Steward
Bognár Viktor
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. július 4. szombat
Rali

WRC: Fiatal tehetséget állít csatasorba a Toyota

A TOYOTA GAZOO Racing felgyorsítja a globális raliversenyzés kemény világában szerencsét próbáló, fiatal tehetségeket támogató TOYOTA GAZOO Racing Rally Challenge Program 2019. évi tevékenységeit. Ennek keretében a rali-vb-n az R5 kategóriában a finn ralibajnokságban pedig Yaris WRC-vel többször bizonyító Takamoto Katsuta a Yaris WRC volánja mögött is lehetőséget kap a WRC hátralévő futamain.

A 2019-es idény első felében Takamoto Katsuta hét fordulóban állt rajthoz a rali-vb WRC2 osztályában R5-ös autójával, és sikerült is győznie a Chile Ralin. Emellett - miközben egyenletesen fejlődik - a Yaris WRC-vel két futamból kétszer győzött a finn ralibajnokságban. Tekintettel Katsuta gyors fejlődésére, a Toyota versenyistállója, a TOYOTA GAZOO Racing módosítja az idény második felére a pilóta számára tervezett programját. A világbajnokság 10. fordulójában, a Német Ralin, illetve a 13. fordulóban, a Katalán Ralin már a legfelső kategóriában indulhat egy Yaris WRC-vel a világbajnokságon. A Toyota célja, hogy elősegítse Katsuta folyamatos fejlődését, az indulás ezen a két futamon részét képezi ennek a felkészítésnek. Ha Katsuta itt is beváltja a hozzá fűzött reményeket, még az is lehet, hogy belőle válhat a TOYOTA GAZOO Racing WRC csapatának első japán pilótája a csúcskategóriában.

Toyota_Gazoo_Racing_Takamoto_Katsuta_1„Takamoto idén már tett néhány jelentős előremutató lépést: a WRC2 programjában nagy fejlődést mutatott, mind a vezetés, mint a kiegyensúlyozott szereplés tekintetében. Emellett jól szerepelt első futamain is a Yaris WRC-vel a finn ralibajnokságban. Ezért vagyunk biztosak abban, hogy már készen áll a következő lépés megtételére. Kivártunk az idény második felének megtervezésével, hogy megnézzük, hogyan halad. Nagyon jó érzés volt látni, hogy elindíthatjuk a WRC két világbajnoki futamán is. Tudjuk, hogy ezek rendkívül nehéz versenyek lesznek – Takamotónak pedig nincsenek tapasztalatai a németországi versenyekről, és bizony a spanyol futam is nehéz a változatos útburkolat miatt. Éppen ezért nem tűztünk ki célként konkrét eredményt, a legfontosabb az, hogy fejlődjön és tökéletesítse vezetéstechnikáját” – avat be Tommi Makinen csapatfőnök.

„Először is szeretnék köszöntet mondani mindenkinek, aki eddig támogatott. Négy éve kezdtem raliversenyzéssel foglalkozni, keményen dolgozom azért, hogy egyszer világbajnok lehessek. Sok szép pillanatot éltem meg eddig, de voltak csalódást keltőek is. Most a körülöttem dolgozók segítségével komoly lépést tehetek előre. A célomat ugyanakkor még nem értem el, éppen csak a rajtvonalhoz álltam. Lépésről lépésre szerzek értékes tapasztalatokat a Yaris WRC-vel, és raliról ralira kitartóan tanulok, hogy a közeljövőben harcba szállhassak a legfelső kategóriában. Az álmom beteljesüléséig még sok a tennivalóm, de biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Előre is köszönöm értékes támogatásukat!” – fogalmaz Takamoto Katsuta.

Takamoto Katsuta eddigi pályafutása

Katsuta Japánban született 1993. március 17-én. Tizenkét évesen indult élete első futamán, majd 18 évesen megnyerte a Formula Challenge Japan (FCJ) bajnokságot. Húszévesen lett második az F3 versenysorozatban, ahol 2014 óta indul a futamokon, emellett 2017-ben a japán ralibajnokság 8. fordulójában megszerezte első győzelmét JN5 kategóriában. A 2017-es rali-világbajnokság hetedik fordulójában, Olaszországban állhatott első alkalommal dobogóra a WRC2 kategóriában. 2018-ban megnyerte a Svéd Ralit - a vb második fordulójában – a WRC2 kategóriában. 2019-ben megnyerte a Chile Ralit - a vb hatodik fordulójában -  a WRC2 kategóriában, illetve a finn ralibajnokságban két fordulóban is győzött a Yaris WRC-vel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?