DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Nyereményjáték

Tippek a kerékpár otthoni karbantartásához

Nem feltétlenül szükséges a kerékpárokat szervizbe vinni, ha valami apró javítást kell rajtuk megejteni. A kisebb szerelési munkálatok és az időszerűen szükséges karbantartások, melyek meghosszabíthatják kétkerekűnk élettartamát, akár otthon is elvégezhetők.

A kerékpár tisztítása lényeges elem

Nagyon fotos, hogy bringánk életének meghosszabbítása érdekében figyeljünk annak mindenkori tisztán tartására. A saras utakon vagy esetleg egy esős, latyakos túrán olyan szennyeződéseket szerezhetünk, amely a bicikli legkisebb alkatrészéig is eljuthat.

A mosást megfelelő enyhe mosószeres vízzel javasolt elvégezni. A nagymosású mosóba nem ajánlott elvinni a kerékpárt, mert azzal kárt okozhatunk, például a csapágyaknak kifejezetten nem tesz jót, ha a belsejükbe víz jut. A mosást követően ajánlatos a kerékpár szárazra törlése, és a fogaskerek, illetve lánc újraolajozása is javasolt. 

Az, hogy mennyi időközönként érdemes nagyobb tisztítás alá vetni a kis barátunkat, nincs előírva. Van, aki csak a tél előtt teszi meg ezt az alaposabb tisztítási folyamatot, de azoknak, akik sokat használják a kerékpárt, ajánlott évente többször is a bringakozmetika.



 



 

Az alkatrészek ellenőrzése és karbantartása

A bringák gondozása során fontos, hogy a legtöbb kerékpár alkatrészt ellenőrizzük le a megfelelő működésre vonatkozóan. Nézzük meg a láncot, a csapágyakat, a féket, a gumit és a kerekeket. Amennyiben szükséges, szerezzünk be új termékeket az idejét múlt darabok helyett. Ehhez érdemes ellátogatni a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop oldalára is. 

A lánc esetében figyeljünk arra, hogy az kellőképpen tiszta, ám egyben olajos legyen. Fontos, hogy mindenkor bőségesen el legyen látva kenőolajjal, melyhez használhatunk az általános olajtól kezdve a speciális lánckenőkig sok mindent. Figyeljünk a lánc nyúlására, mert esetleges lazulása további problémákat is előidézhet.

A csapágyak ellenőrzése nem túl nagy mutatvány. Amennyiben furcsa kotyogást tapasztalunk, akkor az egyértelmű jelzés számunkra, hogy hibásan működik, amit mielőbb orvosolni szükséges.

A gumik és a kerék esetében a keréknyomásra szükséges kifejezetten tekintettel lenni, melynek optimális mértéke a gumin is fel van tüntetve. Figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon kopott, legyen meg a kellő rugalmassága, és ne legyenek sérülések a felületén. A kerékegyenetlenség szintén okozhat problémát, ezért ennek a javítása is mindenképpen szükséges.

És ha már gurulunk, meg is kell állni! Attól függően, hogy a bicaj milyen fékkel rendelkezik, meg kell ejteni az elkerülhetetlen átvizsgálást. A fékek esetében különösen fontos, hogy mindig jól legyenek beállítva, hogy mindenkor számíthassunk a biztos működésükre.

A kerékpárok tisztítása, ellenőrzése otthon is elvégezhető rutinfeladat, azonban abban az esetben, ha nem megszokott rendellenességet tapasztalunk, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a soron következő javítás miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: