DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. január 28. szombat
F1

Reagált az FIA-elnök a 20 milliárd dollárra: józan észt vár az esetleges vásárlóktól

Kemény hangvételű Twitter-bejegyzést szentelt Mohammed ben Sulayem a szaúdiak F1-felvásárlási kísérletének: elvárja, hogy az érdeklődők ne csak sok pénzt hozzanak.

Mi is beszámoltunk róla néhány napja, hogy sajtóértesülések szerint 20 milliárd dolláros ajánlatot tett tavaly a Formula-1-ért Szaúd-Arábiai befektetési alapja. Ez azt jelenti, hogy a Liberty Media csaknem a vételi árnak az ötszöröséért passzolhatta volna tovább a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait alig néhány évvel a hatalomátvételük után, a cég azonban nemet mondott az ajánlatra a Bloomberg információi szerint.

Nem nehéz kitalálni, hogy erre a híresztelésre reagált most Twitteren egy három bejegyzésből álló folyamban Mohammed ben Sulayem: a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke kemény hangnemet megütve jelezte, hogy nem elég a sok pénz ahhoz, hogy valaki megszerezze az F1-et.

fia-ben-sulayem-2023„Az autósportok felügyelőjént az FIA mint nonprofit szervezet óvatos az állítólag az F1-re aggatott túlfújt 20 milliárd dolláros árcédula kapcsán” – írta Ben Sulayem. „Minden potenciális vásárlónak javasoljuk, hogy alkalmazza a józan észt, vegye figyelembe a nagyobb jót a sport szempontjából, és világos, fenntartható tervekkel érkezzen – ne csak egy rakás pénzzel.”

„A mi felelősségünk figyelembe venni, milyen jövőbeli hatása lenne ezeknek a promóterek számára a megnövekedett versenyrendezési díjakkal és más kereskedelmi költségekkel, valamint milyen kedvezőtlen hatása lehetne ennek a rajongókra nézve.”

 

Ismét jelezte az FIA-elnök, hogy ki a főnök az F1-ben?

Ben Sulayemtől nem idegen a Twitteren való kommunikáció: január első napjaiban szintén a közösségi oldalon adott hírt arról, hogy szándéknyilatkozati eljárást indítanak az F1-be esetlegesen beszállni igyekvő új csapatok számára. Ahogy az sem újdonság, hogy a szakember bő egy évvel ezelőtti megválasztása óta érezhetően nagyobb befolyást akar gyakorolni a száguldó cirkuszra, s némi feszültség látszik körvonalazódni a Szövetség és a FOM között.

Ennek egyik jele volt épp az említett tweet, amely szembement az F1 addigi óvatos-elutasító kommunikációjával, valamint az Andretti Cadillac projekt bejelentésének örömteli fogadtatása – de jelzésértékű volt a múlt heti bejelentés is Nikolas Tombazis kinevezése kapcsán. A mostani poszt is egy üzenet lehet: Ben Sulayem ezzel jelezhette, hogy bárki is érdeklődik a Formula-1 kereskedelmi jogaiért, az FIA-nak is lesz beleszólása az esetleges üzletbe.

Ben Sulayem a Motorsport.com szaklapnak az ügy kapcsán nyilatkozva el is mondta: az FIA-nak is érintettnek kell lennie az esetleges egyeztetésekben, elvégre ők irányítják a bajnokságot. Az interjúban is elismételte, hogy az érdeklődőknek konkrét tervekkel előállniuk, ugyanakkor megjegyezte: kétségei vannak afelől, hogy valóban érne 20 milliárd dollárt az F1, szerinte szándékosan felfújt összegről van szó.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: