DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Nyereményjáték

Figyeljünk oda arra, hogy milyen gumi milyen felnire kerül!

A fiatalok közül sokan a kinézet alapján választanak felnit. Fontos azonban észben tartani azt a tényt, hogy a felninek funkciója is van, nem csak egy dizájnelem az autón. A kocsi vezethetőségére közvetlen ráhatással bír a felni, ezért érdemes kiemelten körültekintőnek lenni a kiválasztásánál és nem elkapkodni azt.

Az első és legfontosabb szempont, hogy illeszkedjen a gumihoz, máskülönben fel sem lehet szerelni. Ha kell, kérjük ki szakember tanácsát, nehogy szűkebb vagy szélesebb legyen a megvásárolandó darab, továbbá az átmérővel is adódhatnak problémák.

Az erőszak nem vezet sok jóra, hiszen a nem jó méretű felni felszerelése menet közben is okozhat problémát. A legváratlanabb pillanatban történhet meg a baj, s ha leválik a téli gumi, az balesetet eredményezhet. Van elég dolog, amire oda kell figyelni vezetés közben, ne okozzunk magunknak extra kellemetlenségeket!



 

Nézzük a számokat!

A törvény kimondja, hogy a felni nem nyúlhat túl a kerékdob körvonalán. Nem véletlenül hozták meg ezt a szabályt, érdemes tehát betartani.

Nézzünk egy konkrét példát! A 205/55 R16 profilszélességű gumiabroncshoz 6,5 colos felnit kell felszerelni. Az, hogy mekkora a profil szélessége, a legelső értékből derül ki. Ha maradunk ennél a konkrét gumiméretnél, akkor 5,5 és 7,5 coll közé eső felnit lehet hozzá felszerelni.

A legfontosabb szabály, hogy a felni és a gumiabroncs legyen azonos átmérőjű.



 

Használj felnikeresőt!

A neten több felnikereső is van. Az ilyen kalkulátor azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse a felni kiválasztásának folyamatát.

A felnikeresőkben több adatot is meg kell adnod, úgy, mint a kocsid márkáját és a konkrét modellt. Nem kell begépelned az adatokat, hanem egy legördülő listából kell kiválasztani a típust.

Meg kell adnod a gyártás évét is, amit ha nem tudsz fejből, a forgalmi engedélyből ki tudsz olvasni. Ezt is egy legördülő listából tudod kiválasztani. Szükséges még megadni a jármű típusát és a motorját, ugyancsak érdemes a forgalmiból puskázni szükség esetén.

Fontos kérdés még, hogy az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer szenzoros vagy a nélkül működik-e. Ki tudod választani a típusjóváhagyási számot is, már amennyiben van ilyen.



 



 

Kezdheted a válogatást!

Ha ezeket az adatokat felvitted a kalkulátorba, akkor indulhat a keresés! A listaoldalakon általában lehetőséged van különféle szűrőkkel gyéríteni a termékeket. Márka, méret vagy akár szín alapján is tudod rendezni az elemeket, de gyáró, ár alapján is sorba állíthatod őket.

 

Ha speciális igényeid vannak, akkor jelöld ki a hóláncos felnit vagy a fix fuvaros felnit, ha ilyenre van szükséged. Ha szeretnéd, bármikor visszaállíthatod a szűrőket az alapértelmezett státuszra. Ez különösképpen akkor jöhet jól, ha kicsit belebonyolódsz a különféle szűrők használatába, és inkább elölről kezdenéd a válogatást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: