DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
USA

Alonso elhagyhatja a McLarent

Igen sok évet elpazarolt már Fernando Alonso saját pályafutásából a gyenge McLarenre, mindenki az Indy 500-as sikerben bízott. Ott is nagyot bukott a gárda, lassan betelhet a pohár a spanyolnál.

Először 2007-ben írt közös történetet a wokingi istálló és a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, a sztori a győzelmek ellenére nem végződött jól, a Lewis Hamiltonnal elmérgesedő viszony ugyanis a spanyol távozását hozta magával.

2015-ben újra Wokingba szerződött a spanyol ász, bízva a McLaren-Honda projekt sikerében, de megint csalódnia kellett. Kiemelkedő sikerek helyett ugyanis folyamatos szenvedés és csalódás várt rá, de a tavalyi év sem hozott megváltást, amikor az istálló Renault-motorra váltott. Ősszel Alonso úgy döntött, hátat fordít a száguldó cirkusznak és csak a WEC világbajnoki címének megnyerésére és az Indy 500-as győzelemre összpontosít (miközben azért időnként tesztel a Formula-1-es csapatnak is).

Két évvel ezelőtt az Andretti Autosport által felkészített McLarennel újonc létére is kiválóan ment Indianapolisban Fernando Alonso, idén azonban az istálló önállóan kívánta megméretni magát. A tények tanúbizonysága szerint meglehetősen könnyűnek találtatott a gárda, mivel a spanyol még a harminchármas mezőnybe sem tudott bekerülni.

A McLaren vezérigazgatója elismerte, hogy ez akár azt is jelentheti, hogy élpilótájuk máshol keresi majd a sikert. „Nagyon messze elmaradtunk és rengeteg hibát vétettünk. Minden ember életében vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, de ez eddigi, 25 éves motorsport-pályafutásom legmélyebb pontja volt” – fogalmazott Zak Brown.

Alonso jövőre már nem a McLaren színeiben próbálhat szerencsét Indyben


„A Formula-1 prioritást élvez minden mással szemben, de vállalom, hogy én nem figyeltem oda időben a korábban már látszó hibákra. Nem fókuszáltunk eléggé az Indy-projektre, azt gondoltam, mindent megfelelő módon csinálunk.”

„Alonso nyilvánvalóan nagyon csalódott, úgy érzem, mintha cserben hagytuk volna őt. Fernando megérdemelte volna, hogy bekerüljön a futamra, de azt nem hiszem, hogy a McLaren is megérdemelte volna ugyanezt. A vele való kapcsolatunk továbbra is remek, igazán nagyszerű pilóta, mindannyian azt szeretnénk, hogy velünk folytassa. Be kell bizonyítanunk, hogy képesek vagyunk erre a feladatra (az Indy 500-as győzelemre).”

„A csalódást keltő eredmény óta rengeteget beszélgettem Fernandóval, egyelőre szeretné kifújni magát és kicsit kiüríteni a fejét. Nem zárom ki a közös folytatást, mivel úgy vélem, a McLarennel akar nyerni. De egyértelmű, hogy egy csomó kiváló csapat Fernandót akarja, aki természetesen győzni szeretne.”

„Ha valamelyik topcsapat hívná őt, amelyik rutinszerűen szokott versenyeket nyerni, akkor én is nagyon erősen megfontolnám a váltást az ő helyében, nem?” – ismerte el Brown. Az elmúlt években Michael Andretti rendszeresen igyekezett leigazolni a spanyol ászt, könnyen lehet, hogy a következő hívásra már nem mond nemet Alonso, de jó eséllyel csatlakozna a Penske, a Ganassi, vagy éppen a Carpenter istálló hívása esetén is egy győzelemre esélyes gárdához.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: