DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kihúzta a gyufát az FIA-elnök, levélben tette helyre az F1-es vezetés

Nem talált kedvező fogadtatásra a tulajdonosok részéről Mohammed ben Sulayem kijelentése a Formula-1 „felfújt” 20 milliárd dolláros értékéről.

A történet a Bloomberg pénzügyi hírügynökségtől indult, amely arról számolt be, Szaúd-Arábia befektetési alapja (PIF) 20 millió dolláros ajánlatot tett a Formula-1 megvásárlásáért a Liberty Mediának, de az amerikaiak elutasították az ajánlatot. Ebből levonható a konklúzió, mennyit ér a Libertynek jelenleg a Formula-1: amikor a médiavállalat 2017-ben megvásárolta az F1-et, a vételér 4,6 milliárd dollár volt. A sportág vállalati értékét ennél többre, 8 milliárd dollárra becsülték – de ennek is két és félszerese a hivatkozott összeg.

Ben Sulayem szkeptikus reakciója

A 20 milliárdos szám tükrözi, alig hat év alatt a Formula-1 népszerűségével párhuzamosan milyen észvesztő mértékben nőtt a sportág számszerűsíthető értéke is. A Nemzetközi Automobil Szövetség első embere, Mohammed ben Sulayem azonban szkeptikus a szóban forgó tizenegy számjegyű összeget illetően, ezt pedig a közösségi médiában is jelezte.

„Az autósportok felügyelőjént az FIA mint nonprofit szervezet óvatos az állítólag az F1-re aggatott túlfújt 20 milliárd dolláros árcédula kapcsán. Minden potenciális vásárlónak javasoljuk, hogy alkalmazza a józan észt, vegye figyelembe a nagyobb jót a sport szempontjából, és világos, fenntartható tervekkel érkezzen – ne csak egy rakás pénzzel” – posztolta Ben Sulayem a Twitteren, amelyet előszeretettel használ nyilvános kommunikációjára. Az elnök arra hivatkozott, hogy ha a Formula-1 ilyen áron találna új gazdára, drasztikusan megemelkedne a versenyrendezés díja, ennek levét pedig a rajongók innák meg.



A dubaji sportvezető reakciója jól beleillik az F1 és FIA közti hatalmi erőfitogtatásba – a két fél legutóbb az Andretti és Cadillic beszállási tervére reagálva adott hangot eltérő álláspontjának. Ben Sulayem jelezte, az FIA „felügyelő” az autósportok, így az F1 felett, de a sportág válasza sem maradt el: erélyes reakcióval jelezték, hol van az a határvonal, amin túl Ben Sulayemnek már nincs beleszólása a dolgaikba.

Az F1 kiszivárgott levele

Az FIA-nak egyenesen a Formula-1 jogi osztályáról címezték a keddi levelet, melyet a csapatok is megkaptak – ennélfogva gyorsan kiszivárgott a nemzetközi szaksajtóhoz. Sacha Woodward Hill, valamint Renee Wilm, a Formula-1 és a Liberty Media vezető jogászai emlékeztették Ben Sulayemet, az FIA még 2000-ben egy 100 évre szóló bérleti megállapodást kötött a Formula-1 kereskedelmi jogairól – ez áll 2017 óta a Liberty Media tulajdonában.

„Exkluzív jogunk van az FIA F1 világbajnokság kereskedelmi jogainak kiaknázására” – olvasható a BBC Sporton idézett levélben. „Az FIA egyértelmű ígéretet tett arra, hogy nem fogja károsan befolyásolni a tulajdonosi kört, a menedzsmentet, és/vagy a szóban forgó jogok kiaknázását. Az FIA elnökének hivatalos közösségi csatornáján tett megjegyzéseire úgy tekintünk, melyek elfogadhatatlan módon beavatkoznak ezekbe a jogokba.

„Azok az eshetőségek, melyek esetén az FIA-nak bármilyen szerepe lehet az F1-es csoport tulajdoni jogának változásában, nagyon korlátozottak. Bármilyen célzás ennek ellenkezőjére, vagy az a feltételezés, hogy az F1-es üzlet bármely potenciális vásárlójának az FIA-val kellene konzultálnia, téves” – mutatnak rá a jogászok arra, hogy a szövetségnek semmilyen beleszólása nincs abba, hogy az F1 tulajdonost cserélhet-e.

„Túllépés történt az FIA hatáskörét és szerződéses jogait illetően” – nyomatékosítja a levél, hozzátéve, Ben Sulayem az F1 értékéről beszélve – úgy téve, mintha belső információk állnának rendelkezésére – kárt okozhatott a tulajdonosi körnek. „Abban az esetben, ha ezek a megjegyzések kárt okoznak a Liberty Media Corporation értékében, az FIA felelős lehet érte. Bízunk benne és reméljük, hogy nem lesz szükség újra beszélni erről a problémáról” – zárul az erőteljes hangvételű közlemény.

Tovább mélyül az ellentét, vagy Ben Sulayem visszavonulót fúj?

Az F1 és FIA szembenállása eddig többnyire egymásnak ellentmondó megszólalásokból állt a nyilvánosság előtt, a mostani azonban más: a Formula-1 ezúttal erélyesen megdorgálta az FIA-elnököt, ne szóljon bele olyasvalamibe, ami nem az ő hatáskörébe tartozik – igaz, figyelembe kell venni, nem egy hivatalos közleményről, hanem kiszivárgott levélről van szó. Az FIA sem kommentálta eddig a levelet: két forgatókönyv lehetséges, Ben Sulayem felveszi a kesztyűt, ami azzal járhat, hogy az ellentét a felek között jobban elmélyül, vagy beismerve, hogy túlment a határon, visszavonulót fúj, és csendben elismeri, a Formula-1-nek ezúttal igaza volt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: