DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Nyereményjáték

Új JTM szabályok 2022-től: könnyebben juthatunk hitelhez!

2022-től változnak a JTM szabályok, azaz módosul a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató. Ez a hitelfelvevőket védte eddig is, és fogja ezután is, de most kicsit enyhítenek a szigoron.

Mik azok a JTM szabályok?

Jogszabályban került meghatározásra, hogy a jövedelmünk mekkora mértékben kerülhet terhelésre. Ez védi a hitelfelvevőt, és azért is lett megalkotva, hogy megakadályozza a túlzott eladósodást. Ennek köszönhetően a havi fizetésünk csak egy megengedett százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre. Az elsődleges, igazolt jövedelem az alapja, és hiába érezzük azt, hogy többet is tudnánk fizetni, a maximum fölé nem mehetünk.



 

Az aktuális szabályok

Fogyasztási kölcsönök esetén maximum 50%-ban terhelhető a jövedelmünk, ha az kevesebb, mint nettó 500 ezer forint. Afelett viszont már 60%-ig is elmehetünk.

Lakáshitel vagy bármely egyéb jelzálogkölcsön esetén ez csak akkor van így, ha legalább 10 éves kamarperiódust választunk. Ellenben ha 5 és 10 év közötti a kamatperiódus, akkor ugyanez a két százalék már csak 35%, illetve 40%. Ha lemegyünk az 5 éves kamatperiódus alá, akkor már csak 25%-ot, illetve 30%-ot enged a JTM.

Azt is érdemes tudni azonban, hogy ezek a maximum értékek, ennél szigorúbban is eljárhatnak a pénzintézetek. És a gyakorlat azt mutatja, hogy élnek is ezzel a lehetőséggel, szóval ezeket a százalékokat ne vegyük készpénznek. 



 



 

2022-től nem mindig kell vizsgálni a JTM-et

A 2022. január 1-én életbe lépő új szabályozás szerint egyes esetekben nem kell JTM-et számolni. Ilyen eset például az, ha előtörlesztés történik, és az adós kéri, hogy csökkenjen a futamideje változatlan törlesztőrészlet mellett. Ilyenkor eltekinthet a bank a JTM újraszámolásától. Akkor sem kell, ha új szereplővel bővül a hitelszerződés, de ezzel nem nő a tartozás összege. Mindkettővel az a cél, hogy könnyítsenek és meggyorsítsák az ügyintézést.



 

A babaváró hitel 100%-a lehet majd önerő

Az államilag kamattámogatott babaváró hitellel a családokat segítik, és egyúttal gyermekvállalásra ösztönöznek vele. Akár 10 millió forintos összeget is kaphatunk az igénylés során, mely akár teljes egészében kamatmentes lehet. Feltéve persze, ha teljesítjük a szerződésben vállaltakat (azaz megszületik a vállalt gyermekünk).

Ha a szerződéskötést követő 5 éven belül megszületik az első gyermek, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad. A második gyereknél a kölcsön 30%-át elengedik. Ha a harmadik gyerek is megszületik, nem kell tovább fizetni a hitelt, mely így átalakul vissza nem térítendő támogatássá. 20 évre is lehet igényelni, és a havi részlete maximum 50.000 Ft. Gyermekáldást követően akár szüneteltethető is a törlesztés.

A babaváró hitel szabad felhasználású, úgy működik, mint egy személyi kölcsön. Ennek köszönhetően használjuk önerőként egy ingatlanvásárláshoz. Korábban 75%-ig volt beszámítható, de 2022-től immár 100%-ra nő ez az arány.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: