DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
WEC

Rossi, Schumacher, Kubica, De Vries: hivatalos a WEC 2024-es nevezési listája

14 gyártó, 19 Hypercar, 37 nevezett autó: brutális nevezési listát adott ki a WEC a 2024-es szezonra. A pilóták között is szerepelnek nagy nevek.

19 Hypercar, 18 GT3-as autó, összesen 37 nevező és 14 különböző autógyártó: hivatalossá vált a WEC, vagyis a Hosszútávú-vb 2024-es nevezési listája, amely pontosan azt hozta, amit várhattunk tőle.

A két éve még szinte értéktelen csúcskategória 19 Hypercarja egészen bődületes szám, ráadásul a "töltelékautók" nem is szerepelnek a listában. A két gyári Toyota mellett lesz két gyári és egy félprivát (ugyanúgy az AF Corse üzemelteti, mint a gyáriakat) Ferrari, lesz öt Porsche (két gyári és három privát, ebből kettő a Jota, egy a Proton üzemeltetésében), lesz két gyári Peugeot, két gyári BMW, lesz egy gyári Cadillac, érkezik a két gyári Alpine, érkezik egy gyári Lamborghini, valamint érkezik a privát Isotta Fraschini is egy autóval.

398173859_717823950381618_3879019112943807722_n



A Toyota egy ponton változtatta meg a két autója felállását, Jose Maria Lopez helyére tényleg Nyck de Vries került, Lopez pedig a Toyota égisze alá tartozó Lexus GT3-as projektjében kap majd szerepet, ott teljesítheti a szezont. A Ferrarinál még nem végleges a felállás, az biztos csak, hogy Antonio Fuoco az egyik, Alessandro Pier Guidi pedig a másik gyári autóban őrzi meg a helyét, de egyúttal az is biztossá vált, hogy a félgyári Ferrari egyik versenyzője Robert Kubica lesz, ez tehát már nem kérdés tovább.

A Cadillacnél felmerült, hogy csak két versenyzővel teljesítenék a futamok nagy részét, ami alól kivételt képez a Le Mans-i 24 órás, de erről hivatalosan nem derült még ki senki, az tény, hogy egyelőre két nevezett pilótájuk van Earl Bamber és Alex Lynn révén. A Porsche gyári autóinak felállása ismert (a lent linkelt listában megtalálható), az Isotta Fraschini két versenyzőt jelentett be, a többiek csak egyet-egyet.

 

Telthát a GT-autóknál is

A GTE-autókat váltó GT3-as kategória is borzasztóan erős nevezési listát villantott: kilenc különböző gyártó 18 autóját láthatjuk majd. Az Aston Martin, a BMW, a Ferrari, a McLaren, a Lamborghini, a Ford, a Lexus, a Corvette és a Porsche nevezését fogadták el különböző privát csapatokon keresztül, prioritást kaptak azok, akik Hypercart is indítanak, hozzájuk satlakozhatott az Aston (amely 2025-ben elvileg szintén indít már Hypercart is), valamint a Ford és a McLaren. 

Érdekesség ugyanakkor, hogy sem az Audi, sem a Mercedes nem került fel a nevezési listára.

A pilótanévsor egyelőre elég foghíjas, de az említett Lopez ott van, találunk olyanokat is, mint például Augusto Farfus, a legjobban várt név viszont egyértelműen Valentino Rossié: a MotoGP-legenda ugyanis tényleg rajthoz áll a BMW-vel, a Team WRT 46-os rajtszámú autóját fogja majd vezetni.

A teljes nevezési lista ezen a linken megtekinthető!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: