DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kiderültek a Porsche tervei a Red Bull-lal

Egy jogi dokumentumban szerepelnek a német márka F1-es szerepvállalásának részletei: 10 évre terveznek a Red Bull-lal, a csapatban 50 százalékos részesedést vásárolnak. A bejelentés augusztus 4-én esedékes.

Hivatalos megerősítés eddig nem látott napvilágot a Porsche gyakorlatilag biztosra vehető 2026-os Formula-1-es szerepvállalásáról, amely a Red Bull-lal együttműködésben történik meg, most azonban egy jogi procedúra miatt napvilágot láttak a gyártó konkrét tervei.

Hogy két ilyen nagy vállalat fúziója megvalósulhasson – azaz a Porsche tulajdonrészt vásárolhasson a Red Bull csapatában – a kartellellenes hatóságok jóváhagyására van szükség, mind az Európai Unióban, mind több mint 20 másik országban világszerte. Ezek közül az egyik Marokkó, ahol a megadott engedélyeket nyilvánosan közzéteszik. Így jutottak az Autosport szaklap birtokába a Porsche tervei.



A marokkói hivatal dokumentuma szerint a Porsche július 8-án adta be a tájékoztatást a Red Bull-lal való, 10 évre szóló együttműködés részleteiről. Ezek között szerepel 50 százalékos tulajdonrész a technológiai üzletágban, valamint a versenycsapatban. (Utóbbira a dokumentum nem tér ki, de az Autosport erre számít.)

Szerepel még egy fontos dátum az iratokban: augusztus 4., ezen a napon tesz hivatalos bejelentést a Porsche a Red Bull-lal közös F1-es szerepvállalásról. Eredetileg az Osztrák Nagydíjra időzítették a hivatalos kommunikációt, de halasztás történt, mivel a Motorsport Világtanács még nem véglegesítette a 2026-os motorszabályokat.

A beszámoló szót ejt még az AlphaTauriról, amelyre a dokumentum szintén nem tér ki. Az Autosport szerint a másodcsapat úgyszintén Porsche-motorokat használ, de az istálló 100 százalékban a Red Bull tulajdonában marad.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: