DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Bottas nem politizál, de nem is ért egyet: „Irányítani akarnak bennünket”

Az F1-es pilótáknak kijár a jog, hogy arról beszéljenek, amiről akarnak – mondja a finn. Az FIA-nál egy emberi jogi szervezet is tiltakozott.

A Nemzetközi Automobil Szövetség rövid pórázra fogja a szervezethez tartozó szériák, köztük a Formula-1 versenyzőit: a sportszabályzat új módosítása a „politikai, vallási és személyes jellegű kijelentések és kommentárok” megfogalmazását a semlegességre hivatkozva engedélyhez köti. Az FIA írásos beleegyezése nélkül tilos az ilyen jellegű véleménynyilvánítás. A szövetség arra hivatkozik, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság etikai kódexével hozza összhangba saját irányelveit, de a szabályozás széles körben aratott nemtetszést, legújabban Valtteri Bottas kifogásolta.

„Engem személy szerint nem érdekel a politika, én azzal foglalkozom, amit szeretek, ez pedig a versenyzés. Ugyanakkor a politika része a mai társadalomnak” – szögezte le a svéd Expressen lapnak a Bajnokok Tornáján résztvevő Bottas. „Azt hiszem, a Formula-1 jó munkát végzett azzal, hogy odafigyelt az ilyen jellegű problémákra, és sok versenyző felemelte a hangját, beleértve Sebastiant.”

„Nem értem, miért akarnak irányítani minket. Úgy gondolom, rendelkeznünk kellene a joggal, hogy arról beszéljünk, amiről akarunk. Így látom én, de majd meglátjuk, mi történik” – egyértelműsítette álláspontját az Alfa Romeo versenyzője.



Utóbbi megjegyzése egybevág Toto Wolff és James Vowles álláspontjával, akik szerint az FIA tilalma a gyakorlatban nem lesz annyira nyers, mint amilyennek leírva tűnik: a jelenlegi feszültség elsimításához csak arra van szükség, hogy a felek leüljenek egymással. Wolff emlékeztetett, amikor Lewis Hamilton és Mohammed ben Sulayem FIA-elnök párbeszédbe kezdtek, mindig konstruktív eredmény született.

Egy emberi jogi szervezet is tiltakozik

A BIRD nevű bahreini emberi jogi intézet levelet írt Ben Sulayem elnöknek, melyben kiemeli, a szabálymódosítás kifejezetten egyes hangadó versenyzők, mint Lewis Hamilton ellen irányul.

„Az FIA legújabb lépése egyértelműen olyan versenyzőket céloz, mint Lewis Hamilton, aki ezeken a csatornákon keresztül fejezte ki támogatását a Black Lives Matter mozgalom iránt és hívta fel a figyelmet a problémás emberi jogi helyzetre olyan országokban, mint Bahrein és Szaúd-Arábia” – olvasható a levélben, amely azzal is megvádolja az FIA-t, hogy az említett országokban szemet huny az emberi jogi helyzet felett a pénzügyi érdekek miatt.

A levél szerzője, Sayed Ahmed Alwadaei, a BIRD igazgatója rámutat arra, az emlegetett semlegességet az FIA is megszegte, és egyértelmű politikai állást foglalt, mikor tavaly törölte az Orosz Nagydíjat és korlátozta az orosz versenyzőket.

„Lewis Hamilton pályafutásának egyik kijelentése sem tekinthető annyira politikai jellegűnek, mint az FIA döntése az Oroszországban való versenyzés leállításáról az ukrajnai megszállás miatt. Az FIA tavaly elítélte az orosz megszállást, valamint ’szomorúság és döbbenet’ érzését fejezte ki az ukrajnai áldozatok irányába. Bár megtapsolom ezt a kijelentést, egyértelműen politikai jellegű. Ha az FIA ezt nem tekinti politikai jellegűnek, akkor nem világos, mi számít annak. Az F1-es versenyzőknek is azonos jogokat kellene biztosítani, hogy szabadon hangot adhassanak morális meggyőződésüknek” – olvasható a levélben.

Támogatók és tartózkodók

Ne gondoljuk, hogy az érintettek egyöntetűen a szabályozás ellen vannak. A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown például nagyon hamar az FIA oldalára állt a kérdésben, Nico Hülkenberg pedig nem foglalkozik vele.

„Meg kell találnunk az egyensúlyt, hogy ne legyen minden verseny rajtja egy új politikai program valakinek. Nem gondolom, hogy ez egészséges, elterelheti a figyelmet arról, amiért az emberek bekapcsolódtak, nevezetesen arról, hogy megnézzék a nagydíjat” – mondta Brown az ESPN-nek. „Örülök, hogy nyitva az ajtó a pilóták és a csapatok előtt, hogy beszéljenek az FIA-val, ha van egy téma, amit meg akarnak vitatni. Nem arról van szó, hogy tilos bármit csinálni, csak az engedélyük nélkül az. Mindenki szabadon felszólalhat. Időnként valóban kezdtek elszabadulni a dolgok a rengeteg üzenettel… eltereli-e ez a fókuszt a sportról?”

„Ez egy nagyon nehéz téma. Sportolók vagyunk, azért megyünk el egy országba, egy régióba, hogy tegyük a dolgunkat, és a szenvedélyünknek hódoljunk” – foglalt állást Hülkenberg, aki Bottashoz hasonlóan nem politizál, de a finnel ellentétben Hamilton, Vettel és a többi hangadó mellett sem áll ki. „Én sosem használtam ezt fel politikai üzenetek közlésére. Szerintem ez személyes dolog, mindenki másképp látja, de engem ez nem nagyon fog befolyásolni. Másokat jobban” – mondta a mezőnybe visszatérő német.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: