DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
WEC

Le Mans: 19 volt F1-es a mezőnyben

Megkezdődik maratoni hosszúságú beharangozó sorozatunk a világ legnagyobb autóversenye, a Le Mans-i 24 órás előtt: a mezőny több mint 10 százaléka szerepelt korábban az F1-ben is, elsőre őket vesszük sorra.

Megkezdjük a felkészülést a Le Mans-i 24 órás versenyre: útjára indítjuk tízrészes előzetes cikksorozatunk, melynek első „kiadásában” áttekintjük a legendás verseny idei mezőnyét, különös figyelmet fordítva a korábbi F1-es pilótákra.

A június 17-18-én megrendezett versenyről a tervek szerint Formula.hu-n ezúttal is 24 órán át FOLYAMATOS ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉST olvashattok majd, benne képekkel, videókkal, érdekességekkel, s mindennel, amire érdemes odafigyelni.

p1



Az Audi kiszállásával és a Rebellion LMP2-be vándorlásával tovább csökkent a csúcskategória mezőnye, melyet idén mindössze hat autó alkot majd: három Toyota, két Porsche és az egyetlen privát LMP1-es egység, a ByKolles #4-es autója. Ez csökkenést hozott a királykategóriás múlttal rendelkező pilóták számát tekintve is, na nem a Toyotánál, ahol idén is öt korábbi F1-es szerepel majd Buemi, Davidson, Nakajima, Kobayashi és Sarrazin személyében – igaz, ő csak egyetlen F1-es nagydíjon állt rajthoz karrierje során, ahogy a Porsche egyetlen ide tartozó pilótája, az Auditól „átmentett” Andre Lotterer is.

porsche-1-2017

Az említettek közül viszont nekik a legnagyobb a Le Mans-i múltjuk, hiszen Lotterer nyolcszor indult, ebből háromszor nyert, míg Sarrazin már 16. Le Mans-jára készül, s nem kevesebb, mint négy alkalommal lett második eddig.

p1

A nemrég még válságban lévő LMP2 mezőnye viszont tovább gyarapodott, idén már 19 csapat 25 autója alkotja – a legtöbb egység a WEC-ből és az ELMS-ből érkezett, míg a #49-es szlovák autó az ázsiai Le Mans-sorozatból. Összesen 7 egykori F1-es pilóta kapott helyet az egységekben, köztük két újonc a manoros Jean-Eric Vergne, és a Team Nederlanddal induló Rubens Barrichello személyében – utóbbi rendelkezik természetesen a legsikeresebb F1-es karrierrel a Le Mans-indulók közül. A brazil a veterán Jan Lammersszel osztozik autóján, aki 23. Le Mans-jára készül, 1988-ban nyerni is tudott, az F1-ben pedig 1978 (!) és 1992 között összesen 41 futamra kísérelte meg magát kvalifikálni – sokszor sikertelenül…

petrov-manor

A Rebellion mindkét autójában van egy királykategóriás múlttal rendelkező brazil Nelsinho Piquet és Bruno Senna személyében, a másik Manorban, Vergne-ék testvérautójában pedig Vitalij Petrov kapott helyet. A hetedik ex-F1-es az LMP2-ben a #34-es rajtszámú Tockwith Ligier-vel induló Karun Chandhok, aki ötödik 24 órására készül.

gtpro

A tavalyi 14 autóból 13 maradt a Pro-kategóriában, a legnagyobb távozó pedig kétségkívül a Ferraritól búcsúzó Gianmaria Bruni. Sebastien Bourdais kiesése után mindössze hárman maradtak az ex-F1-esek: a korábbi Audi-pilóta, Lucas di Grassi az #51-es Ferrarival, a kétszeres kategóriagyőztes Giancarlo Fisichella az Amerikából érkező #82-es Risi Ferrarival, míg a négyszeres GT-győztes Jan Magnussen szokás szerint a #63-as Corvette-tel száll versenybe. A kategória mezőnyét négy gyári Ford, két-két Corvette, Porsche és Aston Martin, valamint a három Ferrari alkotja, utóbbiak közül kettőt az AF Corse, egyet a Risi nevezett be.

wec-2017-mezony

gtam

Gyarapodott a „legkisebbek” mezőnye tavaly óta, hiszen összesen 16 amatőr kategóriás autó vesz részt az idei 24 óráson: 8 Ferrari, 4 Porsche, 3 Aston Martin (ebből egy gyári), valamint a Larbre Corvette-je. A Pro kategóriához hasonlóan itt is három korábbi F1-es pilóta szerepel: a 21. Le Mans-jára készülő hatszoros kategóriagyőztes monacói Beretta a svájci Spirit of Race Ferrarijával, a tavaly még az LMP2-ben szereplő Will Stevens a brit JMW Ferrarijával, míg Pedro Lamy szokás szerint az Aston Martin #98-asával indul, melynek győzelmi esélyeit az elmúlt két évben egyaránt Paul Dalla Lana balesetei vették el.

wec-2017-es-mezony

Egykori F1-es pilóták Le Mans-ban:

Név, kategória, rajtszám, autó, Le Mans-indulások száma, legjobb Le Mans-eredmény, F1-es karrier

lemans-exf1esek

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: