DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Nyereményjáték

Így nevelj palántákat, ha neked is mindened a saját, friss zöldség!

Különleges varázsa van annak, amikor egy növény kihajt és elkezd növekedni, hát még akkor, ha aztán ez a növény nemcsak szépségével varázsol el, hanem zamatos, illatos, a saját gondoskodásunknak köszönhetően termett paradicsommal is kényeztet!

Legyen szó akár ízletesebbnél ízletesebb zöldségekről, frissen szedett, illatos fűszernövényekről vagy csodásabbnál csodásabb virágokról, ha igazán szeretnénk, akkor egészen a magoktól kezdve mi magunk gondoskodhatunk a növényeinkről.



 

Hiába várod, úgy tűnik, nagyon messze még a tavasz?

“Mikor kertészkedhetek végre?” - így sóhajtasz az ablakban ülve, miközben odakint még heves szelek fújnak, de szívedben már várod a tavaszt. Az igazi kertészkedés nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk, bevásárolunk minél nagyobb palántákból, aztán várjuk a csodát. Habár persze így is lehet.

De mennyivel izgalmasabb, s ráadásul még kertészkedős vágyaidat is kiélheted, ha már márciusban nekiállsz a legfontosabb, és talán legizgalmasabb kertészeti feladatnak, azaz a magvetésnek.

Nem baj, ha nincs fóliád vagy üvegházad, hiszen a napsütéses konyhaablak tökéletesen megteszi! A gyerekek, de te is izgalommal fogjátok figyelni, hogy hogyan válik az aprócska magból növény, majd virág és termés.



 

Hogyan állj neki?

Aki még nem próbálta, annak elkél néhány hasznos tanács. Így hát megosztjuk, hogy a szépen fejlődő növények neveléséhez nem kell a nagy titkok tudójának lenni, hiszen a siker nyitja a Primag minőségi tőzegeiben és a megfelelően kiválasztott trágyájában rejlik. 

Illetve amiről nem érdemes lemondani, az a legmagasabb minőséget képviselő fémzárolt vetőmag. Ezzel fajta azonosságot, válogatott, kiváló tulajdonsággal rendelkező növényeket, valamint biztos terméshozamot is garantálhatunk saját magunk számára.

A palántanevelést azokkal a növényekkel érdemes megpróbálni, amelyek olyan helyről származnak, ahol nincs tél, illetve a vegetációs idejük hosszú, hiszen az utóbbiaknál így gyorsabban érhetünk el eredményeket.

A palánták akkor kerülhetnek ki a kertbe a végleges helyükre, ha már véget értek a tavaszi fagyok. 



 



 

Mit kínál a megfelelő ültetőközeg?

Alapvető elvárás, hogy mentes legyen minden olyan kórokozótól és káros anyagtól, amely negatívan, kedvezőtlenül hatna a növényre. Erre a legalkalmasabb a tőzeg vagy olyan földkeverék, amelyhez tőzeget adtak. 

A tisztaság mellett a szükséges tápanyagok biztosítása is elengedhetetlen az optimális fejlődéshez. Ideálisak az olyan műtrágyák, amelyekből lassan, ugyanakkor folyamatosan oldódnak ki a tápanyagok, így folytonos ellátás valósulhat meg, ezzel megteremtve a lehető legkedvezőbb körülményeket.

A körültekintő gondoskodás mellett, és ezeket az ideális körülményeket biztosítva biztosak lehetünk abban, hogy sikeresen fogjuk teljesíteni a növénytermesztés első lépcsőfokát, a palántanevelést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: