DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

A videojátékok története - Mindenki szeret játszani!

A videojáték egy olyan elektronikus játék, amely valós idejű vizuális visszajelzést hoz létre televízión vagy számítógépes monitoron. Ezek a szórakoztató eszközök az 1980-as évek óta egyre fontosabb részét képezik az életünknek. Tulajdonképpen a művészet egyik formájának tekinthetőek, hiszen igazi egyediséget visznek ebbe a modern világába.

Ebben a cikkben eláruljuk, honnan erednek és miért szereti őket mindenki. 

A videojátékok világa

Mára már annyira népszerűek és elterjedtek, hogy szinte nincsen ember, aki ne próbálta volna ki legalább egyszer ezeket a játékokat. Az 1980-as évek óta velünk vannak, az ipar pedig azóta csak egyre nagyobb mértékben fejlődött. 2022-ben ott tartunk, hogy szinte bármilyen eszközön lehetőségünk van videójátékozni. A hatalmas kínálat azonban csak egyre növekszik, így bőven akad lehetőség válogatni. Ezeket akár telefonon, akár számítógépen, akár televízión is ki lehet próbálni.

Ma már szinte mindenki tud találni magának olyan játékot, ami megfelel az ízlésének. A videójátékokra használt elektronikai eszközöknek két nagy csoportja van, az egyik a személyi számítógépek vagy laptopok, illetve a videojáték-konzolok. Ezek irányítására több eszközt alkottak meg, hiszen a különböző platformok esetében más-más készülékre van szükség. A személyi számítógépek kapcsán ott a speciális gamer billentyűzet, illetve az egygombos botkormányok is. 

A mai modern számítógépes világban játékosként egyidejűleg használhatjuk az egeret és a billentyűzetet, így folyamatosan irányíthatjuk a játékot. A konzoloknál azonban a kézbe vehető, pár gombbal és botkormánnyal ellátott kontrollerek terjedtek el jobban. Ami pedig az autóverseny-játékokat illeti, léteznek valós vezetést imitáló pedálok, kormányok, illetve kézifékek egyaránt. 

A videojátékok története

Az elektronikus videojátékok története egészen a 20. század közepére nyúlik vissza. A legkorábbi feljegyzés 1947-ből származik, de az első igazi játékra egészen 1951-ig várni kellett. Ekkor jelent meg a Nimrod számítógépeken bemutatott változat, ami Christopher Strachey nevéhez fűződik. Ott van továbbá a Tennis for Two interaktív elektronikus játék 1958-ból, illetve az 1961-es Spacewar!, amely már a DEC PDP-1 számítógépekre készült. Ezt az MIT diákjai fejlesztették ki.

A kétajtós szekrény méretű eszközökön két űrhajós harcolhatott egymással. A programot a készítők ingyenesen terjesztették, így gyorsan elterjedt az akkori kutatói világban. Ehhez jött az 1971-ben megjelent, első kereskedelmi forgalomban elérhető videojáték, a Computer Space, amely az előzőleg említett Spacewar! mintájára készült. 

Ezt követően a legtöbb klasszikus társasjátéknak, mint a sakk, a dáma, illetve egyéb kártyajáték, készült számítógépes változata. A fejlődéssel azonban a látványvilág is folyamatosan javult, ezáltal egyre nőttek a számítógépes eladások. Az első teljes mértékben 3 dimenziós játékot az ID Software fejlesztette ki, ami a Quake nevet kapta. 

Később egyre több alkalommal kezdték el azt vizsgálni, hogy ez a rengeteg újonnan megjelent játék és az erre fordított idő, milyen hatással van az emberekre. Kétségkívül vannak pozitív és negatív hatásai annak, ha valaki bekerül ebbe a körbe.

Milyen hatásai vannak a videojátékoknak?

Ahogy a filmek, úgy a videojátékok is hatással vannak az emberre. Egyes változatok pszichológiailag károsak és veszélyesek egy fiatal gyermekre, de sokszor a felnőttek is túlzottan komolyan veszik ezt a világot.

Míg a filmek kapcsán passzív résztvevők vagyunk, addig ezeknél a szórakoztató játékoknál szinte teljes mértékben azonosulni lehet a karakterrel, így nagyobb a valószínűsége, hogy valaki teljesen ráfügg egy-egy kiadásra. Ezek lelki függőséget okoznak, esetleg olyan magatartásmintákat hoznak létre, amelyek gondot okozhatnak a társadalmi együttélésben. Éppen ezért, a kisebb gyermekek számítógépes tevékenységeit nem árt egy felnőttnek felügyelnie. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy a videojátékoknak ne lenne pozitív hozadéka. Amellett, hogy fejlesztik a reflexet és a térlátást, sokkal kreatívabbak lehetünk tőlük. Emellett javul a memória és a problémamegoldó képesség. Ne feledkezzünk meg azokról a típusokról, amelyek esetleg egymással is összekapcsolnak bennünket, így kevésbé érezzük magunkat egyedül. Néhány esetben tehát segít kapcsolatot ápolni.

A rendszeres videojáték ráadásul stresszoldó és fájdalomcsillapító hatású is lehet. Egyes kutatásokban gyerekeket és felnőtteket vizsgáltak meg, akik valamilyen súlyos sérülést szenvedtek vagy valamilyen komolyabb műtéten estek át. Ők a játékkal meg tudták szüntetni a fájdalmat, még ha csak egy kis időre is. Ennek az oka, hogy szórakozás közben erősen kell koncentrálni, így az agy teljesen másra fókuszál, mintha nem csinálnánk semmit. Ugyanez elmondható a stressz esetében, hiszen egy nehéz nap után igazi felüdülés egy kicsit kizökkenni a hétköznapokból és valami teljesen mással foglalkozni.

A videojátékok tehát már évtizedek óta az életünk részei és ez valószínű később sem lesz másként. Mivel egyre több új változatot dobnak piacra, így a kereset is folyamatosan növekszik. A határokat betartva azonban bárki nyugodtan szórakozhat ezekkel, hiszen sok pozitív hatása van annak, ha találsz valamit, ami egy kis időre lefoglal téged. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: