DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
WEC

Durva büntetést kapott az Audi

Egy súlyos technikai szabálysértés miatt az egy évre kijelölt 5 helyett csak 3 motort használhat idén a #7-es Audi – Lottererék szezonja ezzel túlélő show-vá alakult, veszélyben a bajnoki hadjárat.

Azt követően, hogy elvesztették a Le Mans-i csatát a Porschével szemben, az Audi Lotterer-Treluyer-Fässler összeállítású #7-es egységének újabb nehézségekkel kell szembenéznie, ugyanis komoly büntetést kaptak a technikai szabályok megsértése miatt. Még a Le Mans-i warm-upon derült fény rá, hogy az Audi Sport Team Joest szerelői engedély nélkül felcserélték két motorblokkjuk pecsétjét, ami természetesen szabálytalan.

A súlyos szabálysértést az Audi is elismerte, ám állításuk szerint nincs szó szándékosságról, emberi mulasztás történt. A gyári csapat 50000 euró büntetést kapott, s ami ennél is rosszabb hír számukra, halmazati büntetésként a Le Mans-ban használt erőforrás nem a második, hanem a negyedik motornak minősül – azaz tulajdonképpen két egységet elveszítettek ezzel. A szezon során összesen öt erőforrásegységet használhat egy autó, így az Audinak már csak egyetlen új marad, valamint a két használt, egy Silverstone-ból és Spából és egy Le Mans-ból.

audi_7



Ez komoly hátrányt jelenthet a szezon későbbi részében, hiszen még öt hatórás verseny hátra van, ahol rengeteget számíthat, hogy nem három, hanem csak egy új erőforrással gazdálkodhatnak. Ha túllépik az adott évre előírt keretet, a szabályok értelmében háromperces stop and go büntetést kapnak, ami a hátralévő pályák hosszát figyelembe véve nagyjából másfél-két kör hátrányt jelent.

A bajnoki listavezető #7-es autó számára ezzel túlélő show-vá alakulhat az idei szezon, ráadásul a Porschék a nyomukban vannak. Lottererék 80 ponttal vezetik a tabellát, majd a teljes szezont futó egységek közül Liebék 57, Webberék pedig 53 egységgel követik őket. A büntetés előtt a Le Mans-i vereség ellenére is a #7-es Audi tűnt a legnagyobb esélyesnek, ez az ítélet viszont mindent megváltoztathat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: