DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Nyereményjáték

Forgóeszköz hitel vagy faktoring a megoldás?

A faktoring vagy forgóeszköz hitel kérdés megválaszolásához a két finanszírozási mód ismeretére van szükség. Egy vállalkozás működéséhez és fenntarthatóságához forrásokra van szükség, amelyben hiány léphet fel a bevételek és kiadások eltolódása esetén. Áthidalása külső források igénybevételével lehetséges, ilyen lehet egy hitel vagy a faktorálás.

Egy vállalkozás stabil pénzügyi helyzetének megteremtése lehet az alapja a fejlesztésnek, fejlődésnek, mivel a változó gazdasági körülményekhez való alkalmazkodás csak így lehet sikeres. A likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára rugalmas finanszírozási lehetőség jelenti az igazi megoldást.



 

Forgóeszköz hitel pro és kontra

A pénzintézetektől igényelhető forgóeszköz hitel nemcsak a pénzügyi problémák kiegyenlítésére, hanem készletfinanszírozásra, valamint gépek és eszközök beszerzésére is igényelhető rugalmas hitelkonstrukció. Felvételéhez fedezetre van szükség. Elbírálása gyorsított eljárással, egyszerűsített formában történik, üzleti terv készítését nem igényli.

Flexibilitását jellemzi, hogy lehetőség van 1 éven belüli, illetve 1 éven túli lejáratra igényelni, forintban és devizában is, akár több részletben is lehívni.

Az eseti forgóeszköz hitelt a bank egy összegben folyósítja az igénylő vállalkozásnak, és visszafizetése ütemezés szerint történik. Az ún. rulírozó hitel összetettebb konstrukció, amelynél lehetőség van a visszatörlesztett részt újra igényelni, vagyis amennyiben a forráshiány a lejárati időn belül várhatóan többször is felmerülhet, érdemesebb ezt a típust választani.

A hitel igénylését szigorú előírásokhoz kötik, ami alapján nem minden vállalkozás válik rá jogosulttá.



 



 

Financiális nehézségekre faktoring

Ha a vállalkozásod likviditási nehézségekkel küzd, nem feltétlen a forgóeszköz hitel jelenti a legoptimálisabb megoldást, létezik más lehetőség is, amely még nagyobb rugalmasságot biztosít. 

Faktoring finanszírozással fedezet biztosítása nélkül, ráadásul könnyebben juthat céged pénzhez. A FlexiBill digitális faktoring szolgáltatása egyszerű, gyors segítséget jelent céged számára, hogy fizetni tudd céged költségeit megszorítások és elbocsátások nélkül. Faktoring esetén ugyanis a faktorcég nem az eladó/igénybevevő hitelképességét vizsgálja, hanem a vevő fizetőképességét, emiatt nem igényel fedezetet. 

A faktorálás során a faktor megfinanszírozza az eladó számára a vevőköveteléseket, vagyis kifizeti helyette a számlák ellenértékét. Olyan esetekben lehet működőképes megoldás, amikor egy vállalkozás számláit a vevők halasztott fizetéssel (30-120 napra) egyenlítik ki, és emiatt a vállalkozás likviditása átmenetileg jelentősen csökkenhet, ezáltal veszélybe kerülhet a napi ügymenet, a növekedés lehetősége. Faktorálással viszont néhány napon belül kiegyenlítésre kerülhetnek a benyújtott számlák, a faktorcég a számla bruttó ellenértékének 80-90%-át folyósítja. A fennmaradó 10-20% faktordíjjal csökkentett összegét pedig a vevő fizetésekor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: