DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
USA

Elképesztő, hogyan száll be BMW-jébe Zanardi

Az 52 éves pilóta javában készül a január végi, Daytonai 24 órás versenyre - nem tudunk elégszer rácsodálkozni, hogy milyen emberfeletti, amit végrehajt hosszú évek óta.

Alex Zanardi mindig tud újat mutatni: lábainak elvesztése után futamokat nyert a Túraautó-világbajnokságon, többszörös paralimpiai bajnok lett kézzel hajtott kerékpárral, folyamatosan ott mozog a sportautózás elitjében, tavaly pedig hazai pályán, Misanóban mutatkozott be a DTM-ben, ahol második futamán zseniális ötödik helyet szerzett. Az olasz január végén újabb mérföldkőhöz érkezik karrierjében: életében először vesz részt a Daytonai 24 órás versenyen, egy BMW M8 GTE volánja mögött.

A floridai pályán ezen a héten tesztelt a mezőny, az Associated Press hírügynökség pedig Twitter-oldalán tett közzé egy videót Zanardiról: a versenyző itt többek között arról mesél, hogy miért vágott neki a viadalnak, de az is látható, hogyan száll be egy autóba, majd ki onnan – az olasz Daytonában Jesse Krohnnal, John Edwardsszal és az ausztrál Supercars-sorozatból ismert Chaz Mosterttel osztja meg BMW-jét.

Külföldi hírforrások „nindzsának” nevezik Zanardit, hiszen egy kézzel és elképesztő ügyességgel húzza fel és tartja meg magát az autóban. A kétszeres CART-bajnok M8-asában különleges kormányt használ, mellyel egyszerre irányít, vált sebességet és ad gázt, fékezni pedig egy plusz karral tud – ezért minden pilótacserénél a kormányt is hozza, vagy viszi magával. Ahogyan a videón is látható, Zanardi villámgyorsan elvégzi a procedúrát – csapattársa, Edwards szerint „gyorsabban száll ki a pilótafülkéből bármelyikünknél.”

Az olasz elmondta, miért nagy előny így vezetni: „A protéziseim nélkül sokkal kevesebb erőfeszítést kell tennem. Egy körön gyorsabb vagyok velük, de ahogy egyre több időt töltök nélkülük az autóban, ugyanolyan időket tudok futni, mint a csapattársaim.” Elképesztő akaratereje és kitartása miatt nem véletlen, hogy Zanardi az egyik legnépszerűbb figura a paddockban.

„Nem tudok úgy megtenni három métert, hogy ne fussak olyasvalakibe, akivel szívesen vacsoráznék egyet” – mondja. „Nagyszerű, hogy ennyi barát vesz körül, és hogy azt mondják a többiek: 'Wow, Alex, remek, hogy veled versenyezhetek!’ De mindezt csak azért teszik, mert azt hiszik, mögöttük fogok poroszkálni. Ha viszont előttük leszek majd, akkor lefagy a mosoly az arcukról!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: