DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Herczigék tizedik helyen értek célba a Lengyel Ralin

Herczig Norbert és Igor Bacigál tizedik helyen ért célba az ERC idei negyedik versenyén. A SKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria párosa a nagyon erős mezőnyben ezzel az eredménnyel hét európa-bajnoki pontot szerzett.

Jól kezdte a versenyt Herczig Norbert és Igor Bacigál, mert a sikeres teszt után a nagyon fontos kvalifikáción is nagyszerűen autóztak, és negyedikek lettek. Az első gyorsasági szakaszon pedig egy apró incidens megzavarta őket a szinkronpályán.

rpm1050



„A külső ívre kerültünk, és az innen rajtolókra az első kanyarban a belső íven haladó páros rászórta a kavicsokat. Két helyen is megrepedt a szélvédőnk, ami nem volt komoly gond, de egy pillanatra kizökkentett a ritmusból. Ennek ellenére ez a gyorsasági is jól sikerült, kellemes bemelegítés volt a pokoli gyors pályákkal ránk váró két versenynapra” – mondta Herczig Norbert.

A jó rajtpozíció ellenére az első napon nem ment annyira jól Norbiéknak, mint ahogy azt az addig történtek előrevetítették, ráadásul egy büntetés miatt is hátrébb kerültek.

„Volt egy félreértés a menetlevél cserénél az egyik gyűjtőállomáson. A versenybírók nem a mi javunkra ítéltek, így sajnos veszítettünk egy percet. Ha ez nincs, akkor a kilencedik pozícióban fordultunk volna a vasárnapra, ami nyilván nagyobb lendületet jelent. Ennek ellenére nem voltam elégedett a tempónkkal. Nagyon sokat dolgoztunk, de ez inkább arról szólt, hogy próbáltuk megismerni az abroncsokat. A teszt sajnos erre nem elég, az első versenynap kell ahhoz, hogy magabiztosabbak legyünk” – mondta Herczig Norbert a szombat történéseiről.

rpm1929

A vasárnapi versenynapon már látszott a tapasztalatgyűjtés eredménye, a tempó megnőtt, és egy egészen érdekes adatra is fény derült.

„A szakaszok első részidő mérési pontjainál rendre a legjobb háromban voltunk, utána veszítettünk több időt. Gyakorlatilag az első öt kilométerig az élen megyünk, és utána marad bent néhány másodperc. Elképesztően erős a mezőny, ezért pár másodperc már több pozíció hátrányt jelent. Elemeznünk kell még ezt a helyzetet, de elsőre azt mondanám, hogy a gumikkal kapcsolatos tapasztalat hiányára vezethető vissza. Ettől eltekintve szinte zavartalan versenyt futottunk, rengeteget dolgoztunk, a Skoda Fabia Rally2 evo tökéletesen működött. A szinte zavartalan verseny esetén arra gondoltam, hogy az utolsó előtti gyorsaságin volt egy hajmeresztő kalandunk. Körülbelül 170-es tempónál tervezetten megúsztattam az autót, de a pálya állapota már olyan volt, hogy nagyobbat csúszott a kelleténél, és egyenesen egy farakás felé rohantunk. Már fel is kiáltottam, de szerencsére hajszállal elcsúsztunk mellette, és folytatni tudtuk. Ha valaki felvette, akkor biztosan bekerül az összefoglalókba, mert kívülről nagyon látványos lehetett” – mondta Herczig Norbert.

A SKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria párosa így végül tizedik helyen ért célba a Lengyel Rallyn, ezért hét bajnoki pontot kaptak. A célba érés és a top 10-es eredmény tehát sikerült, de Norbi mégsem volt elégedett a verseny végén.

„El kell ismerni, hogy nem ezért jöttünk. Jobb eredményre számítottam, és ha nincs a büntetés, akkor megint harcolhattunk volna az ötödik helyért. Persze az autósportban nincs ha, így most meg kell elégednünk ezzel az eredménnyel. Azt tudtuk, hogy nem lesz könnyű évünk, mert nagyon hiányoznak az ERC futamok közötti tesztversenyek. A csapattársaink mind mennek a hazai bajnokságban, vagy sokkal többet tudnak tesztelni. Az MRF folyamatosan fejleszti a gumikat, szinte minden versenyen új abroncsokat kapunk, amiket a gyorsaságikon tudunk igazán megismerni. Ehhez pedig idő kell. Tudtuk, hogy ez vár ránk, de ha egészen őszinte vagyok, azt kell mondanom, hogy abban bíztam, kicsit könnyebb lesz. Ennek ellenére itt vagyunk, pontokat szerzünk, és aki érti a rallyt az látja, hogy ebben a mezőnyben mennyire kicsik a különbségek, így elég lesz egy minimális előrelépés, hogy ott legyünk ahol szeretnénk” – összegezte Herczig Norbert nem csak a Lengyel Rallyt, hanem az év első négy versenyét is.

A bajnokság féildejénél tart, pihenésre azonban nincs idő, a folytatás nagyon közeli, július első hétvégéjén már a Liepaja Rally következik, majd a hónap végén Rómában újra aszfaltos versenyt fut az Eb mezőnye.

A Rally Európa-bajnokság versenyei 2022-ben:

2022. 03. 12-13. Rally Serras de Fafe e Felgueiras
2022. 03. 26-27. Azores Rally
2022. 05. 13-14. Rally Islas Canarias
2022. 06. 11-12. Rally Poland
2022. 07. 02-03. Rally Liepaja
2022. 07. 23-24. Rally di Roma Capitale
2022. 08. 27-28. Barum Czech Rally Zlín
A nyolcadik verseny később kerül bejelentésre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: