DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 20. vasárnap

„Nem láttam, hogy olyan jól teljesítettek volna…” – Horner megint odaszúrt Wolffnak Verstappen miatt

Hosszú hónapok óta tart a kisebb szócsata a Red Bull és a Mercedes Formula-1-es csapatfőnökei között annak kapcsán, hogy Toto Wolff nyíltan udvarolt többször is Max Verstappennek. Még Zandvoortban is arról beszélt a Mercedes-vezér, hogy csak a nyáron dőlt el, hogy 2025-ben nem érkezik hozzájuk az energiaitalosokkal egyébként 2028-ig szerződéssel rendelkező világbajnok. De vajon aggódott-e Christian Horner Verstappen esetleges elvesztése miatt?

„Nem. Azt találom inkább meglepőnek, hogy ilyen sokat beszéltek erről a médiában. A helyzet mindig is egyértelmű volt köztünk Maxszal, és szerintem beszélhetnek mások, de mi komfortosan érezzük magunkat azzal, ahol állunk” – fogalmazott a Holland Nagydíj után Horner, aki arra is utalt, hogy Verstappen megtartása és maradása függhet a Red Bull teljesítményétől, és egyúttal ennek kapcsán oda is szúrt a Mercedesnek:

„Rajtunk áll, hogy teljesítsünk. Van egy megállapodásunk 2028-ig, szóval tőlünk fog, hogyan teljesítünk. Nem láttam úgy, hogy Toto autói olyan jól teljesítettek volna ma… Minden szerződésnek van teljesítményre vonatkozó része. Nem fogunk ezekről beszélni, de amíg versenyképes az autónk, tudjuk, mi a helyzet. 2028 még nagyon messze van, a mi feladatunk győztes autóval előállni.”

f1-horner-verstappen-redbull

Délután jönnek az F1-es szabadedzések, íme a pénteki motorsport-program

F3-as szabadedzéssel indul, F2-es időmérővel zárul a bőséges pénteki motorsport-program - íme a nap menetrendje május 20-án:

9:30-10:15 Formula–3, szabadedzés

10:40-11:10 W Series, szabadedzés

11:20-12:05 DTM, első szabadedzés

11:30-12:15 Superbike, első szabadedzés

11:35-12:20 Formula–2, szabadedzés

14:00-15:00 Formula–1, első szabadedzés (M4 Sport)

14:55-15:40 DTM, második szabadedzés

15:30-16:00 Formula–3, időmérő (M4 Sport)

16:00-16:45 Superbike, második szabadedzés

17:00-18:00 Formula–1, második szabadedzés (M4 Sport)

19:25-19:55 W Series, időmérő

18:30-19:00 Formula–2, időmérő

A hétvége teljes programja itt elérhető!

77_3

Emlékezetes futamok Barcelonából – igen, voltak!

Bár nagy divat a Spanyol Nagydíj helyszínét kritizálni annak unalmassága miatt (talán nem is teljesen alaptalanul), de ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna igazán emlékezetes versenyek ezen a pályán is. Erről is beszélgettünk a Formula Podcast legújabb adásában, egészen pontosan 20:14-től.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Albon a főnöke haját is vörösre festette – videó

Az Ausztrál és a Miami Nagydíjon egyaránt úgy ért célba pontszerző helyen Alexander Albon a mezőny végéről indulva, hogy közben vörösre volt festve a haja, ezért ezt egy szerencsét hozó babonának könyvelte el a brit-thai pilóta. A hétvégi futam helyszínén, Barcelonában a Williams külön sátrat állított fel, ahol más is követheti a versenyző példáját – ebbe a sorba pedig maga a csapatfőnök, Jost Capito is beállt, akinek a haját Albon személyesen fújta vörösre:

Amikor Rossi megátkozta Gibernaut

A Formula Motocast friss adásában a MotoGP új évezredbeli legnagyobb botrányait listáztuk, az összeállításban pedig előkelő helyre került a 2004-es Katari Nagydíjon történt eset, amely rajtrácstisztogatással és feljelentéssel indult, majd egy állítólagos átokszórással zárult – a vonatkozó részt 51:00-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Wolff: Verstappené a legjobb autó, most könnyebb dolga van

Érdekes véleményt fogalmazott meg Max Verstappennel kapcsolatban Toto Wolff: a Mercedes vezére úgy látja, hogy a holland tavaly egy gyengébb autóval lett világbajnok azért, mert borzasztó agresszíven vezetett, most viszont övé a legjobb technika, így sokkal könnyebb dolga van annak ellenére, hogy a két kiesése miatt "csak" második a pontversenyben.

"Tavaly feszítővassal vezetett egy rosszabb autót és ezzel nyerte meg a vb-címet. Most övé a leggyorsabb autó, minden könnyebb számára, neki kedveznek és az ő irányába billennek el a dolgok" - idézi Wolff szavait az osztrák OE24.

-00122013_1085

fotó: dppi

A Ferrari motorja lehet a legerősebb

Úgy tűnik, hogy nem a motorerő miatt ilyen gyors az egyenesben a Red Bull: az Auto Motor und Sport különböző adatokra alapozott kalkulációja szerint ugyanis a Ferrari erőforrása a legizmosabb jelen pillanatban. A portál úgy számol, hogy a vörösök motorja öt lóerővel tud többet, mint a Red Bull Powertrains és tízzel, mint a Mercedes - az Alpine-ról nincs szó. A lap hozzáteszi, hogy a Ferrari további lóerőket nyerhet még, amikor megérkezik a hibridrendszer tervezett fejlesztése, illetve eddig nem is mindig használta maximális teljesítményen a motorját a megbízhatóság érdekében.

motor_2

fotó: dppi

Így fest a Spanyol Nagydíjnak otthont adó kisváros, Montmeló

Barcelonának mondjuk, írjuk a Spanyol Nagydíj helyszínét, de arról ritkán esik szó, hogy a Circuit de Barcelona-Catalunya valójában a katalán főváros Mogyoródján, egy Montmeló nevű kis külvárosban található. Montmeló népessége egyébként nem egészen kilencezer fő.

A mellékelt néhány fotót a település szívében, a központban készítette helyszínen tartózkodó kollégánk, Mészáros Sándor, mert a pályát és Barcelonát millószor látta már mindenki, Montmelót viszont valószínűleg csak kevesen.

Hasonló tartalmakért irány a Formula Podcast Facebook-csoport vagy Mészáros Sándor Instagramja!

montmeló

montmeló2

montmeló3

montmeló4

montmeló5

montmeló6

montmeló7

Vips ül Perez helyére Barcelonában pénteken

Az első 60 perces szabadedzésen ideiglenes csapattársat kap Max Verstappen a Red Bullnál: Jüri Vips, az utánpótlásprogram Formula-2-ben szereplő tagja, az istálló teszt- és tartalékpilótája vezetheti Sergio Perez RB18-asát. A nagycsapatoknál a kisebb formációkkal ellentétben eddig nem volt megszokott tesztpilóták bevetése szabadedzéseken, a 2022-es szabályok azonban minden alakulat számára kötelezően előírják két első szabadedzésen egy újonc (legfeljebb két nagydíjon indult) versenyző beültetését. Vips 2020 végén szuperlicenszet szerzett, így megfelel a feladatra.

Hasonló oka van, hogy a Formula-E bajnoka, Nyck de Vries a Williamsnél Alex Albon autóját vezeti ugyancsak a Spanyol Nagydíj első tréningjén. Az Alfa Romeo is változtat a felálláson a szabadedzés erejére, Robert Kubica kapja az FP1-es tréninget, Guanyu Zhou helyén. A lengyel természetesen nem számít újoncnak, így az Alfának az év későbbi részében mág fel kell használnia a két alkalmat.

Kettő vagy egy kiállás? Ez a Pirelli kérdése Barcelona előtt

Hétvégén olyan versenyhelyszínre érkeznek a pilóták, ahol a téli teszten rongyosra koptatták a 2022-es gumikeverékeket, igaz, míg a teszteken a puhább és skála közepén levő keverékek kaptak nagyobb hangsúlyt, a Spanyol Nagydíjon várhatóan jelentősebb szerep jut a legkeményebb, C1 guminak, amely a C2 és C3 mellett a csapatok rendelkezésére áll.

„Az időjárási körülmények sokkal melegebbek lesznek, és valószínűleg többet fogják használni a kemény abroncsot, mint a tesztelésen, talán ez lesz a kulcs a futamon” – fejtegette a Pirelli előzetesében Mario Isola. „Barcelona tradicionálisan kétkiállásos futam, ezért érdekes lesz látni, hogy az új generációs gumikkal megcélozza-e bárki az egy kiállást” – mutatott rá a szakember egy stratégiai kérdésre.

Sebastian Vetteltől idézett az Aston Martin

A négyszeres világbajnok sokszor osztja meg gondolatait a nyilvánossággal, ezúttal pedig csapata osztott meg tőle egy különleges idézetet. „Amikor az autóban ülök és vezetek, elfelejtek mindent magam körül: elfelejtem, mennyi az idő, elfelejtem a problémáimat. Mindenről megfeledkezem, mert annyira koncentrálok arra a pillanatra - és ezt imádom. Ennyi év után ez az érzés még mindig ugyanaz” – áll a bejegyzésben, ahol néhány statisztikai adatot is leírtak a német pilótáról. Vettel egészen idáig 282 versenyen állt rajthoz, négyszer lett világbajnok, 53 futamgyőzelmet aratott, 122 alkalommal volt a pódiumon, és összesen 3065 pontot szerzett 2007-es bemutatkozása óta.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Aston Martin Aramco Cognizant (@astonmartinf1) által megosztott bejegyzés

Az Alonsomania után jöhet a Sainz-láz?

A Formula Podcast legújabb adásában a Fernando Alonso által a sportágra gyakorolt hatásról is beszélgettünk a Spanyol Nagydíj beharangozója kapcsán, valamint arról is, hogy az F1 második spanyol ásza, Carlos Sainz képes lehet-e fenntartani a spanyolok F1 iránti szeretetét és elkötelezettségét azt követően is, hogy a kétszeres világbajnok másodszor is visszavonult. Az adás e szakaszát 42:20-től hallhatod.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Sűrű lesz az F2-esek júliusa, plusz egy versenyt beszúrtak a naptárba

Öt hétvége leforgása alatt négy helyszínen is versenyezni fog a Formula-2-es bajnokság, miután Le Castellet-t július 23-24-én beiktatták a naptárba, az osztrák és magyar fordulók közé. A Paul Ricard pályán utoljára 2019-ben szerepelt az F2, akkor Nyck de Vries és a pár hónappal később elhunyt Anthoine Hubert szerzett futamgyőzelmet.

Franciaországgal együtt az eredetileg tervezett 14 állomásból áll a Formula-2-es szezon – Le Castellet gyakorlatilag a törölt Szocsit pótolja. A Formula-1-ben ellenben nem jelöltek ki helyettest, hivatalossá vált, hogy 22 nagydíjat tartanak meg idén.

Az utoljára Imolában szereplő F2 menetrendje a hétvégi barcelonai futamtól kezdve besűrűsödik: Monzáig, azaz a következő 11 nagydíjon egyedül Kanadába nem kíséri el a királykategóriát a másodosztály.

A Mercedes ismét egy junior pilótáját élteti

A gokart után az idei évben kezdte meg formaautós pályafutását Kimi Antonelli, aki már az idei év elején is kiváló formában volt, ez pedig azóta sem változott. A német márka által támogatott fiatal tehetség legutóbb egy tökéletes hétvégét zárt az ADAC F4-ben, ahol három győzelmet aratott, erre pedig érthetően a Mercedes is büszke volt. „Tudja, mit csinál. Tökéletes hétvége a junior versenyzőnk, Andrea Kimi Antonelli számára az ADAC F4-ben! Három futam, három győzelem az olasznak” – áll a csapat Twitterre feltöltött bejegyzésében.

A Formula-E sorozatát egy vonzó opciónak tartotta a McLaren

Mint ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, az előző szezonban világbajnoki címet szerző Mercedes elhagyja a Formula-E bajnokságát, helyét pedig a McLaren veszi át 2023-tól. A márka vezérigazgatója nemrégiben kifejtette, miért döntöttek így.

„A nyilvánvaló izgalmakon túl, a Formula E, mint verseny és marketingplatform, a technikai szempontokkal együtt nagyon vonzó opció volt a számunkra, és az, hogy megszerezzük a világbajnokságban szereplő csapatot, amely megnyerte a legutóbbi monacói futamot, amelyen ott voltunk. Egy működő vállalkozás megszerzésével nagyrészt csak annyit kell tennie a csapatfőnök Ian Jamesnek, hogy jövőre pólót cserél, és máris megvan a csapata” – mondta Zak Brown a döntésük hátteréről.

Miért féltjük Barcelonát?

A Formula Podcast legutóbbi adásában arról is beszélgettünk, hogy bár a Spanyol Nagydíj helyszíneként a katalán aszfaltcsík több mint három évtizede kirobbanthatatlan a versenynaptárból, mostanában nem volt olyan év, hogy ne kellett volna aggódni a Circuit de Barcelona-Catalunya jövőjéért. Hallgasd meg a Spanyol GP beharangozó adását, melynek e szakaszát 04:29-től találod.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

 

Domenicali mielőbb elvinné Afrikába az F1-et

Kyalamiban utoljára 1993-ban rendeztek Formula-1-es futamot, azóta pedig nem is látogatott el a fekete kontinensre a száguldó cirkusz. Most egy ideje újból terítéken van, hogy visszavigyék a Formula-1-et Dél-Afrikába, ezt pedig az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is megerősítette. "Jelenleg két komolyabb pályázónk van, ahol új versenyeket rendeznénk meg. Az egyikük Kyalami, ahová szeretném, ha a lehető leghamarabb el tudnánk jutni. Egy ideje már terítéken van ez a lehetőség, most megvizsgáljuk, mi a leghamarabbi lehetséges időpont" - mondta Domenicali a The New York Timesnak. "Amerikában egyre jobb a helyzetünk, de szeretnénk Afrikát is a versenynaptárban tudni, majd Ázsiában is terjeszkednénk" - tette hozzá az olasz.

A McLaren újra pályára küldi a 2008-as McLarent, Glock trollkodott

A 2008-as világbajnokság az egyik legdrámaibb volt a száguldó cirkusz történelmében, Lewis Hamilton akkori McLarenjét pedig azóta is legfeljebb csak kiállították, de nem nyúlt hozzá senki sem. Ns, ez most úgy tűnik, hogy megváltozik, ugyanis a McLaren Instagramra feltöltött videója alapján ellenőrzik a vezetékeket, a motort, a fékeket és minden egyebet az autón, mivel az hamarosan visszatér a pályára, a 2008-as Brazil Nagydíj óta először. A show-t persze Timo Glock hozzászólása vitte el, aki megkérdezte, hogy mi is történt pontosan a 2008-as Brazil Nagydíj utolsó körén.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

 

Mazepin a Selyemút Ralin térhet vissza a volán mögé

Nyikita Mazepint az orosz-ukrán konfliktus hatásai után menesztette a Haas F1-es üléséből, az esetet követően pedig azt mondta az orosz pilóta, hogy reményei szerint csak szünetel Formula-1-es pályafutása, és mielőbb visszatérhet a királykategóriába. Egyelőre ha oda nem is, de a versenypályákra mindenképp visszatér Mazepin, aki sajtóértesülések szerint az orosz Selyemút Ralin vesz részt, amely július 6-tól 16-ig tart. A versenyzők Asztrahánból indulnak majd, a 11. napon pedig Moszkvában zárul a megmérettetés. A Tass hírügynökség árulta el - egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva -, hogy Mazepin erősen gondolkodik a részvételen.

Sato kezdett az élen Indyben

Megkezdődött az Indy 500 programja az első szabadedzéssel, melyen Takuma Sato autózta a legjobb kört. Sokáig Scott Dixon állt az élen 227,768 mérföld/órás átlagsebességgel, azonban az edzés végéhez közeledve a Dale Coyne Racing japán pilótája átvette a vezetést 228,939 méfrföld/óra átlagtempójú körével. A harmadik helyet Jimmie Johnson szerezte meg, őt csapattársa - egy másik korábbi F1-es - Marcus Ericsson követte. A 33 fős mezőnyben 7 újonc is található, akik szintén nem teljesítettek rosszul. Például Sato csapattársa, a húszéves David Malukas a hetedik helyen zárta az első szabadedzést.

Megszakad a Mercedes évtizedes spanyol rekordja?

Az idei erőviszonyokat látva jó esély van rá, hogy nem valamelyik Mercedes-pilóta szerzi meg az első rajtkockát a szombati időmérő edzésen Barcelonában, erre pedig egészen 2012 óta nem volt példa. A 2013-as kvalifikáció óta hatszor Lewis Hamilton, kétszer Nico Rosberg, egyszer pedig Valtteri Bottas autózta a legjobb időt a kvalifikáción, így utoljára tíz évvel ezelőtt, 2012-ben esett meg, hogy nem egy Mercedes várta a sor legelején a piros lámpák kialvását a másnapi futamon.

Akkor egy bizonyos Pastor Maldonado indulhatott az élről a Williamsszel, miután az akkor még McLarennel versenyző Hamiltont kizárták az időmérő edzésről, mivel nem hozta vissza a bokszba az autót, hanem megállította azt a pályán, a későbbiekben pedig kiderült, hogy nem maradt elegendő üzemanyag a mintavételhez a McLarenben. Ahhoz, hogy tényleg egy olyan időmérőt keressünk, amin a győztesnek abszolút semmi köze sem volt a Mercedeshez, egy évvel korábbra, 2011-be kell visszamennünk, akkor ugyanis Mark Webber érte el a leggyorsabb köridőt a Red Bull színeiben. Vajon meglesz zsinórban a tizedik Mercedes-pole Barcelonában, vagy vége szakad ennek a hosszú sorozatnak?