DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Rali

WRC: Evans a csúcson, Tanak követi

Kalle Rovanpera hibázott, Thierry Neuville is kiesett, Sebastien Ogier kivárásra játszik, a pénteki első Craig Breen pedig már csak harmadik - így alakult a Finn Rali szombati napja.

Szenzációs napot teljesített a várakozáson felüli tempót diktáló Elfyn Evans szombaton: a walesi pilóta mind a négy délelőtti gyorsaságit behúzta, szemre is egy fél fokkal a többiek előtt járt, így a harmadik helyről "indulva" átvette a vezetést a Finn Ralin. Délután a tisztább pályákon már felvette vele a kesztyűt a 2019-es világbajnok Ott Tanak, de Evans minimális megingással hozta az elképesztő tempóját, így nem változott köztük a különbség: két napot követően 9,1 másodperccel vezet a Toyota versenyzője, Tanak pedig annyit ért, hogy a második helyét stabilizálta.

Csapattársa, a péntek este még az élen álló Craig Breen ugyanis egy kisebb hibával lebontotta a Hyundai bal első aerodinamikai elemeit, amellyel elvesztett pár másodpercet és később sem tudott már visszatérni a tegnapi tempójához - folyamatosan csúszott hátra és szakadt le az első két pilótához képest, a napot végül 19,5 másodperces hátránnyal, harmadikként zárta.

evans dppi_1



A verseny nagy vesztese Kalle Rovanpera, akit a futam fő esélyesének tartottak azok után, hogy élete formájában érkezett meg hazai eseményére - a fiatal finn azonban a kevéssé meggyőző tempóját egy hibával koronázta meg és a nap folyamán kiesett a versenyből. A negyedik helyet így az idén először WRC-be ülő Esapekka Lappi birtokolja, akinek igazából se előre, se hátra nem kell figyelnie, a "senki földjén" várhatja, hogy valaki hibázik-e a top háromból.

A magához képest nagyon visszafogottan teljesítő Sebastien Ogier "kivárta a sorát" és úgy kúszott fel az ötödik helyre, hogy előbb Rovanpera esett ki előle, majd Thierry Neuville is ugyanígy járt: a belga két szakasszal a nap vége előtt búcsúzott, így a világbajnok előrébb léphetett. Neki sincs miért sietnie, se előtte, se mögötte nincs látótávolságon belül senki.

A WRC2 értékelését Teemu Suninen vezeti bő nyolc másodperccel Mads Ostberg előtt.

Az eredmények itt elérhetők!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: