DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Csak riogat az FIA Wolff szerint a politizálás tilalmával

A „politikai, vallási és személyes” állásfoglalás tilalma nem annyira drasztikus, mint amilyennek tűnik az FIA új szabálya alapján.

Szabálymódosítást vezetett be a Nemzetközi Automobil Szövetség a tél folyamán annak érdekében, hogy megőrizze semlegességét: a 12.2.1.n számú cikk tiltja a „politikai, vallási és személyes” jellegű kijelentéseket és hozzászólásokat, a versenyzőknek a szövetség írásos engedélyére lesz szükségük ilyen megnyilvánuláshoz.

Az új szabály elvileg nagyban korlátozza a Formula-1-es versenyzők szólásszabadságát, hiszen az elmúlt években egyre többször nyilvánultak meg pilóták – elsősorban Lewis Hamilton és Sebastian Vettel – olyan kérdésekben, ahol a társadalmi és politikai határvonalak összemosódtak. A fő azonban nem az, mi van leírva a szabályban, hanem az, hogy a gyakorlatban hogyan fogja betartatni az FIA az előírást – erre mutatott rá Toto Wolff.

„Lássuk meg, mi lesz ebből. Értjük, hogy a sport nem a politizálásról szól, hanem annak ellentétéről, az egységről. Nem kételkedem abban, hogy Mohammed (ben Sulayem) és az FIA célja, hogy helyes dolgokat segítsenek elő. Ebben viszont összhangban kell lenniük a versenyzőkkel, akik hangadók voltak a múltban” – idézi az Autosport a Mercedes csapatfőnökét. Az egyik ilyen versenyző természetesen Lewis Hamilton, akit az osztrák meg is nevezett.

 



„Ahányszor Mohammed és Lewis beszélni kezdtek egyik vagy másik kezdeményezésére, pozitív párbeszéd alakult ki. Emiatt nem kétlem, hogy ha egyszer az emberek leülnek együtt az asztalhoz, akkor a dolgok már nem tűnnek fel olyan nyers színben, mint ahogy leírva vannak” – tette hozzá Wolff.

Megilleti a versenyzőket az önkifejezés joga

A Williams új csapatfőnöke, James Vowles egyetért abban Wolff-fal, hogy a leírt szabályt pontosítani kell egy közös megbeszélés keretein belül: a stratégiai szakember úgy véli, a versenyzőket nem szabad elhallgattatni.

„A politikai kijelentések tekintetében, úgy gondolom, a versenyzőknek bizonyos határon belül jár a szabadság, hogy kifejezhessék, amiben hisznek, amit gondolnak. Nyilvánvalóan észszerű és kontrollált környezeten belül. Egyszerűen beszélni kell arról, amit eddig a rendelkezésünkre bocsátottak, ez a legfontosabb. A helyes út talán nem az, hogy a külső média foglalkozzon vele, hanem belső körben kell alaposan megbeszélni, mivel biztos vagyok benne, hogy mindannyian ugyanazt akarjuk: hogy a sport gyarapodjon, jobbá váljon. Ehhez azonban lehetővé kell tenni, hogy a résztvevők a hangjukat is hallathassák” – foglalt állást Vowles.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: