DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Nyereményjáték

Ételízesítés paprikakrémmel

A magyarok a paprika felhasználásának a fekete övesei. Ahhoz képest, hogy nálunk nem őshonos, a paraszti réteg felismerésének hála, fenekestül változtatta meg a magyar konyha alapjait. Mi már kvázi paprika jóllétben nőttünk fel, hiszen fogyaszthatjuk a paprikát nyersen vagy lecsóként, esetleg töltött paprikának elkészítve. De az alap fűszerkészletünkből sem hiányozhat.

És ha már a fűszerezésnél tartunk: te csak a paprikaőrleményt használod ízesítésre? A Chili Hungária Webáruház ebben a cikkben a méltatlanul keveset használt paprikakrémben rejlő lehetőségekre szeretné felhívni a figyelmed.



 

Bolti vagy házi?

Paprikakrémről általában a klasszikus, híres, becézett István vagy Anna változat jut eszünkbe, ami ha a szükség úgy hozza, akkor nagy segítségünkre lehet. Érdemes azzal számolnod, ha ezt a fajta terméket teszed a kosaradba, hogy az ínyencek nincsenek annyira oda érte, mert a túlzott sótartalom miatt pont a lényeg nem érződik. Másrészt a kis üveg adalékanyagokat is tartalmaz: xantángumit sűrítőanyagként, valamint kálium-szorbátot tartósítószer gyanánt. 

Ahhoz, hogy saját magadnak el tudd készíteni a kencét, nincs szükséged paprikaültetvényre. Bőven megteszi, ha kistermelőtől vagy a sarki zöldségestől szerzed be a kívánt alapanyagot. Azért érdemes ezekről a helyekről vásárolnod, mert szebbek, egészségesebbek, és biztos lehetsz lehetsz benne, hogy nem génmanipuláltak. Ha megvannak a gyönyörű paprikák, akkor kezdődhet a móka! Vagyis munka, de sokan szeretnek pepecselni saját készítésű szósszal vagy krémmel, hiszen nem bonyolult, csak valamivel időigényesebb, mint a polcról levenni és kifizetni, ellenben az ember pontosan tudja, hogy mi van benne. 

Az arany középútra is van megoldás! Nem kell beérned a túlsózott bolti termékkel, és nem kell se főznöd, se darálnod a paprikát, csak élvezned az adalékanyag-mentes, manufaktúrában készült paprikakrém mennyei ízét, ha a Chili Hungária Webáruháztól rendeled meg.



 



 

A retro bulik piros pöttye

A ‘90-es években, ha összegyűlt a család, vagy valakinél házibuli volt, a házilag készített szendvicsek tálcákon sorakozva várták, hogy az összegyűlt vendégsereg megéhezzen. A feltét is nagyjából megegyezett mindenhol, némi eltéréssel. A vajas kenyéren elhelyeztek valamilyen felvágottat, a kenyér egyik felére egy vagy két szelet csemege uborkát tettek, a másikra egy karika főtt tojást, rajta a pici piros paprikakrém pöttyel. 



 

Őrlemény helyett

Vannak, akik idegenkednek a krém hozzáadásától a készülő ételbe, annyira megszokták, hogy paprikaporral ízesítenek. De jó néhányan pont az újdonság kedvéért, az intenzívebb íz elérése érdekében akár az őrleménnyel együtt, akár csak magában a krémmel ízesítik a táplálékot. Mindenbe, amit fűszerpaprikával szórnál meg, tehetsz paprikakrémet is. Megéri legalább egyszer kipróbálni, sokkal átütőbb lesz a gulyás, a pörkölt vagy a halászlé aromája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: