DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Saját női sorozatot indít az F1

F1 Academy néven új női versenykategóriát hoz létre 2023-ban a Formula-1, amellyel a cél a tehetséges hölgypilóták felkészítése a magasabb szintű szériákban való szereplésre, beleértve az F1-et is.

Érdekes bejelentést tett az Abu Dhabi Nagydíj két pénteki szabadedzése között a Formula-1: 2023-ban F1 Academy néven új női versenysorozatot indítanak. A közlemény szövege szerint ezzel a cél, hogy segítsék és támogassák a gokartból vagy a kisebb juniorszériákból érkező hölgyversenyzők felkészítését, hogy továbbléphessenek a magasabb kategóriákba, beleértve a W Seriest, a Formula-3-at, a Formula-2-et és végső soron a Formula-1-et is.

A fenti szövegezés azért lényeges, mert ebből kiderül, hogy az F1 nem a W Series riválisának szánja az F1 Academyt. Pedig akár az is felmerülhetett volna, hogy átvennék az idén anyagi problémák miatt az utolsó két fordulót megrendezni sem tudó bajnokság helyét a ranglétrában. A közlemény külön is kiemeli, hogy a W Series továbbra is egy megfelelő platform, az F1 Academy pedig egy plusz utat kíván kínálni a tehetségeknek.

w-series-2022-dppi



Néhány részlet is kiderült már az új bajnokságról. Összesen öt csapat fog részt venni benne, méghozzá rutinos F3-as és F2-es istállók, amelyek három-három autót fognak indítani, így a tervek szerint 15 fős lesz a mezőny. A szezon hét állomásból áll majd, s mindegyik hétvégén három versenyt fognak rendezni – a pontos naptárt később teszik közzé, de várhatóan az egyik fordulóra egy F1-es nagydíj betétprogramjaként fog sor kerülni. Emellett összesen 15 tesztnapot is rendezni fognak a hölgypilóták számára.

Ami a technikai részleteket illeti: Tatuus T421-es alváz és 165 lóerős turbómotor lesz az autókban: utóbbit az Autotecnica fogja biztosítani, míg az abroncsokat az F1-hez és a betétsorozataihoz hasonlóan a Pirelli.

Fontos adalék még, hogy a Formula-1 autónként 150 ezer euróval fogja támogatni a költségvetést, amely sokszor az alap nehézséget jelenti a női versenyzőtehetségek számára. Ugyanekkora összeget kell a versenyzőknek állniuk, ami a töredéke csak a megszokottnak. A büdzsé többi részét pedig a csapatok állják majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: