DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Nyereményjáték

Mire számíthatunk télen, ha napelemes rendszert telepíttetünk?

Rengeteg pályázat érhető el azon cégek és magánszemélyek számára, akik napelemes rendszer telepítését tervezik. De mielőtt belevágnának, értelemszerűen felmerül a kérdés, miszerint csak szezonálisan, vagy télen is termel áramot a napelem? Lássuk!

A napelemes rendszer típusai

Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen típusú rendszert szeretnénk. Amíg a szigetüzemű rendszerek teljesen önállóak és az alacsonyabb termelésű időszakokban a korábban megtermelt és az akkumulátorokban megőrzött energiából tudnak gazdálkodni, addig a hálózattól nem független napelemek kapacitása kiegyensúlyozottabb. 

Azok a rendszerek, amelyek áramszolgáltatóval vannak összekötve, azok számára mindig elérhető az aktuálisan igényelt energiamennyiség.

Az adok-veszek mérőórák segítségével ugyanis a saját rendszer kapacitását kiegészíti az áramszolgáltató, míg a többletként jelentkező mennyiséget megvásárolja a napelem tulajdonosától. 

Az éves elszámolás esetén ez azt jelenti, hogy adunk is, és kapunk is áramot a szolgáltatótól, az optimálisan és alaposan megtervezett, szakszerűen kivitelezett rendszerek segítségével így lesz nulla forintos az éves villanyszámlánk.

 

Hogyan működik a napelemes rendszer télen?

Télen az energiatermelés némi csökkenést mutat, köszönhetően annak, hogy a napsütéses órák száma is kevesebb. A megfelelő panelek, a polikristályos napelemek segítségével ugyanakkor azt elkerülhetjük, hogy a rendszer hatásfoka is csökkenést mutasson. Természetesen így is kevesebb lesz a megtermelt energia, de azzal nem kell számolni, hogy egyáltalán nem is termelünk. 

A hálózatra kötött rendszerek esetében pedig ilyenkor egyenlítődik ki a villanyszámlánk, és a hiányt a szolgáltató fedezi számunkra. Mivel a napsütéses évszakokban több energiánk keletkezett, mint amit el tudtunk volna használni, ezért a jól kivitelezett rendszerrel nem jelenik meg az ilyenkor jelentkező energiafelhasználás költségként.

 



 

Mi a helyzet a hóval?

Bár a nap energiája megfelelő panelek esetén felhős időben is hasznosul, az azonban egyértelmű, hogyha takarva vannak a panelek, és így egyáltalán nem éri őket a napfény, akkor energia termelésre sem képesek. 

A megfelelően beállított dőlésszögnek, valamint a napelempanelek speciális védőrétegének köszönhetően a hó könnyen lecsúszik róluk, ezért tartósan nem kell számítani a hótakarás miatt bekövetkező energiakiesésre. 

Vállalati napelemek esetén a Napelemespályázatok weboldal javasolja annak megfontolását is, hogy megfelelő méretű ingatlan esetén a talajra telepítsék a napelemes rendszert. Ennek sokféle előnye van, többek között az is, hogy a ráeső hótól nagyon könnyen megszabadítható a rendszer.

Magyarország kedvező fekvésű területnek számít a napelemes rendszerek szempontjából. Még az október és március közötti hónapokban is kedvező, 250-600 W/m2-es napsugárzás éri el a földfelszínt, ami nagyon jó értéknek számít. Érdemes élni a területi adottságokkal, a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel, és beruházni egy napelemes rendszerbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: