DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
Rali

Neuville fejtetőn fejezte be a szezont

Teher nélkül, de mégiscsak óriási nyomással rajtolt el a Brit Ralin Thierry Neuville. A gyártói világbajnokság második helyére pályázó Hyundai Motorsport már jóval korábban bejelentette, hogy a 2015-ös szezonban rendkívül sokat hibázó belga pilótáját visszalépteti az idényzáró alkalmával a második számú csapatába, így megkönnyítve Neuville dolgát az önbizalom visszaszerzésében.

A viadal azonban nem úgy alakult, ahogyan az alzenaui különítmény és maga az érintett szerette volna. Neuville az első napot a harmadik szakaszon feladni kényszerült, miután kiszakadt az i20 WRC bal hátsó kereke. A híradások először arról szóltak, hogy a kocsi nekicsúszott egy fának, a csapat azonban a sajtóközleményében egyszerűen az elszakadt tőcsavaroknak tulajdonította az esetet.

neuville_brit_2015

A Hyundai a pénteki eset után


Neuville szombaton visszaállt, és a kedvező rajtpozícióját is kihasználva két szakaszgyőzelmet zsebelt be rögtön. Ezt követően azonban defektet kapott, két gyorsaságival később pedig végleg befejeződött számára a verseny és az idény, mivel felborult, és az eset során megsérült az i20 WRC bukócsöve.

„A tegnapi csalódás után nagyszerűen kezdtük a napot” – kezdte Neuville szombaton délután. „Jó ritmust találtam, az autó pedig jól működött, az volt tehát a célunk, hogy nyomjuk, mivel visszatért a sebességünk. Jó volt rögtön két szakaszgyőzelmet aratni. A kilencedik gyorsaságin időt vesztettem, amikor megcsíptem a partoldalt egy olyan kanyarban, amiben rengeteg víz állt meg, ekkor leugrott a gumi a felniről. Ugyanez történt a tizenegyedik szakaszon, az egyik kanyarkijáratnál túl korán léptem a gázra, a kocsi elkezdett keresztbe úszni. Szélesre mentünk, és megütöttünk egy útszéli farakást, ami felborította az autót.

A szezonban volt fent és lent is, néha szerencse nélkül. Egyrészt örülök, hogy befejeződött, mivel nem olyan év volt, amire számítottunk, úgyhogy tapasztalatként tudjuk csak használni, hogy a következő alkalommal jobbak dolgozzunk. Most már 2016-ra összpontosíthatunk és teljesen újrakezdhetjük a dolgot.”

„Thierry erős teljesítménnyel mutatta meg nekünk azt a tempót, amiről mindannyian tudjuk, hogy megvan neki, két szakaszt nyert ma reggel” – nyilatkozta a szombati napról a Hyundai Motorsport vezetője, Michel Nandan. „Néhány kisebb probléma és a borulás azt jelentette azonban, hogy nem teljesítettük azt a fejlődést, amit megcéloztunk a mai napra, de ilyen a ralisport.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: