DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 13. vasárnap
F1

Érik a motorbüntetés a Red Bullnál?

Helmut Marko mindkét Red Bull pilótánál motorbüntetést emleget, ám azok időpontjáról egyelőre nem esett szó. A csapat a büntetések mellett újabb fejlesztésekkel is készül.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko Charles Leclerc és Carlos Sainz motorbüntetése kapcsán nyilatkozott az őket érintő jövőbeni büntetések lehetőségéről. Mivel két pilótájuk, Max Verstappen és Sergio Perez a három engedélyezett motorból már kettőt elhasználtak ebben a szezonban, Marko elismerte, hogy valóban büntetésekre készülnek, azzal kapcsolatban azonban egyelőre nem tudott információval szolgálni, hol vállalják be a nehezítést.

„Való igaz, mi sem tudjuk elkerülni a büntetést. Fontos, hogy olyan pályát válasszunk, ahol jól tudunk előzni” – hangsúlyozta a tanácsadó a Motorsport-Totalnak adott interjújában. Hozzátette: talán Spa vagy Monza lenne a leglogikusabb választás. 

Ha a Red Bull lehetőségeit nézzük, célszerű lenne Spában beszerelni a harmadik, majd Monzában a negyedik motort, így a rajtrácsbüntetés utóbbi helyszínen érné őket. Egy biztos: a verseny után mindkét pilótának megfelelő és elegendő motorral kell rendelkeznie azon, hogy teljesíthessék a szezont.

 



Ugyan büntetésekkel is számolnak, további fejlesztések is várhatók még idén a Red Bulltól. „Folyamatosan fejlődünk, és bár a fejlesztések nem lesznek olyan komolyak, a szezon második felében várhatóak frissítések. Várnunk kell, de hamarosan meglátjuk, mit tudnak” – fogalmazott Marko. 

Megkérdezték, szerinte mire lesz szükség az idei bajnoki címek megszerzéséhez. Hozzátette: „Még nem dőlhetünk hátra. Gyorsnak és megbízhatónak kell lennünk. Úgy gondolom, hogy körülbelül 10-12 versenyt kell nyernünk ahhoz, hogy reális esélyünk legyen a bajnokságban” – szögezte le.

Verstappen jelenleg 63 ponttal vezeti a bajnokságot Charles Leclerc előtt, mögöttük pedig nem sokkal lemaradva a Red Bull mexikói pilótája, Sergio Perez áll. A csapat 82 ponttal vezet a Ferrari előtt a konstruktőri bajnokságban. Egy rosszul megválasztott helyszín ezt az előnyt könnyedén leolvaszhatja, így a Red Bullnak alapos stratégiát kell kidolgoznia arra az esetre, ha pilótáiknál kötelező büntetést kell bevállalni – márpedig úgy tűnik, ez elkerülhetetlen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: