DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
USA

Fittipaldi törött lábbal tért vissza

A kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi unokája májusban mindkét lábát eltörte egy balesetben, ám júliusban újra versenyzett. Ő maga is elismeri, hogy akkor még korai volt erőltetni.

A WEC Belgiumban rendezett fordulójának időmérő edzésén Pietro Fittipaldi szerencsétlen balesetet szenvedett az Eau Rouge-ban, autója rommá tört, a fiatal brazil pedig kettős lábtörést szenvedett a karambol során. Komoly balszerencse volt ez, ugyanis egy Formula-1-es tesztlehetőségtől és a Le Mans-i 24 óráson való indulástól is elesett.

Az első pillanattól keményen edzett, hogy minél előbb visszatérhessen, nagyjából két és fél hónappal balesetét követően ez meg is történt az IndyCarban, Mid-Ohióban. Ez viszont, utólag nézve még Fittipaldi számára sem tűnik ideálisnak, mivel rehabilitációja még javában tartott ekkor, a vezetés pedig fájdalmas volt.

„Nagyon nehéz volt ez a szezon. Mindkét lábamat eltörtem májusban, Spában. Egy héttel a műtétem után Indianapolisba mentem és gyakorlatilag az ottani motorhome-ban laktam. Folyamatosan kapcsolatban voltam Dr. Trammell-lel, aki a rehabilitációmban segített” – nyilatkozta Pietro Fittipaldi.

Fittipaldi Abu Dhabiban már Formula-1-es autót is tesztelhetett


„Az orvosi központ egészen közel volt, minden nap folytattuk a terápiát, elképesztő munkát végeztünk, hogy minél előbb meggyógyuljon a lábam, rengeteg segítséget kaptam. Naponta hét-nyolc órát dolgoztam a lábammal, hogy olyan gyorsan térhessek vissza, ahogy csak lehet. Mid Ohióban jött el a pillanat, két és fél hónappal a lábtörésem után, hogy visszatérjek, de nagyon nehéz volt.”

„Valószínűleg túl korán döntöttem a visszatérés mellett, mivel a bal lábam még mindig el volt törve, nem fejeztük még be a rehabilitációt. Emiatt igen fájdalmas volt a vezetés. Aztán a verseny után végre tovább javult a lábam és később már jól éreztem magam az autóban. Rendre a legjobb tízben autóztam, egyenletes teljesítményt nyújtottunk, úgyhogy boldog vagyok.”

„Nehéz év volt, de teljesen meggyógyultam és ennek nagyon örülök. Az orvosok kiemelkedően jó munkát végeztek, most már csak előre tekinthetek. A Haas tesztpilótája lettem, ez viszont sajnos kizárja, hogy részt vegyek az IndyCar sorozatban, pedig nagyon megszerettem. De sajnos rengeteg időpontbeli ütközés van a két széria között. Ettől függetlenül jövőre szeretnék versenyezni, olyan sorozatot kell találnunk, ami nem ütközik ennyire a Formula-1-gyel. Megvizsgáljuk a lehetőségeket és remélhetőleg hamarosan jó hírekkel szolgálhatok” – tekintett előre Fittipaldi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: