DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Rovanpera izgalmas hajrá után nyerte a Horvát Ralit

Szinte végig vezetett, az utolsó szakaszon mégis fordítania kellett a Toyota finn versenyzőjének a WRC idei harmadik állomásán. Tanak a második, a sokszorosan büntetett Neuville a harmadik.

A szomszédunkban, a Horvát Ralival folytatódott a Rali-világbajnokság 2022-es idénye. A pénteki nap után a világbajnokságban is élen álló Kalle Rovanpera magabiztosan vezetett, a szombati nap viszont rosszul indult számára egy defekt miatt, így Ott Tanak meg tudta közelíteni őt. Vasárnapra így is a toyotás fordult előnnyel, ráadásul ezt még növelni is tudta, amikor riválisa alternatív gumistratégiája visszaütött.

rovanpera-wrc-horvatrali-dppi



Az utolsó előtti szakaszon jött azonban a dráma és a fordulat: a hirtelen leszakadó esőben Tanak 28,4 másodperces hátrányból tudott fordítani és 1,4 másodperces előnyt kovácsolni. A power stage így hihetetlen izgalmakat ígért, Rovanpera pedig végül válaszolni tudott az észt hyundaios felzárkózására, így 4,3 másodperces fórral megnyerte a Horvát Ralit – ráadásul az utolsó szakaszon elért győzelmével a bónuszpontokat is bezsebelte. A finnek ez volt az idei második diadala, értelemszerűen az összetettben is növelte az előnyét.

A dobogó alsó fokára Thierry Neuville fért fel, aki ezzel továbbra is második a vb-tabellán, hátránya azonban már 29 pont Rovanpera mögött. A belgának nem volt sima versenye: még az első nap során többször is túl gyorsan hajtott az összekötő szakaszokon, emiatt egyperces időbüntetést kapott (ez amúgy nem befolyásolta a végső helyezését), pénzbírságot szabtak ki rá és még két nap „közszolgálati munkára” is kötelezték.

Az első három helyezett mögött Craig Breen lett a negyedik, Elfyn Evans pedig az ötödik helyezett. A verseny amúgy nem múlt el nagy balesetek nélkül: Oliver Solberg bukása és kigyulladó autója miatt a kilencedik szakaszt törölni is kellett szombaton, míg Adrien Fourmaux egy kertben landolt – így az M-Sport pilótája három kiesésnél jár eddig 2022-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: