DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

20 milliárd dollárt ajánlottak a szaúdiak az F1-ért

A vételi ár többszöröséért sem vált meg az F1-től a Liberty Media, ez sokat elárul a sportág értékének növekedéséről.

A Bloomberg jelentette, hogy értesülései szerint 20 milliárd dollár feletti ajánlattal kereste meg a Liberty Mediát Szaúd-Arábia befektetési alapja, a PIF: a szaúdiak szeretnék megvásárolni a Formula-1 egészét.

Az ország iszonyatos terjeszkedésbe kezdett a globális sportvilágban, legendás csapatokat, eseményeket szerzett meg az elmúlt időszakban, de az F1-et végül nem sikerült: a Bloomberg szerint a Liberty nemet mondott az ajánlatra.

f1-saudiarabia-aramco



Állítólag tavaly év elején kezdtek volna tárgyalásba a felek, de a Liberty nem mutatott hajlandóságot az eladásra, ami annak fejében érdekes, hogy 2017-ben 4,4 milliárd dollárért vásárolta meg az F1-et, vagyis nagyjából a vételi ár ötszöröséért sem akadta eladni a száguldó cirkuszt, bár ezt az arányt csökkentheti, hogy annak idején a tartozásokat is átvállalta.

A sportág jelenleg virágzik, soha nem volt még olyan jövedelmező, mint most, minden futamon garantált a totális teltház annak ellenére, hogy minden korábbinál több versenyt rendeznek, és a csapatok is jól élnek most ebből az üzletből. Néhány év alatt a költségközpontú sportágból profitközpontú lett, nem véletlenül óriási az érdeklődés a csapatok, gyártók részéről is.

A szaúdiakkal és a Közel-Kelettel egyébként már most is szoros a viszony, egyre több futamot rendeznek a térségben, Szaúd-Arábiában is van verseny annak ellenére, hogy sokan szót emeltek ellene, főleg amikor 2022-ben rakétatámadás történt a hétvége során a pályától nem messze.

Ezen felül a szaúdi állami tulajdonban lévő Aramco az F1 kiemelt támogatója.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: