DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

Zanardi egyedül is vállalkozna a 24 órásra

Alex Zanardi az elmúlt évtizedekben legendává magasodott óriási akaraterejével. Elfogyni képtelen energiákkal rendelkezik, ha a szabályok engednék, egyedül is vállalná a Daytonai 24 órást.

Újabb fejezetet ír eddig is elképesztő pályafutásában az ötvenkét éves Alex Zanardi. A 2001-ben egy rendkívül súlyos balesetben mindkét lábát elvesztő olasz a hétvégén a Daytonai 24 óráson versenyez a huszonnégyes rajtszámú BMW M8 GTE-vel. A volánt John Edwardsszal, Jesse Krohnnal és Chaz Mosterttel osztja meg.

Annyira jól érzi magát versenyzés közben, hogy társak nélkül is vállalná a megmérettetést. „Egészen kényelmes az autóban. Ha a szabályok engednék, valószínűleg egyedül is végig tudnám vezetni a huszonnégy órát, mert fizikálisan nagyon jól érzem magam. Olyan kondícióban vagyok, ami szerintem életem eddigi legjobbja” – nyilatkozta Zanardi a CNN-nek.

Daytonában a speciálisan átalakított autót lábprotézisei nélkül vezeti, mindent kézzel vezérel, de ezt tartja jobb megoldásnak. „A müncheni mérnökökkel rengeteget agyaltunk, hogyan lehetne csak kézzel vezetni az autót, de végül a legjobb eredményre jutottunk.”

Zanardi fantasztikusan érzi magát a BMW vezetése közben


Az olasz visszaemlékezett 2001-es balesetére is. A karambolt követően teste 70%-os vérveszteséget szenvedett, egészen közel került a halálhoz. Szervezete azonban nem adta fel, túlélte, amikor pedig magához tért, csak nagyon rövid időt töltött sopánkodással, gyorsan átváltozott gondolkodása, amit pedig azóta elért, minden tiszteletet megérdemel.

De az első napok nem voltak könnyűek. „Amikor felébredtem a kórházi ágyamban, a feleségem elmondta, mi történt velem. Emlékszem, folyamatosan arra gondoltam, hogyan fogok élni lábak nélkül, hogy a fenébe fogom elvégezni az eddigi dolgaimat úgy, hogy nincsenek lábaim.”

„Eleinte még a fürdőszobába sem tudtam kimenni egyedül, segítségre volt szükségem. Először ezen kellett változatni, de aztán mindenre megtaláltam a megoldást. Most pedig itt vagyok a BMW-családban Daytonában egy új és fontos kaland részeseként. Ez fantasztikus és ki tudja, lehet, hogy ez egy új, jövőbeli projekt része lesz végül. Fiatal manus vagyok, ki tudhatja?” – tekintett előre nevetve Zanardi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: