DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 27. vasárnap

„Nem láttam, hogy olyan jól teljesítettek volna…” – Horner megint odaszúrt Wolffnak Verstappen miatt

Hosszú hónapok óta tart a kisebb szócsata a Red Bull és a Mercedes Formula-1-es csapatfőnökei között annak kapcsán, hogy Toto Wolff nyíltan udvarolt többször is Max Verstappennek. Még Zandvoortban is arról beszélt a Mercedes-vezér, hogy csak a nyáron dőlt el, hogy 2025-ben nem érkezik hozzájuk az energiaitalosokkal egyébként 2028-ig szerződéssel rendelkező világbajnok. De vajon aggódott-e Christian Horner Verstappen esetleges elvesztése miatt?

„Nem. Azt találom inkább meglepőnek, hogy ilyen sokat beszéltek erről a médiában. A helyzet mindig is egyértelmű volt köztünk Maxszal, és szerintem beszélhetnek mások, de mi komfortosan érezzük magunkat azzal, ahol állunk” – fogalmazott a Holland Nagydíj után Horner, aki arra is utalt, hogy Verstappen megtartása és maradása függhet a Red Bull teljesítményétől, és egyúttal ennek kapcsán oda is szúrt a Mercedesnek:

„Rajtunk áll, hogy teljesítsünk. Van egy megállapodásunk 2028-ig, szóval tőlünk fog, hogyan teljesítünk. Nem láttam úgy, hogy Toto autói olyan jól teljesítettek volna ma… Minden szerződésnek van teljesítményre vonatkozó része. Nem fogunk ezekről beszélni, de amíg versenyképes az autónk, tudjuk, mi a helyzet. 2028 még nagyon messze van, a mi feladatunk győztes autóval előállni.”

f1-horner-verstappen-redbull

Íme a Mercedes utolsó Formula-E-versenygépe

Bár a legutóbbi szezon kiválóan alakult a német márka számára, hiszen Nick de Vries révén megszerezték az egyéni világbajnoki címet, valamint a konstruktőrök között is a legjobbak lettek, ennek ellenére egy az utolsó idényükre készülnek. A Mercedes ugyanis már korábban elhatározta, hogy egy időre biztosan elhagyja az elektromos sorozatot, most pedig közönség előtt egy hivatalos bemutatón leplezték le a jövő évi festésüket.

 

Ilyen lenne az Alpine egy retro festéssel

A Formula-1 történetében születtek olyan dizájnok, melyek igazán emlékezetesre sikerültek és sok évvel később is szívesen emlékeznek rá vissza a szurkolók. Ilyen volt például a Renault legendás kék-sárga festése, melyet 2002 és 2006 között használt a francia márka, Adolfo Valle pedig a 2022-es autó koncepciójára tette rá. Bár kicsi az esélye annak, hogy jövőre ilyen színekben pompázik majd az Alpine következő versenygépe, az biztos, hogy sokan szívesen látnák a rajtrácson.

Ha ehhez hasonló tartalmakra vagytok kíváncsiak, akkor csatlakozzatok a Formula Retro nevű csoportunkhoz.  

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Adolfo Valle (@finnick_arrow) által megosztott bejegyzés

Így búcsúzik a motorsport világa Sir Frank Williamstől

79 esztendősen elhunyt az F1 legendás alakja, Sir Frank Williams. A szomorú hírre rengetegen reagáltak, a motorsport világa pedig egy emberként búcsúzik a sportág egyik legsikeresebb szakemberétől.

Jean Todt: „Ez egy nagyon szomorú hír. Sir Frank Williams maradandó nyomot hagy az F1 történetében. Úttörő volt, kivételes és példamutató ember. Az FIA közösségének nevében mondhatom, gondolataink a családjával, barátaival és a Williams Racinggel vannak. Nyugodj békében, barátom.”

George Russel: „Ma elbúcsúzunk attól az embertől, aki meghatározta a csapatunkat. Sir Frank egy igazán csodálatos ember volt, mindig emlékezni fogok a közös nevetéseinkre. Több volt, mint egy főnök, mentor és barát volt mindenki számára, aki csatlakozott a Williams családjához, és még sokaknak. Igazi megtiszteltetés volt nála versenyezni és egy részese lenni annak a hihetetlen örökségnek, amit hátrahagyott. Örökké élni fog a csapat szívében és lelkében. Nyugodj békében, Sir Frank. Köszönök mindent.”

Nicholas Latifi: Nyugodj békében Sir Frank Williams. Ez egy szomorú hír. Hatalmas veszteség a sportágunk és a csapatunk számára. Megtiszteltetés volt a nevét képviselni a világ színpadán, továbbra is keményen fogunk dolgozni, hogy a csapat újra feljebb kerüljön a ranglétrán.

Karun Chandhok: „Viszlát Sir Frank... Egy igazán inspiráló ember volt, akinek a sport iránti szenvedélyét csak a kitartása múlta felül. Őszinte részvétem a Williams családnak és mindenkinek a Williams Racing csapatnál ezekben az időkben.”

Zak Brown: „Elvesztettük sportágunk egy igazi hősét, aki a motorsporton kívül is sokak számára inspirálóan hatott. Sir Frank nemcsak különleges F1-es örökséget hagyott maga után, hanem megmutatta az emberi elszántság erejét is, amellyel le lehet győzni a hatalmas megpróbáltatásokat. Gondolataink a családjával és a Williams-csapattal vannak.

Brit Autósversenyzők Klubja: Mély szomorúsággal értesültünk Sir Frank Williams, a BRDC alelnökének haláláról. Örökké hálásak leszünk Sir Frank szenvedélyéért és barátságáért. A klub nevében gondolatainkat Sir Frank családjának és barátainak küldjük ezekben a szomorú időkben. Nyugodjon békében.

Laurent Rossi: Sir Frank Williams neve örökre beíródik az F1 történetébe, mindenki számára inspirációt jelent. A semmiből indulva, szenvedélye és kemény munkája egyedülálló tehetségével párosulva megírta sportunk legcsodálatosabb történetét. A sors kegyetlenségével szemben tanúsított bátorsága és rugalmassága kitartott, és továbbra is csodálatunkat követeli. A Renault-család meghatódva és büszkén emlékszik az együtt töltött időre, a négy egyéni és az öt konstruktőri világbajnoki címre, melyeket együtt értünk el. Az egész Alpine és Renault csapattal őszinte részvétünket fejezzük ki Claire-nek, a családnak, a barátainak és a csapatnak, amely továbbra is az ő nevét viseli.

 

Így ünnepelte a győzelmet Robert Huff és Zengő Motorsport

Fantasztikus hétvégét zárt a WTCR magyar csapata, miután a Túraautó-világkupa idei utolsó állomásán, Mikel Azcona és Robert Huff révén mindkét futamot megnyerték Szocsiban. A Zengő ezzel történelmet írt, hiszen korábban még soha nem tudtak duplázni egy adott hétvégén, a Chevrolet színeiben 2012-ben világbajnoki címet szerző brit pilóta pedig hosszú idő után állhatott fel újra a dobogó legfelső fokára. Huff utoljára még a Sebastian Loeb Racing versenyzőjeként tudott nyerni 2018-ban Japánban, az előző esztendőben pedig nem volt tagja a mezőnynek, így érhető, miért volt mindenki ennyire felszabadult.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FIA WTCR (@fia_wtcr) által megosztott bejegyzés

Sötétben vezették a Mercedes W10-et

Rendhagyó körre vállalkozott a Mercedes F1-es versenygépével Anthony Davidson. A korábbi Formula-1-es pilóta Silverstone-ban sötétedés után kapott lehetőséget arra, hogy a különböző fényekkel és lézerrel megvilágított pályára hajtson ki, ezzel pedig megnyissa a Lap of Lights nevű rendezvényt a Brit Nagydíj helyszínén. A varázslatos fénytúra, január 3-ig tart, itt a családok saját járművűkkel járhatják körbe a legendás pályát, miközben csodálatos ünnepi fények és egy lézer show tárul eléjük. A szervezők beszámolója szerint egy hosszú munka eredménye a mostani esemény.

„Anthony és a Mercedes-AMG Petronas nagyszerű műsort rakott össze, nem is tudnék méltóbb módot kitalálni a Lap of Lights megnyitására. Meg kellett nyugtatnom a Mikulást, hogy a következő éjszakák visszafogottabb tempóban fognak zajlani, mivel azt hiszem, ma este kissé sokkot kapott, amikor meglátta, a W10-es közeledtét. 11 hónapnyi tervezés után nagyszerű látni, hogy ennyi család szórakozik itt és már alig várom, hogy másokat is üdvözölhessek az ünnepi időszakban” – idézte Stuart Pringle szavait az F1i.com.

Különleges látvány fogadta reggel Timmy Hansent

A Nürburgringen rendezik a WRX utolsó fordulóját, az időjárás pedig eléggé megkavarta a dolgokat a hétvégén. A legendás német pálya környékén ugyanis leszakadt a hó, ami igazán trükkössé tette a körülményeket a mezőny számára, de a látvány is első osztályú volt. Ezt örökítette meg autójából a svédek 2019-es világbajnoka, a fotót pedig örömmel osztotta meg követőivel az Instagramon.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Timmy Hansen (@timmy_hansen) által megosztott bejegyzés

Így ünnepelte második bajnoki címét Yann Ehrlacher

Az idei utolsó hétvégén dőlt el, hogy ki lesz a WTCR 2021-es bajnoka, a szezonzáró fordulóra pedig az oroszországi Szocsiban került sor. Az első futam igazán őrült csatákat hozott, a Lynk&Co francia pilótája pedig a nagyobb balhékból kimaradva jött be a hatodik helyen. Ezzel az eredménnyel megvédte a címét, a leintés után pedig neki is járt a szokásos ünneplés. Erről a sorozat hivatalos Instagram oldalára is felkerült néhány nagyszerű kép.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FIA WTCR (@fia_wtcr) által megosztott bejegyzés

Fizetős csatornán marad a szezonzáró futam

Az Egyesült Királyságban már jó ideje a Sky Sports közvetíti a Formula-1-es eseményeket, de az utóbbi években az is megszokottá vált, hogy egy ingyenes csatorna összefoglalókat adhat a futamokról, egyes versenyek pedig élőben voltak láthatóak a Channel 4 adásában. Az idei szezon kivételesen izgalmas és elég komoly esély mutatkozik arra, hogy az utolsó futamon dőljön el a bajnoki cím sorsa, ezért többen felvetették, hogy a Sky-nak ingyen kellene adnia az Abu-Dhabi Nagydíjat, hiszen kizárólagos jogokkal rendelkeznek.

Nemrégiben az Amazon Prime is lehetővé tette, hogy a Channel 4 élőben közvetítse a US Open teniszdöntőjét, ám a népszerű sportcsatorna nem tervez hasonló akciót, annak ellenére sem, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton hatalmas csatát vívnak idén. Erről a Motorsport Broadcastingnak nyilatkozott a Sky szóvivője: „A futam valószínűleg nem lesz szabadon fogható december 12-én, a kiemelt események pedig a Channel 4 csatornán lesznek láthatók, ahogy eddig is” – mondta a cég munkatársa.

A Katari Nagydíj összefoglalója legóból

A The Moving Bricks ismét elkészítette a legutóbbi Forula1-es verseny összefoglalóját lego építőkockák felhasználásával, ami ezúttal elég látványosra sikeredett. Nézzétek csak:

 

WTCR és WRX szezonzárók - itt a vasárnapi program

Ma eldől, ki szerzi meg a Ralikrossz-vb és a WTCR bajnoki címét! Íme, az időpontok:

10:15 WTCR, 1. futam (tv: Eurosport 2 és Sport2, élő)
12:15 WTCR, 2. futam (tv: Eurosport 2, élő)
15:00 - 16:00 WRX, Elődöntők és döntő  

Rise of the rookie: Pierre Gasly

Az F1 pilótákat bemutató sorozatának legújabb részében azt követhetjük figyelemmel, miként jutott a kis gokartos Pierre Gasly egészen a száguldó cirkusz dobogójának legfelső fokáig! A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Már megvásárolhatók 2022-es naptáraink

A korábbi nagy érdeklődés okán szerkesztőségünk idén is elkészítette a következő szezonra szóló, A3-as méretű, lapozható Formula-1-es falinaptárat, amelyben a szezon tervezett menetrendjét is feltüntettük. Ezúttal azonban nem álltunk meg ennyinél: idén az F1-es mellett immár MotoGP-s naptárat is kínálunk olvasóink számára, ugyanolyan paraméterekkel. A naptárak egyenként 2990 forintba kerülnek, ha viszont valaki mindkettőre igényt tart, akkor párban 4990 forintért megvásárolhatja őket – részletek webshopunkban, ezen a linken!

Rossi szívesen versenyezne Norrisszal

Éppen csak befejezte motoros karrierjét Valentino Rossi, máris azt tervezgeti, mit csináljon a jövőben. Olyannyira nem zárkózik el az autóversenyzés világától az olasz, hogy szívesen versenyezne együtt Lando Norrisszal, a McLaren pilótájával, aki nagy rajongója a kilencszeres bajnoknak. "Nagyon szeretem Landót. Először Silverstone-ban találkoztunk, azóta pedig szinte minden nap beszélgetünk. Rendkívül gyors, tehetséges és vicces srác, így szívesen versenyeznék vele a jövőben. Megtisztelő, hogy Monzában olyan sisakfestést használt, amivel rám utalt" - mondta Rossi az RN365-nek, aki abbéli reményét is kifejezte, hogy a következő szezonban sok F1-es futamra ki tud majd látogatni.


Fotó: F1

WTCR: Muller nyerte a szezon utolsó időmérőjét

Az esős második szabadedzést követően felszáradó pályán, de helyenként szemerkélő esőben rendezték az oroszországi WTCR-szezonzáró időmérő edzését. Tassi Attila és Boldizs Bence már a Q1-ben elvéreztek, Michelisz Norbert pedig a 12. helyen zárta a Q2-t, így mindkét vasárnapi futamot ebből a pozícióból kezdheti majd meg. Az első, fordított rajtrácsos futamot Magnus kezdheti majd az élről, aki a tizedik helyet szerezte meg az időmérő második szakaszában, a szétlövésben pedig végül Yvan Muller szerezte meg a pole-pozíciót és az azzal járó pontokat a második futamra. A bajnoki éllovas Ehrlacher bár elsőként jutott a Q3-ba, végül rossz taktikájának köszönhetően csak az ötödik helyről indulhat majd a főfutamon. Az utolsó versenyére készülő Gabriele Tarquini csak a 16. helyen végzett.

Videó: A Ferrari tökéletes dupla kerékcseréje

Miközben a Katari Nagydíjon is ellopta a show-t Fernando Alonso és a Lewis Hamilton-Max Verstappen rivalizálás, ennek árnyékában a Ferrari egy tökéletes dupla kerékcserét hajtott végre a versenyen. Néhány másodpercen belül érkezett meg a bokszutcába friss abroncsokért előbb Carlos Sainz, majd Charles Leclerc, az olaszok pedig hiba nélkül hajtották végre a kerékcseréket. Így kell ezt! A videó a képre kattintva indítható el!

Ehrlacher a leggyorsabb az időmérő előtt az oroszországi esőben

Esőben folytatódott a WTCR szezonzáró hétvégéje az oroszországi Szocsiban. Michelisz Norbert a 8., Tassi Attila a 10.,  Boldizs Bence pedig a 16. helyen zárta a második szabadedzést, melyen a leggyorsabb a bajnoki cím legnagyobb várományosa, Yann Ehrlacher volt, akinek öt ellenfelével kell megküzdenie a végső sikerért vasárnap. Folytatás 13:00-kor az időmérő edzéssel.

Búcsú bulit tartott Raikkönennek az Alfa

Szeptember 1-jén jelentette be visszavonulását a Jégember, azóta pedig már az is kiderült, hogy Valtteri Bottas és Guanyu Zhou alkotják majd az Alfa Romeo jövő évi párosát. A finn 19 szezont felölelő pályafutása megsüvegelendő, annak csúcsa pedig egyértelműen 2007-ben szerzett világbajnoki címe volt. Az Alfa Romeo, ahol utolsó három szezonját töltötte, búcsú bulit tartott Raikkönen tiszteletére, aki ezekkel a szavakkal köszönte meg az alfások munkáját: "Köszönöm nektek ezt az emlékezetes estét és az együtt töltött éveket. Köszönöm továbbá a kemény munkátokat és a sok szép emléket. Jó emberek vagytok!"

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) által megosztott bejegyzés

 

A következő generáció – a Russell család legifjabb tagjai is a gokartpályán

Sok pilótánál nem kell messzire menni, ha azokat a személyeket keressük, akik az autóversenyzői hivatásra inspirálták őket; gyakran családon belüli hagyomány a versenyzés. Talán a jövőben ez lesz a Russell család története is: George Russell ugyanis a közösségi oldalára feltöltött fotók alapján a héten már unokahúgát biztathatta élete első gokartos élményekor. A büszke nagybácsi unokaöccsével a karjaiban szurkolt a kislánynak.

Ricciardog – nem csak a méhészborzokkal ért szót az ausztrál

Daniel Ricciardo épp Katarban árulta el, az az álma, hogy egyszer egy méhészborzot sétáltathasson a paddockban. Bár ez az állat a kedvence (a totemállata, ahogy ő mondja), de más élőlényekkel is megtalálja a közös hangot. Legalábbis a McLaren rá mert bízni két kölyökkutyát…

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

Videó: Pillants be a Rossi-búcsúztató parti kulisszái mögé!

Két hete Valenciában teljesítette utolsó MotoGP-futamát Valentino Rossi, a verseny leintése után pedig hatalmas banzáj vette kezdetét a bokszban – erről láthatunk eddig közzé nem tett felvételeket:

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!