DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 23. szerda
Nyereményjáték

Biztonságos párna a legkisebbnek! Segíts neki, hogy könnyebben elaludjon és átaludja az éjszakát!

A babák és a kisgyermekek alvása örök vita tárgya a szülők között. Azok az anyák, akiknek szépen alszik a gyerekük, büszkeségtől dagadó keblekkel élnek abban a hitben, hogy megtalálták a babák jó alvásának a titkát, míg a kevésbé szerencsések minden ilyen praktika kipróbálása után újra magukba roskadnak.

Miért ilyen sarkalatos kérdés az alvás? 

Egyrészről azért, mert az édesanyák is emberek, akik szeretnének aludni, aztán ha behozták a lemaradásukat, esetleg néhanapján, a kicsi alvásidejében felszabaduló csekély időben szeretnének nemcsak édesanyák, hanem azok az emberek is lenni, akik a baba születése előtt voltak. 

Ez a vágy erős, így aztán a tehetetlenség érzése is intenzív, amikor újra és újra kudarccal kell szembenézniük.

A bajokat tovább tetézi az, hogy a “jól alvó baba” valahogy az anyaság fokmérőjévé vált. Mintha attól, hogy a baba éppen sokat alszik és vissza is tud aludni magától, bárki is jobb anya lenne a másiknál. 

Habár mindannyian érezzük, hogy ez mennyire abszurd, az elfogadás helyett inkább csak a viharfelhők érkeznek meg az anyai szívekbe.



 

Mi az, ami valóban segíthet? 

Az, aki éppen ezzel a helyzettel küzd, nem fog örülni ennek a hírnek, de a legtöbb varázsszer és titkos, egyenesen csodamódszernek titulát eszköz maximum rontani tud a helyzeten. Mégis lehet olyan, ami segíthet. 

Az első ilyen dolog az illatok. A rongyika, a babatakaró vagy egy varázslatosan gyönyörű babyberry.hu alvópárna megőrzi a baba és az anya illatát, így a kiságyban segít a kicsinek, hogy biztonságban érezze magát.

Ezenfelül, az elalvásban sokat segít a napi rutin kialakítása, a szoba alapos kiszellőztetése, illetve olyan altatási rituálék bevezetése, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak. Ne félj kikísérletezni a ti megoldásotokat, és addig se feledd, örülj, amíg így kapaszkodik beléd!



 



 

De miért nem alszik tulajdonképpen a baba?

Nos, ennek rengeteg oka van, és nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy nem azért nem alszik, mert az anya rosszul nevelte, szoktatta, tanította, túlságosan sokat szerette, túl sokat ölelte. Általában ezeket az opciókat az anyák is egyesével végigveszik, majd megtelik a szívük bűntudattal, amikor szembesülnek vele, hogy az imádott kicsike a “rosszul alvó babák” táborát erősíti.

A baba pedig azért nem alszik, mert például érzékenyebb az ingerekre, intenzív fejlődésben van, mocorognak a fogacskái, berobbant nála a mozgásfejlődés és/vagy az idegrendszeri fejlődés vagy éppen szeparációs szorongása van.

A lényeg az, hogy megértsük, ezer és egy oka lehet annak, ha nem alszik jól a baba. Ezen azonban nem az alvás megtanítása fog segíteni, hanem egyrészt a türelem és az elfogadás, hogy most ilyen időszak van és nemsokára, de legalábbis előbb, mint hinnénk, lesz olyan korszak is, amikor kamaszként az orrunkra csapja az ajtót. 

Az alvási küzdelmekkel teli időszak változékony, és bizony nagy szükség van közben az anyára, mint biztos pontra. Élvezd ki a helyzetet és a kellemes, meghitt pillanatokat, mert hamar elillannak, szempillantás alatt felnőnek!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: