DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

WRC: Rovanpera nyert Svédországban

Kalle Rovanpera idei első győzelmével növelte előnyét a tabellán Thierry Neuville előtt, Elfyn Evans kettőből második csúnya betlijét követte el, Esapekka Lappi pedig dobogóra állhatott.

Megszerezte idei első győzelmét és növelte előnyét a bajnokságban Kalle Rovanpera: a Toyota fiatal WRC-sztárja parádés teljesítménnyel nyerte az idei szezon második, egyben egyetlen havas futamát, a Svéd Ralit. Mivel a szezonnyitó Monte-Carlo Rali első két helyezettje, Sebastien Loeb és Sebastien Ogier sem indult ezen a versenyen, így az akkor harmadik legtöbb pontot gyűjtő Rovanpera rajtolhatott az élről Svédországban, ami az első nap során okozott is neki problémákat, hiszen több ízben is neki kellett takarítania az utat.

A döbbenetes szoros küzdelemben azonban így is ott tudott maradni az élmezőnyben: az első szakaszt Ott Tanak, a másodikat az idei első versenyén induló Esapekka Lappi, a harmadikat pedig Rovanpera nyerte, egymásnak adták a vezetést az összetettben. Délután aztán nyert még szakaszt Elfyn Evans és Thierry Neuville is, sőt mindketten álltak is az élen, így egészen elképesztő küzdelem zajlott a mezőny elejében. A napot végül Neuville zárta elsőként, de Rovanpera, Evans és Lappi is kilenc másodpercen belüli különbséggel követte őt - miközben Ott Tanak a hibrid rendszer meghibásodása miatt a második helyről kiesett, a Montén dobogós Craig Breen pedig a nap második szakaszán kétszer is hófalba tette a Fordot és szintén ki kellett állnia.

rova toyota



Szombaton már csak Evans tudta tartani Rovanpera tempóját, a többiek szépen leszakadtak, de a finn klasszis a sötétben meg tudott lépni és nyolc másodperces előnyt épített fel Evans előtt - ráadásul a walesi annyira túlerőltette a tempót, hogy az utolsó szakasz céljába úgy esett be. Emiatt később tíz másodperc büntetést is kapott, amellyel eldőlt az első hely sorsa, vasárnap reggel pedig Evans kapitális hibát követett el: a biztos második helyét dobta bele egy hófalba, kiesett, így a Monte után ismét nullázott. Két dobogós helyezésével most vezethetné a tabellát, ehelyett óriási hátrányba került alig két futam után úgy, hogy mindkétszer ő rontott...

A második helyért Neuville és Lappi kakaskodott még kicsit, de utóbbi úgy érezte, hogy elég a dobogós hely, nem kell extra kockázatot vállalnia a második helyért, márpedig Neuville legyőzéséhez erre lett volna szükség. Így elengedte a dolgot, a belga pedig látványos autózással bejött másodiknak - a Hyundai első, már nagyon kellő dobogója lett ez idén, Lappi pedig borzasztó hosszú kihagyás után térhetett vissza a pódiumra.

Rovanpera győzelmét senki sem tudta megzavarni, a Toyota klasszisa 22 másodperces előnnyel nyert és tovább növelte előnyét a tabella élén - két futam után 14 ponttal vezet Neuville előtt, a harmadik helyen pedig még mindig a most nem is induló Loeb áll. 

A Svéd Rali végeredménye:

1. K. ROVANPERÄ, J. HALTTUNEN GR Yaris Rally1 11:51:29.7

2- T. NEUVILLE, M. WYDAEGHE i20 N Rally1 +23.9

3. E. LAPPI, J. FERM GR Yaris Rally1 +28.8

4. T. KATSUTA, A. JOHNSTON GR Yaris Rally1 +1:51.5

5. G. GREENSMITH, J. ANDERSSON Puma Rally1 +2:59.7

 

További ralis tartalmakért csatlakozz a Formula.hu ralis csoportjához ezen a linken!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: