DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Nyereményjáték

Görög? Olasz? Spanyol vagy provence-i? Melyik mediterrán stílus illik hozzád?

Egy lakásbelső stílusát érezheted azonnal kellemesnek vagy ridegebbnek. Ne is csodálkozz ezen, hiszen ahogyan a mi vérmérsékletünk is eltérő, ugyanúgy a lakásoké is az. Vegyük például azt a nagyon kedvelt lakberendezési stílust, melyet a déli országok életfelfogása és életérzése inspirált: a mediterrán stílust.

Mivel a Földközi-tenger medencéje hatalmas, az ott élő népeknek is különböző módon alakult az élete, így eltérő mediterrán lakberendezési stílusról beszélhetünk Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy a francia Provence vidékén.



 

Hasonlóak, de mégis mindegyik más

Vannak persze közös jegyek mindegyik mediterrán stílusban, melyeket a hasonló életkörülményekből és klimatikus viszonyokból eredeztetnek. Ilyenek a rusztikus felületek és a gyakran élénk színek kedvelése. Nem mindig kidolgozottak a falfelületek, továbbá – a klímából adódóan is – a kőburkolatok és a fa alkalmazása gyakori. Életteli és meleg otthonok jellemzőek ezeken a területeken.

Persze a sajátos és egyedi kis eltérésekben van ám a kutya elásva. No, nem ám szó szerint! A DODO mediterrán stílusú kollekciójában rengeteg ötletes és stílusos elemet találsz, melyekkel ezt a szívet melengető mediterrán életérzést tudod a szobáidba becsempészni. A letisztult görög vonalat, a díszesebb és harsányabb spanyolt, az elegánsan egyszerű olaszt és a légiesebb, világosabb tónusokkal operáló provence-i mediterrán stílust.



 



 

Egyszerűség és elegancia

Aki már járt Görögországban, nagy valószínűséggel rabul ejtette a kék-fehér varázsa, a letisztult formák, a tágas terek. Ebben az egyszerűségben rejlik az ereje is. A kék nagyon gyakran megjelenik a nyílászárókon és a bútorokon, és a falak legtöbbször fehérek és rusztikusak. Mindenképp érdemes e két színt kombinálnod és kerülni a zsúfoltságot otthonodban, ha ilyen miliőre vágysz. A hálószobában egy baldachinos ágy nagyon menő lesz.

Az olasz mediterrán stílus azonban sokkal elegánsabbnak hat, holott ez sem nélkülözi az egyszerűséget. Az olaszok ugyanúgy, mint a megjelenésüknél, a lakásuk berendezéséhez is rendkívül jó minőségű anyagokat választanak. A DODO webáruházban kiváló és gyönyörű kivitelű tömörfa bútorokat találsz ehhez.



 

Színesen vagy letisztultan

Talán a spanyol mediterrán stílus a leginkább színes. Kedveli a meleg tónusokat, az erősebb pirosat vagy narancsot. Az olaszhoz hasonlóan ez is nagyon elegáns. Néhol már fényűzőnek is nevezhetjük. Gyakori a kovácsoltvas, de akár az aranyozott díszek is. Jellegzetessége a növénymotívumok használata a textileken és a falburkolatokon. A sötétebb meleg és a világosabb meleg színeket használva, vagy a növénymotívumokkal belophatod otthonodba ezt a szívet-lelket melengető stílust.

 

Ám ha inkább a légiesebb, könnyedebb és modernebb provence-i elemekre vágysz, a DODO kínálatában találsz kissé kopottas vintage bútorokat és mesés textileket is: csíkokkal, kockákkal, virágmintákkal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: