DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

FIA: Eddig csak Andrettiék érdeklődtek az F1 iránt

Hiába a több pletykált jelölt, Mohammed ben Sulayem elnök szerint mostanáig csak az Andretti jelezte hivatalosan is feléjük, hogy csatlakoznának.

A 2023-as esztendő egyik legforróbb témája eddig a Formula-1-ben az esetlegesen érkező új csapatok kérdésköre, miután Mohammed ben Sulayem, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke az év első napjaiban Twitter-posztban jelezte: szándéknyilatkozati eljárást indítanak a potenciális érdeklődők felmérése érdekében.

Azóta a beszállási szándékát már tavaly kinyilvánító Andretti Global jelezte, hogy a General Motorshoz tartozó Cadillackel összefogva szállnának be a száguldó cirkuszba, amely még az addig elutasító Toto Wolff Mercedes-vezér szerint is egyértelműen jelzi a patinás amerikai istálló komolyságát.

andretti-michael



Ben Sulayem azóta a Monte-Carlo Ralin arról beszélt, hogy rossz döntés lenne a részükről, ha rácsapnák az ajtót a GM-re, valamint arra is utalt, hogy akár több új csapat jelentkezését is befogadhatják az F1-be. Ám amikor konkrétan rákérdeztek, hogy van-e más érdeklődő, így felelt az FIA-elnök:

„Mostanáig csak az Andretti jelezte felénk direktben a szándékait” – jelentette ki Ben Sulayem a hétvégi WRC-évadnyitón.

 

Pedig lehet még érdeklődő

A Szövetség első emberének szavai ellenére az elmúlt hetekben-hónapokban több formációról is keringett olyan híresztelés, miszerint kopogtatnak az F1 ajtaján, ami a fentiek ellenére is igaz lehet, hiszen Ben Sulayem csupán annyit mondott, hogy hivatalosan csak az Andretti jelzett egyelőre feléjük bármit is. Nemrég újra felbukkant a hírekben például a Panthera, de egy hongkongi milliárdos is jelezte, hogy érdeklődik a Formula-1 iránt. A Formula.hu információi szerint ráadásul két F2-es istálló is érdeklődik a királykategóriába való beszállást illetően.

Miközben új csapat tehát egyelőre Andrettiéken kívül nincs kilátásban Ben Sulayem szavai alapján, az FIA elnöke az új gyártókat illetően viszont arról beszélt, hogy akár már a héten megállapodhatnak egy újabb márkával arról, hogy 2026-tól elkötelezik magukat az F1 iránt – korábban a Hyundairól, a Fordról és a Red Bull-lal egyszer már majdnem megállapodó Porsche neve keringett a pletykákban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: