DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
WTCR

Michelisz: „A saját kezemben van a sorsom”

Előnnyel akart érkezni a sepangi szezonzáróra, s ez össze is jött, de tisztában van vele, hogy a különbség korántsem megnyugtató. Közben a riválisai is készen állnak a mindent eldöntő hétvégére.

A hétvégén következik a Túraautó-világkupa 2019-es idényének fináléja Sepangban, amely előtt még négyen esélyesek az összetett elsőségre. A tabellát Michelisz Norbert vezeti, aki a WTCR hivatalos előzetese szerint pontosan így is akart megérkezni a malajziai évadzáróra: „Eléggé úgy áll a helyzet, ahogy néhány hétvégével ezelőtt szerettem volna. Ez a szezon legfontosabb szakasza, és pszichológiailag előnyt jelent, hogy vezető helyen utazom Malajziába, mintha hátrányban lennék. A különbség viszont nagyon kicsi, így nem vagyunk kényelmes helyzetben. Ugyanakkor a saját kezemben van a sorsom, és ez jó érzés.”

 mich-20192



„Minél inkább közeledik az esemény, annál többet gondolsz a nyomásra. Idén elég jól kezeltem ezt a részét. Magabiztosnak és meglehetősen erősnek érzem magam, és szerintem elég jó csomaggal rendelkezünk Malajziára” – folytatta a BRC Hyundai magyarja, aki a kihívókról is beszélt: „A három riválisom elég hosszú ideje bajnoki címekért küzd. Mindannyian a legjobb formájukat nyújtják, mindannyian ott vannak a legjobbak között, és végső soron nem lehet megmondani, ki jelenti a legnagyobb fenyegetést. Nekem és az ellenfeleimnek is új pálya lesz ez, azaz mindenki számára ugyanaz lesz a helyzet. Amikor 2017-ben Katarban a vb-címért küzdöttem, az volt életem eddigi messze legintenzívebb napja, de biztos vagyok benne, hogy Malajzia ezt is felül fogja múlni.”

Norbihoz az őt kilencpontos távolságból követő Esteban Guerrieri van a legközelebb: „A célunkat bizonyos szempontból már elértük, mert úgy akartunk megérkezni az utolsó versenyre, hogy harcban vagyunk. Ez azt jelenti, hogy jó munkát végeztünk az év során, és mindig küzdöttünk azért, hogy lecsapjunk a lehetőségekre. Büszke vagyok a csapatomra és persze a Hondára is. Az idény elején teszteltem Sepangban. Nagyszerű és hosszú a pálya, de sok minden történhet ott az időjárás változása miatt, ami szintén megfűszerezheti a bajnoki döntőt” – mondta el az argentin, aki kiemelte: bár Michelisznél van némi pontelőny, mind a négy bajnokaspiránst egyformán erősnek tartja.

 mich-2019-action1

Yvan Muller a roppant erős ningbói és makaói hétvégék révén 11 pontra felzárkózott Michelisz mögé. Négyszeres világbajnokként neki van a legtöbb rutinja a kiélezett bajnoki finálékat illetően: „A tapasztalat fontos, ez egyértelmű. Makaóban láttam némi feszültséget az ellenfeleken. Nekem is volt ebben a részem a pályafutásom során, de nem most, most egyáltalán nincs rajtam nyomás. Van már négy címem, s ha nyerek még egyet, az csak azt mutatja, hogy még mindig elég jól végzem a dolgom. Eléggé hullámzó szezon volt. Marrakeshben rengeteg pontot veszítettem, amikor az élről estem ki műszaki hiba miatt. Más pályákon nem tudtam pontot szerezni, de a tempónk megvolt, és a WTCR-ben 30 futam van egy évben, szóval bármi megtörténhet, ahogy azt a kínai dupla győzelemmel is megmutattuk. Sepangot nem ismerem, tíz kör után feladtam a szimulátorban, de lesz két edzésünk megtanulni a pályát. Makaóban pole-t és két győzelmet szereztem, így ott vagyok a harcban, ami sokat jelent.”

A négy esélyes közül Thed Björk van a legfurcsább helyzetben, mert bár 28 pontos hátránya nem jelentős, de már Makaóban is láthattuk, hogy Muller segítésére kérték őt a Lynk & Cónál. Norbi 2017-es vb-ellenfele viszont így is a végső sikerért megy: „Fantasztikus érzés újra a bajnoki címért harcolni, mert egy olyan évben, amikor ez nincs így, úgy érzem, elég rossz munkát végeztem. Itt akarok lenni, és itt is kell lennem. Az, hogy nyertem már egy világbajnokságot, levesz némi terhet a vállamról, szóval gyerünk, szerezzük meg ezt is! Nem igazán félek senkitől. Makaóban, akárcsak az egész idény során, elég jó színvonalú versenyzést láthattunk. Azért vagyok itt Yvannal együtt, hogy megnyerjük a bajnokságot. Ketten együtt erősebbek vagyunk, szóval lássuk, a többiek félnek-e tőlünk!” – fogalmazott a svéd, hozzátéve: nem aggódik a sepangi pálya ismeretlensége miatt, mert mindenkinek új lesz a helyszín, s a szimulátorban eleve jól fel tudtak már készülni a kihívásra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: