DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
WEC

WEC technológia segíti a paralimpikont

A világ legzöldebbnek és leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a társadalmi felelősségvállalás számos területén is szerepet vállaló Toyota, amely nem mellesleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiemelt támogatója és egyben a Magyar Olimpiai Bizottság platina fokozatú támogatója is, egy egészen különleges, a Hosszútávú Világbajnokságban is bizonyított technológiával segíti egy német paralimpikon felkészülését a phjongcshangi és a tokiói megmérettetésre.

Andrea Eskau német paralimpikont egy olyan csúcstechnológia segítni majd Phjongcshangban és Tokióban az olimpiai játékokon, ami már a világ egyik legkeményebb autóversenyének tartott legendás Le Mans 24 órás autóversenyen is bebizonyította hatékonyságát. A 46 éves Andrea egy élvonalbeli motorsport-technológiai újításokat alkalmazó síszánnal vesz részt a phjongcshangi játékokon, s a tömegcsökkentésnek köszönhetően teljesen új szintre emeli teljesítményét. Andrea mintegy 5 éve működik együtt a Toyota németországi leányvállalatával és ez idő alatt kimagasló teljesítményével már több nyári, illetve téli paralimpiai aranyérmet szerzett. A kölni székhelyű vállalat most nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a motorsport legmagasabb szintjéről származó technológia alkalmazásával segíti a sportolót a 2020-as paralimpiai arany megszerzésében, méghozzá a Toyota otthonában, Tokióban.

Toyota_Andrea_Eskau_1



„Büszkék vagyunk arra, hogy továbbra is támogathatjuk Andreát a győzelemhez vezető úton a következő téli és nyári paralimpiai játékokon Phjongcshangban, majd pedig Tokióban.” – fogalmaz Gerard Winstanley, aki a Toyota németországi kompozit részlegének vezetőjeként kulcsszerepet tölt be az együttműködésben. „Ez nem csupán arról szól, hogy mennyire izgalmas ez az új technológia, amellyel növelhetjük az esélyeit. Andreával dolgozni igazi öröm és rendkívüli inspirációforrás. Nagyon ambiciózus, óriási akaratereje van, született harcos, aki sosem adja fel. Olyan ember, akit ösztönöznek a technológiai fejlesztések és újdonságok, és ebben a szenvedélyében mi is osztozunk.”

Andrea a Toyota németországi műszaki központjának közelében lakik, amely a FIA Hosszútávú Világbajnokságon versenyző TOYOTA GAZOO Racing csapat otthona. Mivel az egyre jobb teljesítmény érdekében ő maga is állandóan feszegeti saját határait, ez a közelség nyilvánvalóvá tette számára, hogy eszközeinek, sportszereinek fejlesztésére is nagy figyelmet kell fordítania, ugyanúgy, mint egy autóversenyzőnek, aki a köridő javításáért folyamatosan figyelemmel követi a technológia adta lehetőségeket.

Toyota_Andrea_Eskau_6

„Fizikailag gyorsan eljutottam egy magasnak mondható teljesítményszintre.” - meséli Andrea. „Ugyanakkor szembesültem azzal, hogy a profik világában, ezen a szinten a felszerelés kulcsfontosságú. Van egy pont, ahonnan az egyszerű edzéssel egészen egyszerűen képtelenség elmozdulni. A TOYOTA Motorsport GmbH-val egy barátomon keresztül kerültem kapcsolatba, ők pedig hihetetlenül nyitottak voltak a támogatásomat és az elképzeléseimet illetően.”

Andrea 1971. március 21-én született Apoldában, Kelet-Németországban. Foglalkozását tekintve pszichológus. Fiatal korában kerékpárosként és triatlonosként kiváló amatőr sportoló volt. 1998-ban egy kerékpárbaleset következtében súlyosan megsérült a gerince, azóta nem tudja használni a lábát. Először a kerekesszékes kosárlabdát próbálta ki, de a sportolás iránti szenvedélye az országúti kerékpározás, illetve a sífutás által bontakozott ki igazán. Így mesél a kezdetekről:

„Eredetileg csupán azért szereztem be mindenféle sporteszközt, hogy a balesetem után növelhessem a mozgásteremet, a mobilitásomat.  Egy bizonyos idő múlva, amikor már jobban hozzászoktam a helyzetemhez, versenyezni kezdtem. Az első sportesemény, amelyen részt vettem, a kölni maraton volt, de ezt akkor szórakozásnak tekintettem. Mégis harmadikként végeztem, és ez volt az a pillanat, amikor fellángolt bennem az ambíció. Egyre jobb akartam lenni. Most több mint húsz világbajnoki címem és hat paralimpiai aranyérmem van.”

Toyota_Andrea_Eskau_5-

A Toyota és Andrea együttműködésének célja e trófeák gyarapítása. Most az új síszán súlyának csökkentése volt a központi kérdés a Toyota tervezői számára, akik fejlett szénszálas technológiával szorították minimálisra az anyagfelhasználást, illetve tartották meg az erőt és a stabilitást a kulcspontokon. Az eredmény hihetetlen, több mint 30 százalékos súlycsökkenés lett, és ez közvetlen hatással van Andrea teljesítményére, hiszen ez annak a tömegnek a fogyatkozását jelenti, amit a 6 km-es futamon úgy kell mozgatnia, hogy kizárólag a felsőtestét használja. Andrea így mesél a fejlesztési folyamatról:

„Először együtt ötleteltünk, és felvetettük a különféle lehetőségeket. A kiinduló pont az a síszán volt, amit a Toyota a szocsi paralimpiára alakított ki a számomra, és amely két aranyat hozott nekem 2014-ben. Most még tovább mentünk, hiszen a Toyota egy teljesen új szánt akart építeni; olyat, ami még könnyebb, még funkcionálisabb, és még jobban illeszkedik az igényeimhez. Ez azt jelenti, hogy mostantól a meglehetősen összetett lövészeti szabályzatot alkalmazó biatlonra is összpontosíthatok, hiszen a lövésnek már nem lesznek technikai akadályai.”

A fejlesztési folyamatban Andrea teljes mértékben részt vesz, és ezt Norbert Schäfer, a Toyota projektvezetője is megerősíti: „Andrea nagyon jól kiismeri magát a technika világában, és rengeteg ötlete van, így minden találkozónk gyümölcsöző volt.  Az ő megközelítése fejlődés- illetve növekedés-központú, azaz a legtöbbet akarja kihozni saját magából és a sporteszközéből, ami jelen esetben a síszán. Ez a szemlélet teljesen egybevág azzal, ahogyan mi a motorsporttal kapcsolatos feladatainkon dolgozunk.”

Toyota_Andrea_Eskau_3

Andrea és a Toyota már elhagyták az első mérföldköveket a Phjongcshang és Tokió felé vezető úton. Az elkövetkező hónapokban Andrea fejlődését a TMG rendszeres videotartalmak segítségével, közelről tudja követni. A következő állomáshoz most, novemberben lesz, amikor részletesebben is bemutatják az új síszán fejlesztésének és tesztelésének folyamatát

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: