DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
WEC

Alonsóék megnyerték Le Mans-t és a vb-címet is

Az utolsó óráig a #7-es Toyota – Lopez, Kobayashi és Conway – vezette a Le Mans-i 24 órást, egy dráma fordulatot követően azonban a címvédő Alonso, Buemi és Nakajima ölébe hullt az elsőség a WEC szezonzáróján.

Egy órával a Le Mans-i 24 órás befejezése előtt drámai fordulat döntött a győzelem sorsáról a két Toyota között: a #7-es autó – Jose Maria Lopez, Kamui Kobayashi és Mike Conway egysége – kétszer is bokszba állt defektes kereket cserélni, mivel a nyomásmérő szenzor hibája miatt először rossz kereket cseréltek le. A csapat időspórolás nélkül nem cserélte le mind a négy abroncsot.

A #8-as versenygép, Fernando Alonso, Sebastien Buemi és Kazuki Nakajima egysége ekkor került az élre: a 2018-as 24 órást is megnyerő trió nyolcból ötödik idei győzelmével húzta be a domináns világbajnoki címet. A háromfős legénységből Nakajima először, Buemi másodszor, Alonso pedig – a 2005-ös és 2006-os F1-es siker után – pályafutása során harmadszor nyert világbajnokságot. Le Mans után Alonso felhagy a WEC-ben versenyzéssel, legalábbis ideiglenesen.



A #7-es Toyota másodikként jött be, míg a dobogó legalsó fokára 6 kör hátrányban az SMP Racing állt fel #11-es autójával, Stoffel Vandoorne, Mihail Aljosin és Vitalij Petrov egysége.

Az LMP2-ben a Signatech megvédte címét, és megnyerte a bajnokságot. Nicolas Lapierre négy LMP2-es indulása során negyedik győzelmét aratta, csapattársai Negrao és Thiriet, akárcsak tavaly. Második lett a #38-as Jackie Chan autó (Gabirel Aubry, Ho Pin-Tung és Stephane Richelmi), míg a harmadik helyre a pole-ból induló TDS ért be Loic Duval, Francois Perrodo, Matthieu Vaxiviere felállásban.

A GTE Pro Pro kategóriát az #51-es AF Corse Ferrari nyerte, Daniel Serra másodszor, James Calado és Alessandro Pier Guidi először kategóriagyőztes Le Mans-ban. Második lett a #91-es Porsche, a volánnal Brunival, Lietzcel és Makowieckivel, míg harmadik a #93-as testvérautó, a pilóták Bamber, Tandy és Pilet.

A GTE Am kategóriát a mezőny egyetlen olyan nevezője nyerte, amely nem valamely bajnokságból, hanem „önállóan” nevezett be: Ben Keating privát Fordja, a csapatvezető társai Jeroen Bleekemolen és Felipe Fraga. Második és világbajnok lett a Team Project 1 Porschéje Jörg Bergmeisterrel, Patrick Lindseyvel és Egidio Perfettivel.

További részletekért a Le Mans-i 24 órás teljes élő közvetítése itt olvasható vissza, háromóránkénti beszámolóink pedig itt.

A Le Mans-i 24 órás végeredménye itt található.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: