DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

IndyCar: Newgarden nyert, Ericsson vezeti a tabellát

Josef Newgarden győzelmével ért véget az Indycar szombaton rendezett futama az Iowa Speedwayen. A negyedik győzelmével jelenleg a Penske versenyzője a legeredményesebb ezen a pályán.

A futamra az első rajthelyet Will Power (Team Penske) szerezte meg az időmérő edzésen, mellőle csapattársa Newgarden indulhatott. A második sorban Conor Daly (Ed Carpenter Racing) és Pato O’Ward (Arrow McLaren) érkezett a rajthoz. Newgarden végig az élbolyban autózott, végül jelentősnek mondható 6,178 másodperces előnnyel intették le Pato O’Ward előtt, míg a harmadik helyre az élen többször is megforduló Will Power jött be. Pályafutása során ezzel a 24. győzelmét szerezte meg Newgarden a 38 fokos hőségben, aki az alábbiakat mondta a leintést követően: „Speciális, hűtő funkciós póló volt rajtam, így egészen jól viseltem a hőséget odabent. Az autóm jó volt, meglepett, hogy a többiek milyen keményen nyomták az újraindításoknál. Hosszú, de eredményes nap volt”  – idézte Newgardent az IndyCar hivatalos oldala.



„Csalódott voltam a kvalifikáció után" - folytatta a Newgarden. "Egyszerűen utálok veszíteni, pedig úgy éreztem, hogy a legjobbak vagyunk. Ez külön motivációt adott, mert tudtam, hogy olyan autónk van, amivel nyerhetünk a nagyszerű közönség előtt. Ez az egyik kedvenc pályám, magabiztos voltam a rajt előtt.”

Vasárnap ismét ezen a rövid pályán rendezik meg a szezon következő versenyét, így akár még növelheti is győzelmei számát, mert a rajtsorrend hasonlóan alakul majd, így Power mögül vághat neki a távnak. Az esélyeket így latolgatta: „Jól érzem magam az autóban. Az élbolyban vagyunk ugyan, csak még nem pontosan ott, ahol lenni szeretnénk. Ki kell találnunk, hogyan tudunk megbízhatóbbak lenni, mert vagy nyerünk vagy a falban végezzük.”

O’Ward 25 körrel a vége előtt közelítette meg az élen állót versenyzőt, az utolsó kerékcserét és tankolást követően pedig már a második helyen autózott néhány tizedmásodperc különbséggel, de a kerékcserék után Newgarden stabilizálta a vezető helyét. „A végén megpróbáltam nyomást helyezni Josefre, de nem voltunk elég erősek” – értékelt a McLaren pilótája. „Minden etapban tudtam javulni valamennyit, de a végén elég sokat kivett belőlünk, hogy megelőztük Will Powert és Alex Palout, továbbá a lekörözött versenyzők kikerülése is nehéznek bizonyult."

Az elmúlt 4 versenyből harmadszor érkezett a Top4 közé Rinus VeeKay a 21-es számú Bitcoin Racing Team autóval a múlt vasárnapi torontói győztes Scott Dixon (Chip Ganassi Honda) pedig az 5. helyet tudta megcsípni. Az összetett értékelésben a pontszámot tekintve öt versenyző található egy futamgyőzelemnyi távolságra Marcus Ericsson mögött, Newgarden a második 15, Will Power a harmadik 22 , Alex Palou a negyedik 33 pontnyi lemaradással, míg Scott Dixon az ötödik helyen található 59 pontos hátrányban. 

A futam rövid összefoglalója az alábbi helyen tekinthető meg:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: