DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
WEC

Pénzügyi gondokba ütközhet a Toyota

Komoly rizikót vállal a japán gyártó a 2017-es Le Mans-i 24 órás versennyel, de a tavalyi dráma után most mégis meglépik azt, amit meg kell - mindent megtesznek a győzelemért.

A Toyota már korábban bejelentette, hogy az idei Le Mans-i 24 órás autóversenyen három LMP1-es géppel áll rajthoz - a 2014-es és főleg a tavalyi dráma után úgy érezték, hogy most mindenképpen meg kell növelniük az esélyeiket. Az anyagi háttér azonban nem növekedett, így ezzel jelentős kockázatot vállalnak a teljes évüket tekintve.

"Ha például lenne néhány ütközésünk, anyagi gondba kerülhetnénk és drasztikus spórolásba kellene kezdünk egy ponton" - mondta erről Pascal Vasselon, a Toyota Motorsport technikai igazgatója az Autosportnak. "A költségvetésünk nem lett nagyobb, mindezt az eddigi összegből kell kigazdálkodnunk. Csökkentettünk bizonyos dolgokon a fejlesztésben anélkül, hogy az autó teljesítménye ezt megérezné, illetve vállaltunk némi anyagi kockázatot."

toyota-lemans



Azok után, hogy Le Mans-ban tavaly és 2014-ben is nagyon közel álltak a sikerhez, de az végül elmaradt, úgy érezték, hogy növelni kell az esélyeiket és most először három autót kell indítaniuk. "Ha megnézzük az elmúlt három évet, kétszer is olyan helyzetben voltunk, hogy megnyerhettük volna a Le Mans-t és mindkétszer ugyanaz történt: az egyik autónk ütközött, a másik pedig technikai hiba miatt állt meg. Ezek a dolgok erősen afelé húztak minket, hogy indítsunk egy harmadik autót."

A váltás amiatt is lehetséges, mert a WEC szabályai és a Toyota programja is stabilabb lett, kevesebb fejlesztés lehetséges, így erre kevesebbet kell költeni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: