DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
WEC

Alonso: Nem érdemeltük meg a győzelmet

A Le Mans-i 24 órást társaival megnyerő Fernando Alonsót saját elbukott F1-es vb-címeire emlékezteti a másik Toyota kudarca. Bár úgy érzi, nem érdemelték meg a győzelmet, örül a sikernek és pályafutása harmadik világbajnoki elsőségének.

Fernando Alonso, Sebastien Buemi és Kazuki Nakajima, a #8-as Toyota három versenyzője nyerte a 2018/19-es WEC-szuperszezon mindkét Le Mans-i 24 órását, valamint a világbajnoki címet. Egy órával a vasárnapi leintés előtt azonban még úgy tűnt, csak a pontversenyben aratott siker jut nekik, és a #7-es testvérautó lesz a futam hőse. Alonsóék egysége két perc hátrányban volt, mikor Jose Maria Lopez lassú defekttel kétszer a bokszba jött: szenzorprobléma miatt először rossz abroncsot cseréltek le.

A győztes trófeát együttesen emelte a magasba a két autó hat pilótája, a pályafutása harmadik világbajnoki címét megszerző Alonso azonban úgy érzi, nem érdemelte meg az elsőséget utolsó versenyén a WEC-ben:  

„Nem volt meg a 24 óra alatt szükséges tempónk, nem voltunk olyan gyorsak, mint a 7-es számú autó, és kétségtelen, hogy nem érdemeltük meg a győzelmet a pályán. Ma a szerencse nagy tényező volt, ahogy a motorsportban lenni szokott” – nyilatkozta Alonso, aki küldetését végrehajtotta, első nekifutásra megnyerte a WEC-t, nemcsak egy, hanem két Le Mans-i győzelmet is szerzett, ezért jövőre már nem lesz a kategóriában.



 „Emlékszem, hogy a tévén néztem a versenyt, mikor Kazuki autója egy perccel a vége előtt megállt 2016-ban. Mit lehet az ilyen helyzetekben tenni? Hihetetlenül nehéz ilyenkor. Sajnos én is megtapasztaltam már ilyen pillanatokat, amikor a vb-címért harcoltam 2007-ben a McLarennel, valamint a Ferrarival 2010-ben és 2012-ben. Amikor az utolsó pillanatban képtelenek vagyunk befejezni a munkát, rossz érzés, szomorúság tölt el minket. Átérzem a helyzetüket, mert nem csupán csapattársaimról, hanem barátaimról van szó. Megérdemelnék a mai győzelmet.”

„A verseny minket választott, hogy megnyerjük, mi pedig éltünk vele. A fő célunk az volt, hogy világbajnokok legyünk, amely eredményre különösen büszke vagyok. Hosszú volt a szuperszezon. A tavalyi nehéz év volt számomra, mert az F1-ben és a teljes WEC-ben is versenyeztem, nem csupán Le Mans-ban. Még egy világbajnoki címet akartam, és ma megszereztem, így ez egy nagyon fontos nap számomra” – mondta a most már háromszoros világbajnok Alonso, csupán a második versenyző, aki két különböző FIA-szériában, a Formula-1-ben és WEC-ben is a csúcsig jutott. Korábban a rali- és ralikrossz-világbajnok Petter Solbergnek sikerült ugyanez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: