DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Neuville győzelmével zárult a szezon

A Hyundai világbajnoki ezüstérmes belga versenyzője nyerte meg az idényzáró Ausztrál Ralit, míg az őt üldöző Jari-Matti Latvala az utolsó szakaszon dobta el magától a második helyezést.

Amint arról szombaton beszámoltunk, Thierry Neuville már a második nap során magához ragadta a vezetést a WRC idei szezonjának utolsó állomásán, az Ausztrál Ralin. A Hyundai pilótája megnyugtató előnnyel várhatta a vasárnapi etapokat, győzelme pedig akkor vált szinte biztossá, amikor a hatalmas esőnek köszönhetően a szervezőknek törölniük kellett az utolsó előtti szakaszt. Így a belgának már csak hiba nélkül teljesítenie kellett a Power Stage-et, amelyen a nyolcadik időt érte el, ezzel pedig behúzta a győzelmet.

neuville-wrc-redbull-ausztral-rali-2017-1



Neuville idei negyedik sikerét jegyezte, ezzel kétszer annyi fordulót nyert, mint akár a világbajnok Sebastien Ogier, akár bárki más a mezőnyben. A világbajnoki ezüstérmes mögött azonban komoly dráma történt a szezon utolsó szakaszán, az Ausztrál Rali második helyét birtokló Jari-Matti Latvala ugyanis alig néhány kilométerrel a cél előtt balesetet szenvedett és csúnyán összetörte a Toyotáját.

A finn versenyző kiesése persze azt eredményezte, hogy mindenki más előrelépett egyet a rangsorban, így a második helyezést Ott Tanak örökölte meg: az észt pilóta utolsó versenyét teljesítette az M-Sport csapatánál. A dobogó alsó fokára a győztes Neuville-hez hasonlóan Hyundai-t vezető Hayden Paddon állhatott fel, míg a zsinórban szerzett ötödik vb-címét már korábban bebiztosító Ogier negyedik helyezéssel és a Power Stage megnyerésével zárta a 2017-es idényt.

Az Ausztrál Rali végeredménye:

1. Neuville - Gilsoul Hyundai Motorsport 2:35:44,8
2. Tanak - Jarveoja M-Sport World Rally Team +22,5
3. Paddon - Marshall Hyundai Motorsport +59,1
4. Ogier - Ingrassia M-Sport World Rally Team +2:27,7
5. Evans - Barritt M-Sport World Rally Team +3:05,6
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: