DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

A ciprusi dobogó idén is kötelezi Herczigéket

Tavaly, első ERC-idényükben harmadik helyen végeztek Herczig Norbiék a Cyprus Ralin, idénre még csak annyi a célkitűzés, hogy jó tempóban autózzanak az utolsó előtti állomáson.

“Elővettem a tavalyi videókat, nézegettem a belső kamerás felvételeket, és átfutottam a jogtulajdonos Eurosport által kiadott kommunikációs brosúrát. Csak ekkor esett le, hogy te jó ég, itt tavaly harmadikak voltunk” - mondta a MOL Csapatnak a már hétfő óta Cipruson tartózkodó Herczig Norbert.

A MOL Racing Team gőzerővel készül a Cyprus Ralira, és bár a rali Európa-bajnokságon nincs a teniszhez hasonlóan megvédendő pont, a tavalyi dobogós helyezés kötelezi is a Herczig-Ferencz párost a jó szereplésre. Még ha olyan is az idei pályarend, mintha egy teljesen új versenybe csöppentek volna.

h1_resize



Tavaly nagyot ment a MOL Racing Team

Norbiék első Európa-bajnoki szezonjukban rárúgták az ajtót az ERC-mezőnyére, hiszen a sorozat felénél járva kétszer állhattak a dobogón, legutóbb éppen Cipruson, ahol az Akropolisz-ralin elért második helyet fejelték meg egy bronzzal.

“Apróbb kellemetlenségek persze tavaly is voltak, még Cipruson is, elég csak a törölt utolsó előtti gyorsaságira, vagy a végén benyelt defektre gondolni, de a nagy képet tekintve nem lehetett panaszunk a szerencsére. A ciprusi harmadik helyhez is kellett néhány szerencsés körülmény, de idén a sors kamatostul szedi vissza a tavalyi tartozást. Szerencsére hozzászoktam, hogy az élet semmit nem ad nekem könnyen” - tette hozzá széles mosollyal Norbi.

“A tavalyi Ciprus Rali azért persze szép emlék, nagyon jól mentünk, volt néhány olyan gyorsasági szakaszunk, amivel már nagyrészt elégedett lehettem. Pedig először mentünk itt, ami mindig nagy nehézség, bár az is igaz, hogy a ciprusi verseny az, aminek megvan az ikertestvére a magyar bajnokságban: a Székesfehérvár melletti, lőtéri pálya nagyon hasonló az itteni, köves-sziklás burkolatú versenyhez.”

Legyőzték a Dakar-győztest is

Megkértük a MOL Racing Team pilótáját, hogy idézze fel a tavalyi verseny legszebb és legkellemetlenebb pillanatát. “A legszebb az volt, hogy egész verseny alatt tudtuk a lépést tartani a háromszoros Dakar-győztes Nászer el-Attijával, akit végül sikerült magunk mögé utasítanunk” - vágta rá egyből Norbi, majd sportszerűen hozzátette, a katari pilótát egy defekt miatt tudták megelőzni.

“Persze a végén volt egy defektünk, és akadtak más vezetéstechnikai gondjaink is, szívesen emlékszem vissza a ciprusi versenyre, úgyhogy nagy negatívumot nem is tudok mondani. Az vicces volt, hogy a verseny lebonyolításban volt egy komolyabb csúszás és emiatt a céldobogóról egyenesen a reptérre kellett rohannunk, a versenyoverálban kuncsorogtam be magam egy szállodába, hogy legalább le tudjak zuhanyozni, és átöltözzek” - tette hozzá nevetve.

Autó- és abroncsgyilkos verseny

A ciprusi verseny trükkös és kiszámíthatatlan, a legtöbb pilótát ugyanaz a dilemma foglalkoztatja az idei verseny előtt is. “Ha nem nyomod, nagyon sokat kaphatsz időben, viszont a nagy tempóval eszed az autót és az abroncsokat, mert a pálya igencsak autó és abroncs gyilkos. Az idei verseny 90 százalékban más szakaszokon zajlik majd, mint a tavalyi, egyetlen gyorsasági maradt, így a kész itinereknek nem sok hasznát vesszük. Figyelni kell, mert néhány helyen nagyon csúnya szakadékok várják a hibázó versenyzőket.”

h2

Norbi nem azon rágja magát, hogy az idei szezonban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezte, hanem csak az előtte álló feladatra koncentrál.

“Ismerem magam, tudom, hogy ha könnyedén nem megy, akkor feszülve végképp nem fog. Nem sülnek úgy a dolgaink, mint tavaly, de sok jó részeredményünk volt idén is, amikre joggal lehetünk büszkék.”

“Szeretnék gyorsan és jól menni Cipruson, hogy aztán minden idegszálammal a hazai versenyre, Nyíregyházára tudjak koncentrálni. Nyilván óriási élmény lesz majd magyar szurkolók előtt versenyezni, de nem követhetem el azt a hibát, hogy Cipruson ez járjon a fejemben. Most csak a Ciprus Rally érdekel, itt szeretnénk jól szerepelni” - tette hozzá elszántan Norbi.

A MOL Racing Team már javában tesztel, folynak az edzések, a gépátvétel, pénteken pedig a prológgal nekiszalad a mezőny a Ciprus Ralinak, az Európa-bajnokság utolsó előtti állomásának. Az Eurosport minden nap összefoglalót ad a versenyről, de érdemes követni a MOL Racing Team Facebook-oldalát is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: