DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
WEC

A Nürburgringre készülnek a világbajnokok

A Toyota Gazoo Racing világbajnok csapata délre utazik, hogy részt vegyen a WEC hosszú távú világbajnokság negyedik versenyén, a Nürburgringi Hatóráson.

A Nürburgring mindössze 90 kilométerre fekszik a Toyota Motorsport GmbH kölni központjától, így az LMP1 gyártók közül a Toyotának kellett a legrövidebb utat megtennie az első WEC futamra, amelyet 1991 óta Németországban rendeztek - akkor még sportautó világbajnokság (World Sportscar Championship) néven.

0320tmg20lmp1202015_resize



A mostani, hétvégi futamon újfent akcióba lépnek a TS040 HYBRID-ek, amely a Toyotának hatodik és nyolcadik helyet hozó Le Mans-i 24 órás verseny után 10 hetes szünetet tartottak.

A két világbajnok, Anthony Davidson és Sébastien Buemi az 1. számú autóban Kazuki Nakajima oldalán igyekeznek megszerezni az évad második dobogós helyezését. A 2. számú autóban Alex Wurz, Stéphane Sarrazin és Mike Conway idei első dobogós helyezésükben reménykedve állnak rajthoz.

A Toyota még júliusban, egy kétnapos nürburgringi teszttel készült a futamra; itt kiértékelték az autók beállításait, valamint az abroncsválasztásokat, miközben Anthony, Sébastien és Alex feleleveníthették ismereteiket a pályáról.

A korábban Nürburgringi 1000 kilométeresként ismert futam gyökerei 1953-ig nyúlnak vissza. A futam 1984-ig a Nordschleife nyomvonalán zajlott; a „Zöld Pokolként” ismert, húsz kilométeres pályán a mai napig egy hosszú távú prototípus tartja az abszolút körrekordot.

A mostani hétvége versenyét a rövidebb Grand Prix pályán rendezik meg: az 5148 méteres kört mindössze 16 kanyar tagolja; a viszonylag keskeny pályán az LMP1 pilótáknak nehezebb dolguk akad a lassabb LMP2 és GT autókkal.

Noha a futam új a WEC versenynaptárában, a Toyota pilótái már egytől egyig éles tapasztalatot szereztek az Eifel körpályán, amely rendszeresen szerepel a junior bajnokságokon, illetve a Forma-1 naptárban.

A versenyhétvége pénteken, két 90 perces edzéssel veszi kezdetét (12 órakor, illetve délután fél ötkor). Az edzések szombaton reggel (09.30-10.30) érnek véget, ezt követően indulnak a kvalifikációk (14.30-14.50). A futam vasárnap délután egykor (13.00) rajtol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: