DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Hogyan idézheted fel a kézírás élményét a digitális kijelzőkön?

A különféle digitális eszközök – különösképpen az érintőkijelzők – terjedésével egyre kevesebbszer használunk papírt és hagyományos tollat a jegyzeteléshez, rajzoláshoz. Szerencsére nagyon könnyű ötvözni a régi és a modern technikát, méghozzá egy egyszerű eszköz, az érintőceruza segítségével.

Mi az az érintőceruza?

Egy olyan ceruza vagy toll formájú eszköz, aminek a hegyét érzékeli a táblagép vagy a mobiltelefon kijelzője, ezáltal úgy tudsz írni vagy rajzolni vele, mintha normál íróeszközzel tennéd azt egy darab papíron.

Mondhatni, hogy az egyik, ha nem a leghasznosabb kiegészítő az említett készülékekhez, hiszen sokkal egyszerűbb használni, mintha az ujjad hegyével próbálnál meg például grafikai feladatokat végezni. A legtöbbször nem alaptartozéka a tableteknek vagy a mobiloknak, hanem külön tudod megvásárolni, például a Tok-Shop.hu érintőceruza kínálatából.

Azonban érdemes résen lenni, hiszen több típus is létezik, melyek más-más funkciókkal rendelkeznek, és természetesen eltérő árkategóriát is képviselnek.



 

A passzív érintőceruzák

Ezeknek a ceruzáknak (vagy nevezhetjük őket tollaknak is, kinek mi a szimpatikusabb) a legfontosabb ismérve, hogy a működésükhöz nem szükséges semmilyen áramforrás, tehát nem tartalmaznak tölthető akkumulátort sem.

Kedvező áron kaphatóak, és mivel a használatuk kapacitív kijelzők működési elvén alapul, ezért gyakorlatilag bármely kapacitív érintőképernyőhöz használhatóak, márkától vagy mérettől függetlenül. Létezik gumis, illetve műanyag végű változat is, némelyikez póthegyeket is lehet vásárolni. A vastagabb, gumis végűvel nehezebb pontos vonalakat húzni, mint a vékony, hegyes kialakítású típusokkal.

Viszont nem mindig egyszerű dolgozni velük, hiszen ha a ceruza mellett a kézfejed is hozzáér a kijelzőhöz, akkor azt is érzékelni fogja, így voltaképpen a “levegőben” kell írnod, e technika elsajátítása pedig némi gyakorlatot igényel. Ha nem szeretnél rá magasabb összeget áldozni, és csak alapszintű felhasználásra kell, akkor tökéletes választás.



 



 

Az aktív érintőceruzák

Ide tartoznak az olyan professzionális termékek, amelyek komolyabb grafikai munkákra is alkalmasak. Azért nevezzük őket aktívnak, mert rendelkeznek egy tölthető akkumulátorral, és csak feltöltött, bekapcsolt állapotban lehet őket használni.

Viszont jóval több funkciót is tartalmaznak: képesek például a nyomás erőssége alapján változtatni a vonalvastagságot, a dőlésszöget, így a finom átmenetek és árnyékolások megrajzolására is alkalmasak. 

Ezenfelül, ha kompatibilis eszközzel használod (például iPad eszközhöz Apple Pencilt), akkor a készülék a ceruza csatlakoztatásával kiszűri a tenyér érzékelését, így az sem okoz gondot, ha alkotás közben a kézfejed is hozzáér a képernyőhöz. Így sokkal élethűbben képes visszaidézni az igazi papír és ceruza használatát, mint a passzív kialakítású eszközök.

Hátrányuk, hogy drágábbak, és rendszeresen tölteni kell őket, viszont professzionális felhasználásra jóval alkalmasabbak. Válassz körültekintően, és élvezd a használatukat!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: