DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

Mads Ostberggel tesztelt Csucsu a Rally Hungary ERC-futamra

A Tagai Racing Technology jóvoltából Magyarországra látogatott Mads Ostberg, aki a világbajnokságon a WRC2 kategóriában jelenleg a második helyen áll egy Citroën C3R5-tel. Sajnos Ostberg az előzetes tervek ellenére végül nem indul a magyar futamon, hiszen az Ypres Rally elmarad, amire jó felkészítés lett volna a nyíregyházi verseny, de az előzetesen leegyeztetett futam előtti tesztre eljött és nagyon sok hasznos tanáccsal látta el Lukács Csucsu Kornélt.

Az előző ralifutamot kihagyta a Citroën Rally Team Hungary legénysége, hiszen a pilótának a ralikrossz szakág évadzáró máriapócsi versenyén kellett harcolnia a bajnoki címért. A csapat jól döntött, hiszen Csucsu megszerezte élete első SuperCars bajnoki címét. De itt a raliszezon idei legnagyobb hazai eseménye, a Rally Hungary 2020, amiről bizton állítható: az eddigi a legkomolyabb Európai Bajnoki mezőny fog november 6-8 között versenyezni. Több, mint 50 páros, majdnem 40 R5-ös autó és persze a teljes magyar mezőny méri össze gyorsaságát a nehéz, nyírségi pályákon.

DuEn_RallyHungary2020_0560



A ralivilágbajnokságon is szereplő Mads Ostberg is leadta nevezését, de a napokban kiderült, a norvég pilóta nem fog elindulni a magyar futamon, hiszen a világbajnoki sorozat következő versenye, a belga Ypres Rallye elmarad, így már csak a december 12-én megrendezendő monzai futamon tud harcolni a WRC2 kategória világbajnoki címéért.

A nyíregyházi futam előtti fallóskúti tesztre viszont eljött Mads és nagyon sokat segített az idei első, foghíjas szezonjában versenyző Lukács Csucsu Kornélnak. Elemezte Csucsu stílusát, rengeteg hasznos tanáccsal látta el a Citroën Rally Team Hungary pilótáját, hiszen a norvég versenyző részt vett a Citroën C3 R5 fejlesztésében és folyamatosan a gyárat segíti a munkájával, tapasztalatával.

„Nagyon hasznos nap volt a mai, bárcsak sok ilyen lehetne még!” – kezdte az élménybeszámolóját Kornél a teszt után. – „Mads nagyon közvetlen volt, rengeteg új dolgot mondott az autóról, a vezetési stílusomról. Megpróbálom a verseny alatt ezeket a dolgokat maximálisan kamatoztatni. Ült mellettem sokat és aztán én is beülhettem mellé és úgy magyarázott el sok apró fortélyt… Más szemszögből világított meg sok mindent.”

DuEn_RallyHungary2020_0518

„Sajnálom, hogy nem indulhattam végül ezen a hétvégén, pedig sokat készültem a futamra belső felvételek nézésével.” – vette át a szót a jókedvű norvég versenyző. „Ahogy általában a pilóták, én sem szeretek a jobb oldalon ülni egy versenyautóban, de most nem féltem Csucsu mellett és jó volt látni a fejlődését a nap végére. A ralikrosszos beidegződéseit próbáltuk átirányítani a ralira. Mivel nagyon fogékony volt mindenre, amit mondtam, nagyot lépett előre a mai teszten.”

Mads Ostberg még csütörtök délelőtt Csucsuék pályabejárását követve végigment egy kört a Rally Hungary pályáin és délután hazautazott Norvégiába. Csucsu és Tóth Imre maradt, hiszen péntek délutánig járhatják be a kilenc különböző gyorsasági szakaszt, hogy aztán a RabócsiRingen egy látványos szinkronpályás szuperspeciállal elkezdődhessen a Rally Hungary 2020 programja. Az első gyorsasági különösen kedves lehet Csucsu számára, hiszen majd egy hónappal ezelőtt a máriapócsi pályán szerezte meg a bajnoki címet.

A Citroën Rally Team Hungary csapata az országos bajnoki értékelés mellett benevezett az ERC sorozatba is, így nem csak a szombati pályákon láthatják őket versenyezni az érdeklődők, hanem vasárnap is részesei lesznek az Eb futamnak.

Minden ralirajongót várunk a pályák mellett! Sajnos a szervizpark nézőktől elzárt ezen a futamon, vigyázva ezzel a látogatók és a versenyzők egészségét, és a pálya mellett is mindenkit arra kérünk, hogy a szabályoknak megfelelően maszkban és kellő távolságtartással szurkoljanak kedvenceiknek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: