélkül nem lennék bajnok

A mindent eldöntő utolsó futam előtti percekben úgy tűnt, el sem tud rajtolni, végül azonban megnyerte a világkupát a Hyundai magyarja, aki a vasárnapi nehézségekről, eddigi pályafutásáról is beszélt, de üzent a magyar szurkolóknak is.

Michelisz Norbert elképesztően drámai versenynap végén nyerte meg a Túraautó-világkupa bajnoki címét, a magyar autósport történetének legnagyobb sikerét aratva ezzel. A WTCR leintés utáni All Access című internetes műsorában részletesen beszélt az érzéseiről és arról, milyen problémákon ment keresztül a mindent eldöntő harmadik sepangi futamot megelőzően:

micheliszkow2



„Csak próbálom felfogni, mi történt ma… Hihetetlen érzések kavarognak bennem, nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. Ha az összes bajnokságból választhatnék egyet, amit meg akarok nyerni, akkor nekem egyértelműen ez lenne az. És végül egy ilyen nap után… Tényleg abban sem voltam biztos, hogy rajthoz tudok állni a harmadik futamon. Amikor a második verseny után kihajtottam a bokszból, éreztem, hogy valami probléma van. Műszaki gondunk volt, azonnal kiszálltam az autóból, és beszéltük a mérnökömmel, hogy mit csináljunk. Nem festett túl jól a helyzet… Nem tudom, mit csináltak a srácok az autóval, de miután el kellett menniük mellőle, újraindítottam, és a hangja továbbra is borzalmas volt. Amint gázt adtak, éreztem, hogy valami nem stimmel, ezért újra kellett indítanom. Szerencsére el tudtam rajtolni.”

Aztán maga a futam sem volt zökkenőmentes a nagy ellenfél Esteban Guerrieri gondjaiig: „Nem volt ideális a rajtom. Tudtam, hogy az egyetlen dolog, amit tennem kell, hogy valahogy harmadikként végezzek. Az egyetlen, amit el akartam kerülni, hogy valami hülyeséget csináljak. Estebannak kellett kockáztatnia, és mindent bele is adott.”

micheliszkow3

Norbi szerint a körülmények sem voltak a segítségére: „Az egyetlen dolog, amit el akartam kerülni az időmérő után, hogy ilyen köztes állapotok legyenek. Elmondtam, hogy nincs problémám azzal, ha vizes a pálya, de akkor essen rendesen, vagy pedig legyen száraz az aszfalt. De ma mindhárom verseny óriási lottó volt, hogy milyen gumival menjünk, és ha erősödött volna az eső, mindannyian slick elsőket raktunk fel… Elhiszem, hogy kívülről élvezetes volt ez, de belülről már kevésbé volt az számomra. De végül is csak az számít, hogy most itt ülök és kiélvezhetem ezt a pillanatot.”

Mikor kezdte felfogni, hogy megvan a bajnoki cím? „Az utolsó körben, az utolsó kanyar felé haladva. Gabriele jött mögöttem, szóval tudtam, hogy talán nem lesz gondom a mögöttem érkezőkkel. Amikor átszeltem a célvonalat… Nem is biztos, hogy százszázalékosan felfogtam a dolgot, egyszerűen csak óriási teher került le a vállamról egyetlen másodperc alatt, ahogy valóra vált az álmom és sok magyar ember álma” – fogalmazott a hyundaios pilóta, aki azt is felelevenítette, hogyan lett szimulátorjátékosból a WTCR bajnoka:

„Alig több mint tíz éve még otthon ültem, és arról álmodoztam, hogy versenyautót vezetek. Éreztem, hogy ez a végzetem, de tinédzserként felmértem a helyzetünket, és 18 évesen úgy gondoltam, nem biztos, hogy ez összejön. Aztán 21 évesen meghívtak egy tesztre, így akkor, 2005-ben vezettem először versenyautót a szimulátoros eredményeimnek köszönhetően. Aztán évről évre kapaszkodtam egyre feljebb, még Magyarországról indulva is gyári ülést kaptam, versenyeket nyertem, és már másodszor voltam harcban a bajnoki címért. Hihetetlen.”

micheliszkow1

Valóban nem először volt ilyen helyzetben Michelisz, hiszen 2017-ben a vb-címért harcolt a WTCC-ben, ám akkor a katari évadzáró időmérőjén egy fékhiba meggátolta abban, hogy esélye legyen már akkor felülnie a túraautózás csúcsára. „2017 végén őszintén megfordult a fejemben, hogy abbahagyom. Talán kissé túl érzékeny vagyok néhány témában, de akkoriban nagyon letört voltam. De mostanra minden értelmet nyert, mert szerintem a 2017-es tapasztalatok nélkül talán most nem lennék bajnok. És visszatekintve, ha választhatnék egy forgatókönyvet, ezt választanom az összes problémával, nehézséggel és nagyszerű pillanattal együtt.”

Norbi a hondás ellenfelére is kitért: „Nagyszerű élmény és megtiszteltetés volt Estebannal versenyezni. Úgy hangozhat, mintha ezt kellene mondanom, de tényleg nagyon kemény ellenfél, láthattuk, mire képes, főleg a mai második és harmadik futamokon. Mindent beleadott, és tudom, hogyan érez most, de biztos vagyok benne, hogy vissza fog tudni vágni” – nyilatkozta Guerrieriről. 

Az All Access teljes adása alább látható, amelyben 9:30-tól magyarul üzent a hazai szurkolóknak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: