DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WTCC

Monzába és Makaóra is visszatér a WTCC

A Motorsport Világtanács szerdai ülésén rábólintott a jövő évi versenynaptárra, amelyben néhány év szünet után ismét feltűnik Monza és Makaó, viszont például a Slovakia Ring kikerül a körforgásból.

Eddig csupán találgatások láttak napvilágot a túraautó-világbajnokság 2017-es versenynaptárával kapcsolatban, szerdán azonban a Motorsport Világtanács ülése után kiadták a véglegesnek szánt változatot – igaz, több helyen még szükség van a szerződések aláírására, sőt az egyik forduló időpontja is kétesélyes még.

A legfontosabb változás, hogy jövőre már csak tíz állomásból fog állni az évad: idén 12 fordulós lett volna a szezon, ám a thaiföldi versenyek törlése miatt ez végül 11-re csökkent. Értelemszerűen emiatt több helyszín is kiesik a körforgásból, ráadásul mivel két visszatérő pálya is helyet kapott a naptárban, a Slovakia Ringnek, a franciaországi Paul Ricardnak és a Moscow Raceway-nek is hátat fordít a széria.

wtcc-makao-1



Visszatér azonban Monza, amely utoljára 2013-ban látta vendégül a világbajnokság mezőnyét, valamint Makaó is, amely az elmúlt két évben a TCR International Series versenynaptárában szerepelt. A távol-keleti, FIA világkupa-versenyként is funkcionáló futam azonban ezúttal nem a szezonzáró szerepét tölti majd be: az idény utolsó fordulójának az előző két évhez hasonlóan a villanyfényes Katar ad majd otthont.

A szezon egyébként április 9-én, Marokkóban indul majd, ezt követi az olaszországi forduló, míg a Hungaroringre ezúttal május közepén látogatnak majd el Michelisz Norbiék. Az európai túra a Nordschleifén és Vila Realban zárul, majd jön Termas de Río Hondo, októberben és novemberben pedig az évad ázsiai szakasza – az még kérdés, hogy a sanghaji futamokra pontosan mikor kerül sor.

A WTCC 2017-es versenynaptára:

Április 9.: Marrakesh, Marokkó
Április 30.: Monza, Olaszország
Május 14.: Hungaroring, Magyarország
Május 27.: Nordschleife, Németország
Június 25.: Vila Real, Portugália
Augusztus 6.: Termas de Río Hondo, Argentína
Október 1. vagy 15.: Sanghaj, Kína
Október 29.: Motegi, Japán
November 19.: Makaó, Kína
December 1.: Losail, Katar

A Motorsport Világtanács egyébként a Túraautó Európa-kupa, azaz az ETCC menetrendjéről is döntött. 2017-ben is hat állomást rendeznek majd a versenyzők számára, s számunkra a legfontosabb hír, hogy az idei naptárral ellentétben a jövő éviben már újra helyet kapott a hungaroringi aszfaltcsík. Mogyoródon és három másik európai helyszínen a WTCC betétprogramjaként fognak pályára gurulni az ETCC versenyzői, míg Zolderbe és Mostba „egyedül” látogatnak majd.

Az ETCC 2017-es versenynaptára:

Április 30.: Monza, Olaszország
Május 14.: Hungaroring, Magyarország
Május 27.: Nordschleife, Németország
Június 25.: Vila Real, Portugália
Szeptember 17.: Zolder, Belgium
Október 8.: Most, Csehország
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: