DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Mire kell figyelni a balkonládák beültetésekor?

Annak érdekében, hogy a növények megfelelően fejlődjenek, néhány fontos szempontot érdemes szem előtt tartani a balkonládák beültetése során. Az alábbi tanácsok betartásának köszönhetően gyönyörűek lesznek a virágok nyárra.

Nagyon gondosan kell eljárni a virágültetés során, például feltétlenül figyelembe kell venni az erkély fekvését. Mindenképpen olyan növényeket kell választani, melyek azonos igényekkel rendelkeznek, és megfelelnek nekik a körülmények.



 

Mibe kerüljön a virágföld?

Fontos megemlíteni, hogy a használt balkonládákat mindenképpen alaposan ki kell tisztítani, mielőtt az új virágföld belekerül. Ehhez érdemes mosószeres forró vizet és kefét használni. Az újonnan vásárolt változatokat is érdemes kitisztítani, valamint ki kell fúrni az aljukat, ha még nem található rajtuk nyílás. 

Erre azért van szükség, mert a felesleges víznek mindenképpen távoznia kell a ládákból a locsolásokat követően. Például esőzések esetén is ki kell jutnia a földből a víznek. Ha mázas agyagedényekbe kerülnek a növények, akkor ezeket a cserepeket vízbe kell áztatni legalább két napra. Erre azért van szükség, mert így a későbbiekben nem vonják el a nedvességet a virágoktól. Szóval erre a feladatra is feltétlenül sort kell keríteni.



 

Mi kerüljön a balkonládába? Hol lehet beszerezni a kellékeket?

Első lépésként a balkonládák aljára minden esetben vízelvezető réteget kell tenni. Ez lehet például kavics vagy agyaggranulátum. Erre kerülhet a föld és a homok keveréke. Ekkor csupán félig kell megtölteni a ládát. A virágok beültetésekor mindenképpen ügyelni kell arra, hogy annyi részük kerüljön a föld alá, amennyi a kis méretű cserépben volt.

Ha bekerültek a növények, akkor a közöttük lévő részek is feltölthetőek földdel, amit érdemes óvatosan megnyomkodni a tömörítés érdekében. Ezt követően az egész láda feltölthető virágfölddel. Végül pedig a növények tövét alaposan meg kell öntözni. Balkonládák, virágcserepek, tápoldatok, virágföldek és locsolók egyaránt beszerezhetőek a DekorPlaza.hu kertészeti eszközök kínálatából.



 



 

Hova kerüljenek a balkonládák?

A balkonládák elhelyezésekor is körültekintőnek kell lenni. Mindenképpen úgy kell azokat elhelyezni, hogy stabilan és biztonságosan álljanak, még véletlenül se tudjanak leesni szeles időjárás esetén sem. Erre különösen akkor kell figyelni, ha keskeny az ablakpárkány. Érdemes olyan színes és látványos virágokat választani, mint a muskátli, a bársonyvirág, a törpe dália és a petúnia. Továbbá díszes levelű dísznövények is választhatóak, melyek igazán különleges látványt nyújtanak. 

Természetesen nemcsak virágok kerülhetnek a balkonládába, hiszen sokan ültetnek például gyógy- és fűszernövényeket. Sőt, sok esetben zöldségeket is, például törpe cukkinit. Érdemes betartani a cikkben adott tanácsokat a balkonláda beültetése és elhelyezése esetén annak érdekében, hogy gyönyörű és látványos legyen a végeredmény.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: