DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Egyéb

Ekström Schumachert legyőzve negyedszer a Bajnokok Bajnoka

A döntőben még tűz is volt az autójában, mégis legyőzte a németet a svéd polihisztor, aki Loeböt és Auriolt érte utol az örökranglista élén.

A szombati Nemzetek Kupája után vasárnap az egyéni küzdelmekre került sor a Bajnokok Tornája svédországi havas-jeges helyszínén. Már az előselejtezők során kiesett a korábbi kétszeres győztes David Coulthard, aki hiába nyerte meg az első futamát Adrien Tambay ellen, a másodikban megforgott, így francia riválisa lépett tovább. A másik „nulladik körös” összecsapás során Mick Schumacher Felix Rosenqvistet győzte le.

A felső ági nyolcaddöntők közül három is simán alakult: a friss F2-es bajnok Felipe Drugovich a kétszeres F1-es világbajnok Mika Hakkinent, Sebastian Vettel a tegnap őt legyőző Jamie Chadwicket, Schumacher pedig Tambay-t búcsúztatta. Valtteri Bottas azonban pórul járt: hiába volt az első futamban három másodperccel gyorsabb Tom Kristensennél, a finn F1-es kiugrott a rajtnál és büntetést kapott, ez pedig elegendő volt a második összecsapást behúzó dánnak.

Az alsó ágon a két WRC-sztár összecsapásában Thierry Neuville-nek az is belefért, hogy kis híján megmássza a parallel pályákat elválasztó hófalat: emiatt az első futam Sebastien Loebé lett, de végül összesítésben négy századdal (!) a belga volt a gyorsabb, így kiesett a címvédő francia legenda. A Nemzetek Kupáját megnyerő Solbergek házi csatáját az ifjabb, Oliver nyerte, míg Johan Kristoffersson és Mattias Ekström könnyedén lépett túl Tanner Frouston és Travis Pastranán.

 

Negyeddöntők

A nyolc között két Formula-2-es bajnok találkozott: Schumacher az első futamot simán nyerte Drugovich ellen, a másodikban viszont hibázott a célegyenesben az F1-es mezőnyből kikerülő német – viszont összesítésben így is az ő ideje volt a jobb, így kiejtette a brazilt. A másik német, Vettel könnyedébben lépett túl Kristensenen: a kilencszeres Le Mans-győztes, aki ötször végzett már másodikként a Race of Champions egyéni versenyében, ezúttal sem tudott nyerni.

Az alsó ági első negyeddöntőben véget ért a sokak által már favoritnak kikiáltott Oliver Solberg hétvégi veretlensége: a fiatal pilóta nagyot hibázott és falnak ütközött az első versenyben, még egy reklámtáblát is összeszedett, ez pedig garantálta is a továbbjutást Neuville-nek. Az utolsó párosban rendkívül szoros harcot vívott egymással a két svéd ralikrossz-világbajnok, de végül Ekström két kiélezett futamgyőzelemmel ejtette ki Kristofferssont.

 

Német elődöntő, rekordot hozó finálé

Az első elődöntőben összecsapott Vettel és Schumacher, a párharcot azonban hamar eldöntötte a négyszeres F1-es világbajnok hibája: a néhány hónapja visszavonult német még az ellentétes pályára is átugratott autójával, így a vele köztudottan jó viszonyt ápoló ifjabb honfitársa kettős sikerrel jutott a fináléba. Neuville és Ekström párharca már sokkal kiélezettebb volt: a hazai pályán szereplő svéd előbb csupán néhány századdal, majd hét tizeddel győzte le ralis ellenfelét.

Schumacher és Ekström került be tehát a fináléba: a 2000-es években a svéd kétszer is döntőzött Mick apjával, Michael Schumacherrel – mindkétszer előbbi győzött. Ekström pedig most is legyőzött egy Schumachert: az első futamot bő három tizeddel nyerte, a másodikat pedig úgy, hogy valami még kigyulladt és füstölgött is az autójában! A DTM-ben, WRX-ben és az ETCR-ben is bajnok versenyző ezzel 2006, 2007 és 2009 után negyedszer nyerte meg a Bajnokok Tornáját, így utolérte az örökranglista élén Loeböt és Didiel Auriolt.



roc-ekstrom-schumacher-2023

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: