DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A FIA engedélyhez köti a politikai állásfoglalást

A Nemzetközi Sportkódex 2023 előtt frissített verziójában bukkant fel az új szabály, melynek alapján a pilótáknak engedélyre lesz szükségük, ha politikai állásfoglalást akarnak tenni egy FIA által szabályozott rendezvényen.

Kedden délelőtt derült ki, hogy az FIA Nemzetközi Sportkódexének frissített változatában lévő legújabb 12.2.1.n cikkely kimondja, hogy a versenyzők szabálysértést követnek el, amennyiben politikai, vallási, vagy személyes véleményt tükröző megjegyzéseket és kijelentéseket tesznek, mivel ez megsérti a szövetség alapszabálya alapján támogatott semlegesség általános elvét.

A kódex módosítása különösen azért érdekes, mert az elmúlt néhány évben több versenyző is különféle módokon fejtette ki a véleményét, vagy éppen tiltakozott valami ellen. 2020-ban például Lewis Hamilton volt az Mugellóban, aki egy „tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort” feliratú pólóban állt fel a dobogóra, de Sebastian Vettel is megrovásban részesült, miután az előző esztendőben nem vette le „Same Love” feliratú felsőjét a Magyar Nagydíj himnusza előtt.



A szabály alól létezik kibúvó, mégpedig abban az esetben, ha külön engedéllyel rendelkezik a versenyző. A Nemzetközi Automobil Szövetség értelmezése szerint, csak akkor van erre lehetőség, amennyiben „az FIA a nemzetközi versenyek, vagy az illetékes nemzeti szövetség a nemzeti versenyek esetében azt írásban, előzetesen már jóváhagyta” – idézte a szabályban foglaltakat a Motorsport.

A kódexben leírtakat kiegészítették azzal is, hogy a versenyzőknek szigorúan be kell tartaniuk a dobogós protokollt, máskülönben komoly szankciókkal számolhatnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: